Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hallassuk hangunkat

2007. december 20., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Akár ünnepelhetnénk is, hogy végre megoldódni látszik egy régóta fájó kérdés, gyermekeink magyarul tanulhatják Románia történelmét és földrajzát, s nem kell románul vizsgázniuk ezekből a tárgyakból. Ünnepelhetnénk, csakhogy korai még a pezsgőbontás, ez a tétel egyelőre tervezetben szerepel, amelyet most bocsátottak közvitára, és csak bő egy hónap után kerül majd a parlament asztalára.

Néhány, nacionalista kirohanásairól ismert politikus máris prüszköl, elfogadhatatlannak tartja a változást. Előkerültek a jól ismert, elcsépelt szólamok, s a legkevésbé sem számít, hogy a gyermekek anyanyelvükön tanulva akár meg is szerethetnék ezeket a tárgyakat, nem csak kínos, nyögvenyelős kötelesség lenne.

A jelenlegi állapotokhoz képest mindenképpen előrelépés, és az is pozitívum, hogy sikerült megváltoztatni a tanügy reformját szolgáló törvénycsomagban a magyar oktatás számára hátrányos tételeket. A sikertörténet azonban itt meg is áll, a legfontosabb, legégetőbb kérdést továbbra sem orvosolja az új oktatási törvény, nem teszi lehetővé, hogy sajátos tanterv szerint oktassák a román nyelv és irodalmat a más nemzetiségű gyermekek számára. Rendkívül rossz tanterv, igen gyenge tankönyvek vannak forgalomban, rengeteg időt, energiát emészt fel a tanulás, igen gyatra végeredménnyel, egyértelműen bebizonyosodott, hogy rossz a módszer, az idegen nyelvként oktatott románnal jelentősen jobb eredményeket érhetnének el a tanárok. Hiába azonban az észérvek, a gyakorlati pedagógiai tapasztalatok, a román politikum nem hajlandó elfogadni a tényeket. Az állam nyelvét mindenkinek tudnia kell, nem lehet kivételt tenni — szajkózzák, és gyakorta megfogalmazódik a vád, hogy biztos, nem is akarnak megtanulni románul a magyar gyerekek. Pedig Traian Băsescu államelnöknek rövid székelyföldi nyaralása elegendő volt, hogy felismerje, ha az a cél, hogy a magyar gyermekek is elsajátítsák az állam nyelvét, külön tanterv szerint kell oktatni azt. Nyilatkozata azonban csak annyira volt elegendő, hogy a liberális tanügyminiszter kijelentse: amíg ő irányítja a tárcát, ez nem fordulhat elő. Az RMDSZ kormányzati erejét pedig bizonyítja, hogy csak a már meglévő jogok fenntartását sikerült becsempésznie az új jogszabályba.

Közvitára bocsátották a törvénytervezetet, ami azt jelenti, javaslatokat, módosításokat várnak. Adott tehát a lehetőség, hogy a magyarság hallassa hangját. Kis szervezésre, összefogásra lenne szükség, szülő-, pedagógusközösségek megmozdulására, és eláraszthatnánk a minisztériumot beadványainkkal, több ezren, tízezren kérhetnénk a törvény ilyen irányú megváltoztatását. Akkor talán a bukaresti bennfentesekben, politikusokban is tudatosulna, hogy nem néhány magyar politikus szavazatszerzési akciójáról, de valós igényről van szó, amely európai állampolgárokként megilleti az erdélyi magyarokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2007-12-19: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Barroso üdvözölte
Üdvözölte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Lisszaboni Szerződés hétfői budapesti ratifikálását, és felszólította a többi tagállamot: kövessék Magyarország példáját. ,,Dicséret illeti Magyarországot azért, mert elsőként fogadta el a Lisszaboni Szerződést. Jelentős első lépés ez ahhoz, hogy az új szerződés konkrét jó hatásai érződjenek" ― mondta Barroso, s úgy vélekedett: szimbolikus jelentőségű, hogy az első ratifikáció olyan tagországból érkezett, amely 2004-ben lépett be az unióba.
2007-12-20: Közélet - Ferencz Csaba:

Akkreditálták az ügynökséget

A vidékfejlesztésre szánt európai pénzeket kezelő ügynökség, teljes nevén a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség megkapta a zöldutat a szakminisztériumtól — áll a hivatal tájékoztatójában.