Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Emberre támadt a medve

2007. június 16., szombat, Közélet
Hétfőn délben Szárazajtától alig három és fél kilométerre, az Incze András nyáját legeltető Nagy Antalra rontott egy medve. A fiatalember bár hátán, alsófelén és a karján sérüléseket szenvedett, jól van, a baróti kórház sebészetén kezelték.

A vadállatok támadásai szinte mindennaposnak mondhatók, de mivel a törvények inkább az állatot védik, mint az embert, nem nagyon van esély a sikeres védekezésre — nyilatkozta Bacon alpolgármestere, Konsza László. ,,Kora délben fejésre készülődvén arra lettünk figyelmesek, hogy a kutyák ugatnak. Akkor vettük észre, hogy a juhok közt ott egy nagy fekete medve. Mivel már többször is megtámadták a nyájat, annyira mérgesek lettünk, hogy nem érdekelt, mi lesz, ha balul üt ki a dolog... A kutyákat a medvére uszítottuk, mire az elengedte a megfogott juhot, s támadott. Lerázta a kutyákat, majd felénk iramodott. Meglehetősen közel voltunk, jóformán alig tudtam kettőt lépni, amikor utolért: körmével a vállamat érte, elestem, ő pedig a fenekembe harapott, körmeivel pedig a kezemet karcolta meg. Szerencsémre ennyivel megelégedett, inkább az elejtett állat evésének fogott neki" — nyilatkozta az áldozat, Nagy Antal, akit a baróti kórházban meglátogattunk. A juhsereg gazdája, Incze András elmondása szerint tavaly 19 juhát pusztították el a vadak, az elmúlt hat-hét évben talán száz jószágot is elvesztett így. ,,Eddig emberre még sosem támadtak, de úgy veszem észre, vérszemet kaptak, így akár meg is ismétlődhet. Az az igazság, hogy védtelenek vagyunk, hiszen sem kutya, sem ember puszta kézzel nem bír velük, drasztikusabb eszközöket pedig a törvény tiltása miatt nem használhatunk" — mondotta Incze.

Konsza László alpolgármester beszámolója szerint a hónap elejétől már négy esetet jelentettek, de mivel a gazdák tisztában vannak azzal, hogy kártérítésre jóformán semmi esélyük, nem is jelentik. Szárazajtán a Kakucs ligetben medvének esett áldozatul egy négyhetes borjú, Nagybaconban a Csetepatak környékén deszkakerítéssel körbevett háromhektáros területre rontottak be, és okoztak 35—38 százalékos kárt, Kisbaconban az Alsó kihágó területén pedig harminc ár krumplit tettek tönkre a vaddisznók. Nagybacon és Kisbacon határában az is megtörtént, hogy a farkasok az utánuk eredő juhászkutyákat széttépték. ,,Amíg az állatnak nagyobb becsülete van, mint az embernek és munkájának, amíg jóformán még életünk érdekében sem vethetünk be minden eszközt, addig az Incze András által említett esethez hasonlóak megismétlődhetnek" — nyilatkozta az alpolgármester, ismételten hangoztatva tehetetlenségét.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2007-06-16: Máról holnapra - Bogdán László:

Az Omar Hajszám-ügy

végére, úgy tűnik, pont került, hiszen a bukaresti ítélőtábla húsz év börtönbüntetésre ítélte a szíriai üzletembert terrorcselekményben való részvétel miatt.
2007-06-16: Közélet - Iochom István:

Ozsdola francia testvérközsége

Ozsdola vezetősége eddig egyetlen faluval, a magyarországi Doboz községgel kötött testvértelepülési szerződést. Három évvel ezelőtt Vajda Lajos, a megyei tanács alelnöke közvetítésével sikerült kapcsolatba lépniük a franciaországi Maine-et-Loire megyei Tiercé község elöljáróival.