Az angol konyha, étkezési szokások: Receptek

2013. február 4., hétfő, Gasztronómia

Gyömbéres sárgarépaleves
Hozzávalók: 70 deka sárgarépa (murok), 2 közepes vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál curry, 1,6 l alaplé, tengeri só, őrölt fekete bors, reszelt citromhéj, tejföl.

Elkészítése: A hagymákat és a murkot megtisztítjuk, feldaraboljuk. Elkészítjük az alaplevet. Az olajat felmelegítjük, rádobjuk a hagymát és a murkot, kis lángon pár percig, kevergetés mellett pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a curryt. Felöntjük az alaplével, majd belereszeljük a citrom héját. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Kihűtjük, majd elturmixoljuk a levest. Tejföllel kínáljuk.

Sült pulykacomb sütőtökkel
Hozzávalók: 1 kg csontozott pulykacomb, 2 murok, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 zellergumó, 1 dl vörösbor, 3 dl csirkehúsalaplé, 1 kg sütőtök, 8 dkg rukkola, só, bors, liszt, olaj, Worchester-szósz.
Elkészítése: A pulykacombot alaposan sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk Worchester-szósszal, és formára kötözzük. Kevés olajon megpirítjuk, majd beletesszük tepsibe, amibe előzőleg belehelyeztük az  apróra vágott murkot, zellert, vöröshagymát, fokhagymát. Ezeket szintén sózzuk, borsozzuk, kevés olajat locsolunk rá. Betesszük a sütőbe, és 180 fokon kb. egy óra alatt készre sütjük. Ez idő alatt a meghámozott, kimagozott sütőtököt sütőben megsütjük. Kevés olívaolajjal összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és tálalás előtt hozzáadjuk a rukkolát. A hús alatt megsült zöldségeket egy lábasban vörösborral és a húsalaplével összeforraljuk, majd turmixoljuk. Ezt öntjük a szeletelt húsra.

Angol csokis keksz
Hozzávalók: 50 dkg margarin, 40 dkg dara, 40 dkg rétesliszt, 20 dkg sima liszt, 2 dl tej, 4,5 dkg élesztő, 3 kávéskanál porcukor, csipetnyi só, 1–2 tábla csokoládé felkockázva.
Elkészítése: Tálban összekeverjük a darát a rétesliszttel, a sima liszttel, a porcukorral és a sóval. A margarint megolvasztjuk (mikrohullámú sütőben) úgy, hogy ne legyen túl kemény, de túl folyós se. A megolvasztott margarint ráborítjuk a lisztes keverékre. Az élesztőt elkeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk az eddigiekhez. Jól összegyúrjuk. Ha túl kemény, vagy sok liszt maradt, adjunk még hozzá egy kis tejet, ha pedig túl laza vagy folyós, szórjunk rá egy kis réteslisztet, s így gyúrjuk tovább. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki (kb. 0,5–1 cm vastagra), és szaggassuk ki kör alakú kiszúróval. Helyezzük tepsire, és nyomkodjuk bele a csokikockákat. Előmelegített sütőben 10–15 perc alatt aranybarnára sütjük (10 perc után feljebb kell helyezni a tepsit, hogy az alja ne égjen meg és piruljon).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2013-02-04: Gasztronómia - :

Az angol konyha, étkezési szokások: Érdekességek

* A szendvicskészítés „feltalálója” a 18. században élt angol Sandwich gróf volt, aki a kártyajátékok lelkes híveként sokszor sajnált egy-egy étkezés kedvéért felállni az asztaltól, és két szelet kenyér közé tetetett egy szelet húst.
2013-02-04: Gasztronómia - :

Farsang van!

A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.