Mi, hol, mikor

2007. december 27., csütörtök, Mi, hol, mikor?
A tél művészkedése

Ojtozban a kastélyszálló környékére v. Rózsa József és leánya, Janka összegyűjtött mindenféle természeti csodafélét.

Az udvar padlózata valóságos kőtár, de ez a lapidárium most zárva, a vastag hó eltakarta a kövek rejtélyes és csodálatos mintázatát. Van aztán a kastélyszálló mögött olyan fagörcs is, amely a rákos fadaganat okozta fájdalmat olyan meghökkentően fejezi ki, hogy az ember akaratlanul is megáll, s rácsodálkozik a göcsörtös fára. Ennek most hósapka van a fején, ezt is hó fedi. De, mintegy pótlásként, a tél a kastélyszálló körül forgolódók alkotásaira mintha ráduplázott volna. A fogadó udvarán lévő halastóból szökőkútszerűen előbuggyanó vízből jókora nagyságú buzogányt művészkedett a kút fejére. Az élő víztükör, az ebből kiemelkedő plasztikai alkotás és a jégre telepedett vastag hótakaró ebben az épületkeretben emlékezetes képpé áll össze. (sylvester)

Életvédők zarándoklata

Aprószentek napján, holnap a milliószámban elveszejtett magzatok, meg nem született áldozatok emlékére fáklyás zarándoklatot szervez a sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis Társaság. A társadalmunkat ért tömeges veszteségről a tavaly Budapesten, az idén Prágában emlékeztek meg. Mintegy jelképesen eltemetik Isten ajándékát, melyet az abortusz által utasítottak el. Az ártatlanok miatt böjttel és imával engesztel a Pro Vita Hominis magzatvédő társaság. A Krisztus Király templomban 17 órától szentségimádást, 18 órától bűnbánati szentmisét tartanak, majd 19 órától néma zarándoklat indul a Krisztus Király római katolikus templomtól, mely végighalad a Gyár utcán és a Kós Károly úton. A Kórház utcába való betéréskor csatlakozhatnak a Szent József-templomból kijövők, valamint bármelyik felekezet hívei. Menet közben bárki bekapcsolódhat hovatartozásra való tekintet nélkül. 20 órakor megérkeznek a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházhoz, ahol az Anyaság védelmében szobor lábánál elhelyezik égő gyertyáikat a kegyelet és kiengesztelődés jeleként. (józsa)

Tanfolyam kis- és közepes vállalkozóknak

A Távközlési és Informatikai Minisztérium január végén a kis- és közepes vállalkozóknak díjmentes tanfolyamot szervez, melynek témája az IT & C fejlesztésekre fordítható strukturális alapok sikeres lehívása. A felkészítőn 25 személy vehet részt, akiket a tanfolyam szervezői választanak ki az előzetesen kitöltött jelentkezési lapok alapján. A tréninget a gazdasági és pénzügyminisztérium finanszírozza a kis- és közepes vállalkozók támogatására elnyert Phare-programnak köszönhetően. A tanfolyamon részt venni kívánóknak ki kell tölteniük egy űrlapot, amely letölthető a www.mcti.ro honlapról, a Strukturális Alapok (Fonduri Structurale) menüpontról. Beküldési határidő 2008. január 11. A kitöltött jelentkezési lapot a fonduri@mcti.ro email címre kell küldeni.

Zene

* Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stú­diótermében holnap 19 órá­tól karácsonyi etno-dszesszkoncert lesz a Fabatka zenekar és a nemEZ együttes részvé­telével.

* A rétyi Kováts András Fúvósegyesület zenekara holnap 17 órától a Berecki Művelődési Központban, 20 órá­tól pedig a kézdialmási kultúrotthonban hangversenyez.

* A baróti Csala Kürtje Fúvósegyesület ma a bibarcfalvi kultúrotthonban, holnap 18 órától a baróti művelődési ház nagytermében tarja évzáró koncertjét. A belépő ára felnőtteknek 5 lej, diákoknak 3 lej.

Képernyő

Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Az ERD TV ünnepi műsora. Erdővidék minden településére jellemző a hagyományőrzés, valamint a közművelődés fejlődése. A térség számos települése bemutatkozik a műsorban. 20.40 Interjú Benkő Levente történésszel, újságíróval.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2007-12-22: Sport - x:

A Háromszék sportolói 2007-ben

Vass Hunor László és Mátéfi Árpád
Szorzás, összeadás, négyzetre emelés nélkül, az emlékezésre hagyatkozva, a szív s az ész szavára hallgatva idén is megválasztották az év sportolóit a Háromszék olvasói.
2007-12-27: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, nagymama, testvér, rokon, szomszéd, a miklósvári
GYERŐ ISTVÁNNÉ
TÜZES MÁRIA
életének 78., házasságának 55. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2007. december 27-én 12.30 órakor lesz a miklósvári családi háztól.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
pro. T. K.