Elhalasztott nemzetközi zenei verseny

2013. február 16., szombat, Magazin

A George Enescu nem­zetközi zenei versenyt csak 2014-ben szervezik meg, elválasztva az azonos nevű zenei fesztiváltól, amelyet idén szeptemberben tartanak meg.

Romániában kétévenként szokták megszervezni a George Enescu-fesztivált és ezzel egy időben az azonos nevű nemzetközi zenei versenyt. Idén a szervezőbizottság a kulturális minisztériummal együtt a fesztivál szerkezetének átalakításáról döntött, ennek eredményeként a versenyt csak 2014 őszén szervezik meg. Leg­utóbb – 2011-ben – zongora, hegedű, cselló és zeneszerzés kategóriában mérhették össze tudásukat a résztvevők. Az idei Enescu-fesztivál költségvetése, amelyet szeptember 1. és 28. között tartanak Buka­restben, mintegy 35 millió lej.
A kormányban az év elején vita alakult ki arról, hogy Ro­mánia megengedhet-e magának egy ilyen drága fesztivált. Daniel Barbu kulturális mi­nisz­ter elismerte: valóban sok­ba kerül Romániának, de szerinte nem lehet figyelmen kí­vül hagyni, hogy az országimázs szempontjából rendkívül fontos eseményről van szó.
Románia 1958-ban George Enescu neves román zeneszerző emlékére szervezte meg először a fesztivált, amelyet 1971-ben megszüntettek, majd a rendszerváltás után újraélesztettek. Idén is olyan neves zenészeket és karmestereket láthat a bukaresti közönség, mint Daniel Baren­boim, Antonio Pappano vagy az amszterdami Concert­gebouw zenekar élén álló Mariss Jansons.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2013-02-16: Magazin - :

Szürke falak kiszínezése

A magyarországi Színes Város Csoport szürke falakat és szomorú köztereket ábrázoló fotókat vár a pályázóktól a pedagógiai programja Mozizni menő! című idei kampányában, amelynek célja, hogy az ország összes középiskolás tanulóját bevonják a köztérszínesítésbe, hogy szebb környezetben élhessenek.
 
2013-02-16: Magazin - :

Román siker Londonban

Országos szenzációt keltett, hogy minden idők legnagyobb összegét fizették román kortárs képzőművészeti alkotásért a londoni Sotheby’s aukciósház kedd esti árverésén, amelyen 121 250 fontért (több mint hatszázezer lejért) kelt el Adrian Ghenie festménye.