Román siker Londonban

2013. február 16., szombat, Magazin

Országos szenzációt keltett, hogy minden idők legnagyobb összegét fizették román kortárs képzőművészeti alkotásért a londoni Sotheby’s aukciósház kedd esti árverésén, amelyen 121 250 fontért (több mint hatszázezer lejért) kelt el Adrian Ghenie festménye.

A 36 éves kolozsvári festőművész Dr. Mengele 2 című alkotásának értékét az auk­ciós ház az eladási ár harmadára becsülte. Az Evenimentul Zilei napilap szerint a fiatal művésznek ez a negyedik, aukción eladott munkája. A legutóbbi a párizsi Tajan aukciósház árverésén talált gazdára 52 ezer euróért (227 000 lej). Alexandru Baldea, a bukaresti ArtMark aukciós ház többségi tulajdonosa elmondta, kétségkívül ez a legjelentősebb összeg, amelyet egy románnak elkönyvelt kortárs képzőművész egy alkotásáért kap. A romániai aukciósházak kereskedelmének közel nyolcvan százalékát lebonyolító ArtMark tulajdonosa elmondta, hogy a romániai műkincspiac a gazdasági válság ellenére évről érve megduplázta üzleti forgalmát az utóbbi években. Az üzletember szerint a kortárs művészet iránt is növekvő a kereslet. Az általuk eladott legnagyobb értékű kortárs művészeti alkotásért, egy szokatlanul nagy méretű Alexandru Bunescu-képért 35 ezer eurót (több mint százötvenezer lejt) fizetett a vásárló. A legkeresettebbnek számító kortárs művészek, Mircea Suciu, Şerban Savu, Teodor Graur munkáiért is fizettek már tízezer euró körüli összegeket, a piacot azonban kisebb összegű eladások jellemzik. Ale­xandru Baldea szerint Adrian Ghenie sikere minden bizonnyal hatással lesz a romániai műkincspiacra is, növeli a további növekedésébe vetett hitet. Hozzátette, maga is meg van győződve arról, sokszor kerülnek még a figyelem középpontjába elsősorban a kolozsvári művészeti iskolából kikerülő alkotók (a Pro Tv hírműsorában arról beszéltek, hogy külföldön már ,,kolozsvári iskolát” emlegetnek).
A nagybányai származású Adrian Ghe­nie a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemen szerzett diplomát 2001-ben. Első egyéni tárlatát a több társával közösen alapított kolozsvári Plan B Galériában tartotta 2006-ban. Azóta festményeivel bejárta a világot. Jelenleg Kolozsvár és Berlin között osztja meg idejét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2013-02-16: Magazin - :

Elhalasztott nemzetközi zenei verseny

A George Enescu nem­zetközi zenei versenyt csak 2014-ben szervezik meg, elválasztva az azonos nevű zenei fesztiváltól, amelyet idén szeptemberben tartanak meg.
2013-02-16: Életutak - Gyila Sándor:

A titokzatos kovásznai asszony (Gocz Elvira mesél, 42.)

Fekete és fehér mágiákban...
Balesetem több mint másfél éves kálváriája nagyon megviselt. Parányi lakásomban lélekben összeomolva ücsörögtem, és azon elmélkedtem, vajon miféle sötét erők munkálkodnak fölöttem már gyermekkorom óta.