Új igazgató a baróti művelődési ház élénMegszólítani a közönséget

2007. december 27., csütörtök, Kultúra

A baróti művelődési ház élére újonnan kinevezett igazgatót, Velencei Andrást rövid távú terveiről és a versenyvizsgán bemutatott menedzseri elképzelésekről faggattuk. Elsődleges feladatának az üres munkahelyek betöltését tartja, illetve fokozott figyelmet szánna a felnőttképzés megszervezésének.

— Velencei úr, szinte azt is mondhatnánk, hogy szervezési munkát ellátó személyzet nélkül maradt az intézmény. A munkahelyek betöltése — ismervén a helyi viszonyokat — mennyire nehéz feladat?

— Tényleg kevesen vagyunk, viszont bízom benne, hogy létezik olyan lelkes fiatal, aki elhivatottságot érez a művelődésszervezés iránt, s részt vesz a közeljövőben kiírandó versenyvizsgán. Reményeim szerint sikerül olyan felsőfokú végzettségű fiatalt találnunk, aki eléggé érdeklődő ahhoz, hogy továbbképzés elvégzése után elláthassa a pályázati lehetőségek felkutatását és pályázati iratcsomók összeállítását, illetve olyant is, aki képes megbirkózni a klubtevékenységek vezetésével, a vendégelőadások szervezésével és népszerűsítésével.

— Kinevezése mennyire fogja befolyásolni a művelődési ház programját, azaz jelenlegi tevékenységéből mi tűnik el, mi jelenik meg újként?

— A régi tevékenységeket alapjában véve jónak tekintem, viszont fontosnak tartanám, ha mellettük nemcsak megjelenne, hanem komoly szerephez jutna a felnőttképzés. Különböző körök, képzések szervezésére folyamatosan jelentkeznek az akkreditált egyesületek, viszont ezek a helyi emberek zsebéhez mérten meglehetősen drágák. Terveim szerint néhány jól felkészült szakember bevonásával mi is megszerezhetjük az engedélyeket, a pályázatok segítségével kiegészülve pedig jóval olcsóbbá vagy akár ingyenessé is tehetnénk ezeket. Továbbá szeretném a nyugdíjasokat és a diákságot úgy megszólítani, hogy részt vállaljanak a vendégszereplések közönségének szervezésében. Ígéretem van arra, hogy a sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi és csíkszeredai színházak is folyamatosan elhoznák előadásaikat, viszont hogy megtartsuk őket, s szívesen visszatérjenek, ahhoz néző kell. Célom, hogy mindegyik produkció telt házas legyen.

— A művelődési háznak valószínűleg nem volt olyan igazgatója, aki ne panaszkodott volna az ingatlan állapotára, a magas közköltségekre, illetve a kicsi költségvetésre. Hogyan egyeztethető össze a szűkös anyagi keret a rengeteg tennivalóval?

— Ideiglenes kinevezésem ideje alatt volt időm felleltározni a tennivalókat, s tényleg rengeteg dolgon kell változtatnunk. Fel kell újítanunk a mellékhelyiségeket, a kisterem megrepedezett öntött betonja helyett padlócsempe kellene, a színpad fénytechnikája elavult, a volt könyvtár termét pedig bútoroznunk kell. Ha nem is drasztikusan, de az új villanykörték beszerelésével csökkenteni lehet a villanyszámlát, illetve ha a szigetelés megoldódik, a gázért is kevesebbet fizetünk, s az új évtől valószínűleg növelni fogjuk termeink bérbeadásának árát is. Bármit is tennénk, bármennyi külső forrásból származó jövedelemre tennénk szert, szükség lesz az önkormányzat segítségére. Bízom abban, hogy Nagy István polgármester úr mellénk áll, s hamarosan egy városi mércével mérve is illő művelődési házunk lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 105
szavazógép
2007-12-27: Kultúra - Farcádi Botond:

Egy modern mandarin beavatása

Néhány szék, amire nem csak leülni lehet, hanem el lehet dobálni, védekezni lehet vele, egy asztal — nagyjából ennyi az M Stúdió mozgásszínházi műhely legújabb előadásának, A látogatónak a díszlete.
2007-12-27: Riport - Sylvester Lajos:

Disznó voltál, miért nem lőttél?

Zergesült és tokány fogyasztása a Boda-kútnál
Antal Jenő baróti vadászmester beszélő címes, Vadászemlékeim könyvének van egy fejezete, amelyben a nagyvadas hajtóvadászatokról szól.