A szlovák külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatokról

2007. december 27., csütörtök, Világfigyelő

A szlovák külügyminiszter szerint az előző — nyolc éven át kormányzó — szlovák és a magyar kormány között nem volt igazán jónak nevezhető a kapcsolat, mert az akkori szlovák kormányfő, Mikulás Dzurinda mindössze egyszer, 2001-ben látogatott Magyarországra.

A szlovák külügyminiszter évértékelő nyilatkozatában nagy jelentőséget tulajdonított Gyurcsány Ferenc és Robert Fico nyári pozsonyi találkozójának, mert — jelentette ki — ugyan milyen viszony az olyan, ha két kormányfő nem találkozik. Kubis szerint Robert Fico másfél éve hivatalba lépett kormánya igyekezett meggyőzni partnereit arról, hogy programja a jószomszédi együttműködés fejlesztésére irányul. Kubis emlékeztetett arra, hogy a szlovák kormány röviddel karácsony előtt pénzt adott a vészhelyzetbe került nemzetiségi rádió, a Pátria megmentésére.

Kubis — bővebb kifejtés nélkül — megemlítette a Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó oktatási miniszter, Ján Mikolaj ama törekvését, hogy szlovákiai magyar iskolákban használatos tankönyvekben a szlovákiai magyar helységneveket csakis a szlovák névalak feltüntetés után, csupán zárójelben lehessen magyarul is leírni. Mindezekből azonban nem derül ki, hogy az oktatási tárca letett-e erről a szándékáról. Noha a magyarok kedélyeit a minap kavarta fel, a külügyminiszter arról sem szólt, hogy a szlovák kormány a múlt héten olyan ,,oktatási koncepciót" hagyott jóvá, amely a szlovákiai magyar iskolák diákjainak szlovák nyelv- és történelemismeretét elmélyíteni hivatott törekvések jegyében emelné a szlovák nyelvű oktatási órák számát, egyelőre azonban nem tudni, hogy ezt milyen magyarul oktatott tantárgyak óraszámának csökkentése árán tenné. A Magyar Koalíció Pártja hevesen tiltakozik, és a beígért status quo megtartásának csorbításaként, a magyar anyanyelvi oktatás visszaszorítását célzó — a kilencvenes évekből, a Meciar-kormány idejéből ismert — ,,alternatív oktatás" gondolatának felmelegítéseként értelmezi az oktatási tárca terveit.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2007-12-27: Riport - Sylvester Lajos:

Disznó voltál, miért nem lőttél?

Zergesült és tokány fogyasztása a Boda-kútnál
Antal Jenő baróti vadászmester beszélő címes, Vadászemlékeim könyvének van egy fejezete, amelyben a nagyvadas hajtóvadászatokról szól.
2007-12-27: Világfigyelő - Czegő Zoltán:

Csókpecsét a kórház pénztárán (Pesti posta)

Csak azt ne láttuk volna! Azt az önfeledt parlamenti csókot!