Tüzes esztendő volt

2007. december 28., péntek, Közélet

A tűzoltóság — mostani nevén megyei készenléti felügyelőség — évzáró jelentéseit követve tavaly és tavalyelőtt is elégedetten állapíthattuk meg, hogy statisztikáik egyre javulnak, évről évre fogy a háromszéki tűzesetek száma. Az idei esztendő azonban komoly aggodalmakra ad okot.

És nem csupán azért, mert szaporodott a tűzvészek száma, de aggasztóan megnőtt a gyújtogatásoké: ha idáig évente egyet-kettőt, s többnyire egyet sem követtek el rosszindulatú atyánkfiai, 2007 emlékezetes marad ebből a szempontból, négy szándékos tűzokozási esetet könyveltek el a készenlétiek. Hozzá még nem is apróságokat — mert ebbe a kategóriába sorolják a tarlóégetést is —, hanem komolyakat: májusban Sepsiszentgyörgyön egy konyhát, Bodzafordulón szénakazalt, Borosnyón istállót gyújtottak fel, augusztusban Szárazpatakon egy egész háztartásnak estek neki ,,jóakarók". Az idei 129 tűz emberi áldozatot nem szedett, zömük (78) háztartásban történt, s amint az lenni szokott, legtöbb a hibás vagy szakszerűtlenül szerelt elektromos, illetve fűtőberendezések miatt keletkezett. Aggasztóan magas még mindig a rossz vagy eldugult kémény, a felügyelet nélkül lánggal játszadozó gyerek, a cigarettázás vagy a nyílt láng használata okozta tüzek száma. A rendkívül száraz esztendő miatt is akadt dolguk a tűzoltóknak, négy villámcsapás okozta tüzet is oltaniuk kellett, viszont árvizes mentésben nem kellett részt venniük, csupán néhány esetben a vizet kiszivattyúzniuk pincékből.

Szállítottak viszont vizet tonnaszám a nyári kánikulában Sepsikőröspatakra, Besenyőre, Cserná­tonba. A legsúlyosabb tűzesetek idén: május közepén egy pávai gatternél, másnap a kézdivásárhelyi volt csavargyár egyik csarnokánál, júliusban Kálnokon a faluban, amikor lakóházak kerültek veszélybe, illetve a Veresvíznél fenn, a tetőn, ahol legelő és erdő is égett, s az oltást igen akadályozta a nehéz megközelíthetőség. Aztán akár természeti katasztrófát kockáztató baleset is történt idén, október végén az ojtozi kanyargós úton felborult egy gázolajat szállító ciszterna. Amúgy elég felemás évet zárt a megyei készenléti felügyelőség, a ,,civilizálódás" — a sorkatonaság megszűntével civil alkalmazottakkal dolgoznak — buktatóival kínlódnak, számos betöltetlen munkahelyük van, merthogy nem sikerült megfelelő személyeket találniuk többrendbeli alkalmazási kísérletük során. Felszerelésük cseppet sem javult idén, ugyanazokkal az avítt, lejárt gépkocsikkal kényszerülnek bevetésre, csupán két új oltóautója van a megyének. És ami a legszomorúbb: reményük sincs arra, hogy autóparkjuk a közeljövőben látványosan megújuljon.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1271
szavazógép
2007-12-28: Közélet - Ferencz Csaba:

Kevés hó, kevés síző (Sugásfürdő)

Nagyobb forgalmat bonyolítanak le Sugásfürdő felé a hullásfát, tűzre való csapot szállító lovas fogatok, mint a tetőcsomagtartón sílécet szállító autók. A sípálya — bár használható — csaknem üres, a kevés hó miatt a vakáció ellenére viszonylag kevesen merészkednek ki, kötnek lécet, hódeszkát, a felvonónál egy nap alatt százat sem ér el azoknak a száma, akik bérletet váltanak.
2007-12-28: Máról holnapra - Bogdán László:

Két szomszédvár

A román belpolitikát a mögöttünk hagyott esztendőben (is) a két szomszédvár, a Cotronceni-palota és a Victoria téri palota gazdái, az államfő és a miniszterelnök egyre kilátástalanabb és áldatlanabb küzdelme jellemezte.