Kós Károly: ,,Szeretném megérni, hogy kicsiny-kis portámat...

2007. december 29., szombat, Élő múlt

Varjúvár

,,Szeretném megérni, hogy kicsiny-kis portámat olyan rendben lássam, ahogyan én elgondoltam magamnak. Legyenek a földek tagban, gyümölcsfáim termők, pajtám tele, méhesem népes. Legyen minden gondosan gondozva, tisztán művelve, rendesen tartva. Szép legyen és gyönyörű mindenkinek, aki ezt látja.

Melynek minden rögét magam szereztem, minden füvét-fáját magam ültettem, minden épületét magam építettem, így szálljon az én maradékaimra.

Ezt szeretném megérni épségben, egészségben.

És ha ezt megértem, akkor örömmel megyek el én — mulandó ember —, hogy itt aludhassam örök álmomat öreg tölgyfáim tövén, virágzó gyep alatt.

Mert hallani fogom onnan is méheim döngését, maradékaim lépteit és boldog kacagását.

De keserű lesz az életem, ha megérem azt, hogy véreim unni fogják ezt a földet, keserű lesz az én életem akkor. És keserű halálom is, átkozott.

Mert idegen kézre jut az én életem egész munkája, és szétszóródnak az utánam jövő ifjak és unokák, unokáim unokái.

Átkozott lesz akkor az én pihenésem itt, a tölgyesek alatt, magános idegenségben.

Ettől félek én félelemmel és rettentő haraggal. Hogy idegenek tapossák sírom virágait, idegenek kacagnak és sírnak az én otthonomban, mely az én szeretetem köveiből épült.

Kérem azért az én Istenemet hívő, igaz hittel, hogy áldja meg maradékaimat, kik szeretni fogják és meg is tartják ezt a kis világot itt, a nagy hegyek között, és kérem az én Istenemet, hogy nehéz kezével sújtson le azokra, akik megunják és elprédálják otthonukat, földjüket, apáik szeretetét. Ezt kérem az én jó és igazságos Istenemtől."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2007-12-29: Élő múlt - Beder Tibor:

Menjünk-e Gyulafehérvárra ünnepelni?

Van úgy, hogy nem igazán érezzük magunkat itthon e hazában. Ennek igazolásaként a sok ok közül hadd említsek meg egyet. Egy eseményt, amely néhány héttel előbb történt meg alig hetven kilométerre tőlünk.
2007-12-29: Közélet - Sylvester Lajos:

PöSö

Ki ne ismerné Erdély-szerte, Kárpát-medence-széltében s az Óperencián túl is ezt a szignót, aki emberfiának valami köze is van a magyar képzőművészethez: P. S.?