Új év, új remény

2007. december 29., szombat, Máról holnapra

Az óév, 2007 mindenképp figyelemre méltó hozadéka Románia — s vele Erdély — európai uniós csatlakozása és a töredék Magyarország schengeni betagolódása.

Ez az elmozdulás virtuálisan lehetővé teszi a Kárpát-medence kulturális újraegyesítését, de sok újat hozhat eme hatalmas földrajzi teknő gazdasági egységének, politikai összeférhetőségének kimunkálásában is. Ez különösen fontos és jelentős az országhatár menti régiók egymáshoz kapaszkodásában, amire Esztergom és Komárom, Arad—Nagyvárad—Szilágyság és Máramaros esetében máris vannak biztató jelek. Az új politikai környezetben Székelyföld tömbmagyarsága is reménykedve bizakodhat, hogy az autonómiatörekvések előbb-utóbb szárba szökkennek. A román, szlovák vagy bármiféle nacionalizmus nem acsarkodhat a végtelenségig ez ellen. A délnyugat-európai fejlemények is lökést adhatnak a folyamat kibontakozásának, mert akár független albán állam jön létre a koszovói szerbek számára teljes autonómiával, akár szerb államkeretben marad, és teljes körű autonómiával rendelkezik az országrész, mindenképp precedens értékű a folyamat, akkor is, ha a kormányzata és uralkodó pártjai ,,rosszvoltából" önmaga pusztítására berendezkedő volt magyar anyaország ezt mostohaként ellenzi, s külpolitikáját teljes mértékben az olyan szomszédsági viszonynak rendeli alá, amelyben jó pontokat szerezhet magának a további uralgáshoz.

Hazai vonatkozásban a magyar megmaradás és fennmaradás mércéje az lesz, hogy a magyarság alapvető kérdéseiben, mint amilyen az autonómiaformák kivívása, a más és más politikai színezetű csoportosulások közös képviselői listaállítása dűlőre vihető-e vagy nem, a személyeskedő és ellenségeskedő indulatok elmossák-e a magyar érdekeket vagy nem.

A Kárpát-medence a magyarság, a magyar nép bölcsőhelye. Földrajzi, gazdasági értelemben is, adottságait tekintve valóságos földi paradicsomkert. Olyan geológiai, hegy- és vízrajzi egység, amelynek — túlzás nélkül — nincs párja a földön. Az országdarabokra szabdalt, de együvé teremtett térség mindennel rendelkezik ahhoz, hogy a most rárontó globalizációs törekvéseket mérsékelje, s az itt élő népek nemzeti jellegét és azonosságát megvédve építse jövőjét tovább.

Reménykedjünk.

Adjon Isten minden jót, jobb időt, mint tavaly volt!

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2007-12-29: Közélet - Váry O. Péter:

Igazi bohózattal búcsúztatják az évet (Bemutató a Tamási Áron Színházban)

Gajzágó Zsuzsa és D. Albu Annamária
Ha nem is kabaréval — állítólag lejárt a műfaj —, de könnyed darabbal búcsúztatja az óévet a Tamási Áron Színház: A szabin nők elrablása zenés bohózattal.
2007-12-29: Közélet - Farcádi Botond:

Függőben a költségvetési törvény

Traian Băsescu államelnök tegnap kihirdette a 2008-as társadalombiztosítási költségvetési törvényt, az állami büdzséről szóló jogszabályt azonban egyelőre nem írta alá.