Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Függőben a költségvetési törvény

2007. december 29., szombat, Közélet

Traian Băsescu államelnök tegnap kihirdette a 2008-as társadalombiztosítási költségvetési törvényt, az állami büdzséről szóló jogszabályt azonban egyelőre nem írta alá.

A halasztásról azt követően döntött az államfő, hogy tegnap a szakszervezeti tömbök vezetőivel találkozott. Amint arról lapunkban beszámoltunk, az érdekvédelmi szervezetek korábban már jelezték elégedetlenségüket a költségvetési törvénnyel szemben, és arra kérték az államfőt, hogy ne írja azt alá. Az érdekvédelmi szervezetek úgy vélik, a költségvetés a parlament által elfogadott formájában ,,antiszociális politikát fog megalapozni, és drámai hatásai lesznek közép- és hosszú távon". Szerintük a jogszabály előírásai még inkább megterhelik a jövedelmeket, jóllehet a kormánytagok azt hangoztatják, hogy csökkentik a romániai munkaerő adókötelezettségi terhét. A szakszervezetek módosító javaslatot készítettek elő az alkalmazóknak a munkabalesetek és szakmai betegségek segélyalapjába való hozzájárulása kapcsán, mivel az illeték 0,4 százalékról 0,04 százalékra csökkent, és ez azt eredményezi, hogy a rendszer nem működhet tovább. Amíg befektetéseket eszközölnek azért, hogy a munkahelyeken biztosítsák az ott dolgozók testi épségét, ezáltal pedig csökkenhetne a munkabalesetek és a szakmai betegségek kockázata, szükség van ezekre az alapokra — állítják a szakszervezetek.

A tegnapi megbeszélésen a felek abban állapodtak meg, hogy az államelnök január 3-án közvetít a kormány és a szakszervezetek közötti találkozón a 2008-as költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok kapcsán. A megbeszélésen megvitatják a szakszervezetek javaslatait — nyilatkozta Bogdan Hossu, az Alfa Kartell elnöke. Mint mondta, az államfő megígérte, hogy elemezni fogják a szakszervezetek módosító javaslatait. ,,Az államelnök hivatalosan nem nyilvánította ki álláspontját a törvény kapcsán, amelyet csak tegnap kapott kézhez" — tette hozzá Hossu. Ha Băsescu államfő sem veszi figyelembe kéréseiket, a szakszervezeti tömbök hat hónapos kampányba fognak, és megpróbálják meggyőzni a lakosságot, hogy ne szavazzanak többé azokra a politikai pártokra, amelyek a költségvetést kidolgozták, illetve támogatták elfogadását.

A parlament december 20-án fogadta el a 2008. évi költségvetési törvényt és a társadalombiztosítási büdzséről szóló jogszabályt. A képviselőház honlapján szereplő adatok szerint mindkét törvényt december 22-én küldték el kihirdetésre az államelnökhöz. Az alkotmány szerint az államelnöknek az átvételtől húsz nap áll rendelkezésére, hogy kihirdessen egy törvényt.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2007-12-29: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Új év, új remény

Az óév, 2007 mindenképp figyelemre méltó hozadéka Románia — s vele Erdély — európai uniós csatlakozása és a töredék Magyarország schengeni betagolódása.
2007-12-29: Közélet - Váry O. Péter:

Elment a fekete ember (Jegyzet)

Ő is hát, a régi mesterek egyre fogyó társadalmának s saját céhének utolsója, ki még a mesterséget tisztelettel és alázattal kezelte, régente fekete bársonyruhája állandóan feltűnt a város különféle részein...