Mi, hol, mikor

2008. január 3., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Év végén a Rotary Klub a sepsiszentgyörgyi Deico Nyomda udvarán ünnepélyes keretek között hozzávetőleg háromezer lej értékben díjazta a diákokat.

Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Paul Schönthan—Franz Schönthan—Kellér Dezső A szabin nők elrablása című zenés bohózatát ma és holnap 19 órától játssza a színház nagytermében. Rendezte: Keresztes Attila, zenei vezető: Incze G. Katalin.

A társulat további előadásai: szombaton 19 órától a kamarateremben Ruszuly Éva egyéni műsora: Visky András: Júlia, vasárnap 19 órától a nagyteremben Friedrich Dürrenmatt A csendestárs, rendező: Zakariás Zalán.

Jegyek a színház pénztárában kaphatók: ma 11―15, holnap 11―13 óráig, valamint az előadások előtt másfél órával. További információért forduljon a Tamási Áron Színház közönségszervező irodájához, telefon: 312 104, 0745 589 214 és 0728 083 336. Színházjegyét a közönségszervezőktől telefonon is megrendelheti.

Pályázati képzés

Az Amőba Alapítvány és a békéscsabai Regionális Tudáshálózatokért Alapítvány Pályá­zatíró és pályázatimenedzsment-tanfolyamot szervez oktatási intézményeknek. A tanfolyam a romániai strukturális alapok keretében januárban induló Gazdaságélénkítő Operatív Program 3-as tengelye: informatikai fejlesztések programra készíti fel a résztvevőket. A képzés gyakorlati, konkrét pályázati anyag bemutatásával nyújtja a szükséges elméleti ismereteket, és január 14―17. között Kézdivásárhelyen a Vigadóban, február 4―7. között pedig Sepsiszentgyörgyön zajlik. Iratkozni a Vigadó titkárságán lehet (telefon: 0267/362 002) vagy az Amőba székhelyén: Sepsiszentgyörgy, Templom utca 1A szám (telefon: 0267/351 959). A képzést az Apáczai Közalapítvány támogatja, a résztvevőknek 50 lejes részvételi díjat kell befizetniük. Telefon: 0267/351 959, e-mail: office@eurocenter.ro, www.eurocenter.ro.

Filmklub

A Cabiria Filmklub holnap 19.30 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központban (a volt Nemzeti Bank-épületben) bemutatja a Demokrácia a filmkészítésben II. című workshop Egerben készült kísérleti kisfilmjeit: King of the Castle, Dazzle, Awake, Redblonde, Lenolaj. Meghí­vottak azok a háromszéki fiatal alkotók, akik tavaly augusztusban a német, svéd és magyarországi fiatalok mellett részt vettek azon a nemzetközi filmes workshopon, melyet az amerikai-olasz Daniel Alegi, valamint Király Attila filmrendező tartott.

Jéggödrös utakon

Senki emberfia ne irigyelje a téli erdőlőket! A negyvenes-ötvenes évek legszebb fiatalkori emlékei közé tartozik a téli erdőlés a csernátoni Jegesárokban, ahol a hegytetőn kidöntött bükkfaóriás a patakmeder menti útig csúszott, mint a nyíl a havon. Ott, lenn szánra került a hatalmas farönk, s a lovak csengőjüket ütemesen rázva poroszkáltak haza a szánúton. Mindez az Ojtoz völgyében jut eszembe, ahol a teherkocsi több szekérnyi bükkfarönkkel terhelve beásta magát a hóba, és erőgépre várva tehetetlenül fagyoskodnak a rakomány mellett a berecki fiatalemberek.

(sylvester)

Kék fény

Apagyilkosság. December 26-án telefonáltak a 112-es sürgősségi hívószámra, hogy a bükszádi vasúti pályaőri szálláson két halott van. A nyomozás első adatai szerint B. Teodor (62) egyedül élt az őrházban, amelyben nincs villany, és egy házi készítésű kályhával fűtött. December 22-én meglátogatta őt a 29 éves fia, s miután leitták magukat, a fiú megverte az apját. A törvényszéki orvos szerint B. András, a fiú alkoholmérgezéses állapotban megfagyott, míg apja halálát többszörös bordatörés, mellkasi trauma és alkoholmérgezés okozta. A halálesetek kivizsgálását átvette az ügyészség, az eljárás emberölés gyanújával indult.

Pisztolyos botrány. Szombaton a 112-es hívószámom riasztották a sepsiszentgyörgyi rendőröket, hogy az Andrei Şaguna és a Vasile Goldiş utca sarkán verekednek. K. Károly baróti és M. Cătălin helybeli lakos közt tört ki nézeteltérés, s mint kiderült, K. Károly bevetett egy illegálisan magánál hordott gázpisztolyt is. A nyomozás szerint a pisztolyt egy baróti lakos vette decemberben Budapesten, majd eladta K. Károlynak. A fegyvert és a hozzá tartozó töltényeket elkobozták, s az ügyészség szakosztálya nyomozást indított fegyverrel való visszaélés és csempészés ügyében.

Besurranó tolvaj. Vasárnap telefonált egy sepsiszentgyörgyi lakos a 112-re, hogy amíg látogatóban volt valakinél, ismeretlen tettes az előszobában lógó kabátjából elemelte a pénztárcáját, amelyben személyes iratai, egy bankkártya és pénz is volt. A helyszínre érkező közrendészek azonosították a büntetett előéletű D. Józsefet (38), akinél az ellopott pénztárcát megtalálták. Lopás vádjával indult eljárás.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1207
szavazógép
2007-12-29: Közélet - Iochom István:

Hangverseny a Vigadóban

December 27-én a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében a Tanulók Klubjának fúvószenekara és mazsorettcsoportjai megtartották év végi, immár hagyományos karácsonyi hangversenyüket.
2008-01-03: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk mindazokkal, aki ismerték, hogy a kézdivásárhelyi
özv. BARDÓCZY BÉLÁNÉ
SZENTANNAI GIZELLA
életének 69. évében 2007. december 31-én hirtelen elhunyt.
Temetése 2008. január 3-án, csütörtökön 15 órakor lesz a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke szívünkben mindig élni fog.
A gyászoló család
7250074