A hétvége hírei

2007. június 18., hétfő, Közélet
Sütő Andrásra emlékeztek

Szombaton töltötte volna 80. évét Sütő András. Marosvásárhelyen az egykori Vörösmarty (ma Mărăşti) utcában lévő házon két napja már emléktábla jelzi, itt élt és alkotott csaknem negyven évig a Herder- és Kossuth-díjas író.

A domborművet és emléktáblát a Marosvásárhelyi Írók Társasága megbízásából Hunyadi László szobrászművész készítette. Az emlékünnepségen jelen voltak az író családtagjai, marosvásárhelyi és budapesti barátai, pályatársak, írók, szerkesztők és közéleti személyiségek. ,,Abból a fekete-fehér filmből, amelynek 1989 előtt szereplői voltunk, csak keveseknek sikerült színes filmet varázsolniuk. Sütő András, aki a minap még itt volt közöttünk, az egyik legnagyobb mestere volt ennek az átváltozásnak: zengett-zúgott-harangozott vagy csendesen, de mézédesen csordult az ő magyar nyelve, színes pillangókként röpködtek az ő szavai egy elszürkített, bemocskolt világban" — így emlékezett Sütő Andrásra Markó Béla. Gálfalvi György arra emlékeztetett, Sütő András mindig megbecsülte a más nyelven alkotókat, élőket, gondolkodókat, és mindig a megértést kereste velük. Azokban a nehéz, sötét időkben számára, de pályatársai számára is a barátság, a bajtársiasság rendkívül fontos érték volt. Zeno Ghiţulescu író több mint negyven évig dolgozott együtt a magyar íróval a Marosvásárhelyi Írók Egyesületében. Mint mondta, ez a közös múlt bizonyítja a legélesebben, hogy Sütő András egész élete során a nemzetiségek közötti megértés, a román—magyar megbékélés, az együttélés híve és szószólója volt. ,,Sütő András életműve, amióta a könnyű álom anyai ígérete működik benne, a világ retteneteit nevükön nevező, kimondó és így feloldó írásművészet" — mondotta emlékbeszédében Gálfalvi Zsolt író. Pusztakamaráson emlékünnepséget szerveztek a református templomban, majd emléktáblát helyeztek el Sütő András szülőházán.

Kitüntették Konrád Györgyöt

Konrád György magyar írót tüntették ki tegnap az 1945-ben elhunyt, világhírű osztrák drámaíróról, Franz Werfelről elnevezett emberjogi díjjal. A Központ a Kitelepítések Ellen alapítvány elnöksége által alapított díjat Konrád a frankfurti Paulskirchében rendezett ünnepségen, több száz meghívott vendég jelenlétében vette át Erika Steinbachtól, a Német Elüldözöttek Szövetségének elnökétől.

Letette az esküt a palesztin szükségkormány

Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt letette az esküt tegnap Rámalláhban az általa kinevezett szükségkormány, amelyben a Hamasz radikális szervezetnek nincsenek miniszterei. A Hamasz törvénytelennek nevezte az új kormányt. A miniszterelnök Szalám Fajjád független képviselő, aki pénzügyminiszter volt az Abbász által csütörtökön menesztett, a Hamasz és a mérsékeltebb Fatah mozgalom alkotta nemzeti egységkormányban. Végrehajtói jogkörével élve Abbász egy korábbi gerillaparancsnokot, a Fatah szövetségesének számító Abder-Razak Jahját nevezte ki belügyminiszterré. Fajjád az eskütételkor kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy a Gázai övezet és Ciszjordánia egysége megmaradjon. Abbász hivatala bejelentette, hogy a palesztin elnök rendeletben törvényen kívül helyezte a Hamasz katonai szárnyát, valamint a szervezetnek a Gázai övezetben tevékenykedő rendőri osztagait. E fegyveres csoportok tagja ellen büntetőjogi eljárást indítanak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 98
szavazógép
2007-06-18: Közélet - Ferencz Csaba:

Kitüntették a szavazóbiztosokat (Népszavazás)

Közel száz sepsiszentgyörgyi önkéntes szavazóbiztos vette át az unitárius templomban a Németh Katalin iparművész által az alkalomra készített kerámia emlékjelt, illetve egy, a székely rovásjeleket népszerűsítő díszplakátot a népszavazás lebonyolításában vállalt munkájáért.
2007-06-18: Sport - Tibodi Ferenc:

Kézilabda, ifjúsági I.: Románia—Bulgária 41—27 (19—15)

Sepsiszentgyörgyi sportcsarnok, közel 100 néző. Románia: Voicu—Adespi 7, Negoiţă 1, Mărgineanu 4, Malac, Anghelian 5, Pop 6—Man, Sas 2, Ghelaru 1, Simion 3, Grindea 2, Neagoe, Dincu 10, Lopătaru, Botezan. Edző: Victor Dăbuleanu. Bulgária: Nemova—Hrisztova 2, Ruszanova 2, Radena 5, Dobreva 10, Sztoerncseva 1, Kalakinova 4—Szirokova 2, Szerafinova 1, Macsimova, Katszorova, Andreva, Kutsa, Irovaloeva, Nikolova. Edző: Hriszto Kolev. Büntetők: 6/5—4/4. Kiállítás: 6—6 (12—12 perc).