Hírsaláta

2013. március 18., hétfő, Belföld

PETHŐ ANIKÓRA RÁDŐLT A DÍSZLET. Színpadi baleset miatt félbe kellett szakítani pénteken este a Kolozsvári Állami Magyar Színház Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadását. A csaknem négy és fél órás előadás egyharmada ment le, amikor a fából készült díszlet egy oszlopa bedőlt a színpadra, és fejbe ütötte Pethő Anikó színésznőt.

A fej- és nyaksérülést szenvedett színésznőt mentővel szállították be a kolozsvári sürgősségi kórházba. Monica Costin, a kórház igazgatója a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a színésznő enyhe fej- és nyaki gerincsérülést szenvedett, nem kellett beutalni a kórházba. A Kolozsvári Területi Munkaügyi Felügyelőség munkabaleset miatt indított vizsgálatot a kolozsvári színháznál. „A tegnap esti előadásban sajnálatos balesetet szenvedett Pethő Anikó kolléganőnk jól van, nem érte komolyabb sérülés” – írta a színház is szombati közleményében, amelyben azt is tudatják, hogy a március 15-i előadásra váltott jegyek az április 5-i előadásra érvényesek.
MEGVÁSÁROLHATÓ BÍRÁKAT TARTÓZTAT­TAK LE. Korrupció vádjával tartóztatta le az Országos Kor­rupcióellenes Ügyészség a bukaresti törvényszék két bíráját, Viorica Dinut és Antonela Costachét. A vádak szerint a két bíró alvilági kapcsolatokkal rendelkezik, és több személynek kedvezményezett a bukaresti törvényszéken. Kenő­pénz elfogadásával is vádolják a bírákat, akik kb. 100 ezer eurót fogadtak el. A korrupcióellenes ügyészség a Leg­felsőbb Bírói Tanácstól kért házkutatási parancsot. A bírónők egyike Dan Voiculescu ügyével foglalkozik, és mind­ketten tagjai annak a bírósági tanácsnak, amely Adrian Năstase ügyében dönt. A két bírónő neve felmerült a januárban szabadlábra helyezett Vasile Balint, azaz Sile Cămătaru ügyében is. (România liberă)
MARAD A MAGYAR CÍMER. Mind a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, mind a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium homlokzatán helye van a magyar címernek – írta levelében Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa azt követően, hogy kivizsgálta Dan Tănasă blogger feljelentését. A két Hargita megyei oktatási intézmény épületét nemrég újították fel, így felszínre került a korábban bevakolt magyar címer – Dan Tănasă ezt kifogásolta. A prefektus azonban rámutatott: a műemlékek felújításánál kötelező az eredeti állapot helyreállítása. (Hargita Népe)
EGY SZÁZALÉKKAL LASSULT AZ INFLÁCIÓ februárban az egy hónappal korábbihoz képest. Februárban 0,34 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a januári 1,34 százalék után – közölte az országos statisztikai intézet. Az éves infláció 5,65 százalékra mérséklődött az egy hónappal korábban jegyzett 6 százalékról. (Ziarul Financiar)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2013-03-18: Közélet - Mózes László:

A hétvége hírei

További támogatásra számít az SZNT
Nyílt levélben közölte Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, hogy az általa vezetett szervezet továbbra is számít Európa és a világ magyar közösségeire. A tegnapi dokumentumban az SZNT elnöke megköszönte a világ magyarságának, hogy március 10-i tüntetéseikkel szolidaritást vállaltak a székely közösséggel.
2013-03-18: Közélet - Váry O. Péter:

Székelyföld álomszerű arca

Minden nagy dolog egy álommal kezdődik, így az 1848-as forradalom is: a világ megváltásának álmával – kezdte beszédét a Petőfi Sándor utca elején péntektől új arcot kapott körpanoráma bemutatóján Tamás Sándor, Há­romszék megyei tanácsának elnöke.