Belföldi hírek

2013. március 19., kedd, Belföld

Vita a schengeni csatlakozásról
Lezárult a schengeni csatlakozásról, illetve ennek elmaradásáról tartott vita tegnap a képviselőházban. A téma úgy került napirendre, hogy a Dan Diaconescu-féle néppárt egyszerű indítványt nyújtott be amiatt a kudarc miatt, amellyel ők Titus Corlăţean külügyminisztert vádolják.

A tisztelt ház ma szavaz az indítványról, de elutasítása nem kétséges. A vita során az NLP részéről Petre Roman elmondta, hogy az ellenzéki párt szövege inkább a román igazságszolgáltatás uniós felügyelete ellen irányul, az SZDP-s Andrei Valentin Sava pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés „történelmi utalások, hamis adatok tömege, olyan belpolitikai érvek és témák egyvelege, melyeknek nincs relevanciájuk egy külpolitikai döntésben”, és elég kínos, hogy a DLP képviselői az árnyékból támogatják ezt a szélhámosságot. A demokrata-liberálisok szónoka, Ioan Oltean azzal vágott vissza: létezik egy sor olyan elem, amely az európai országok fenntartásait igazolja, ezért a DLP megalapozottnak ítéli az indítványt. Bírálta Crin Antonescu szenátuselnököt is: „aki azt mondja, hogy a csatlakozás nem prioritás, teljes megvetést tanúsít a román nép ellen”. Borbély László bejelentette: az RMDSZ képviselői tartózkodni fognak a szavazáskor, mivel úgy vélik, hogy az nem viszi közelebb Romániát a csatlakozáshoz; a nemzeti kisebbségek frakciója az indítvány ellen fog szavazni.


Útzárlat Aranyosgyéresen
Több mint egy órán át állt a forgalom tegnap délelőtt az E60-as országúton a Kolozs megyei Aranyosgyéres térsé­gében, mert a Mechel vasipari üzem elbocsátott munkásai lezárták az utat. A rendőrség elterelte a forgalmat, mégis több száz méteres autósorok alakultak ki. A vállalat mintegy száz elbocsátott munkása immár több hete tiltakozik amiatt, hogy a munkáltató csak részletekben akarja kifizetni a háromhavi bérükkel egyenértékű végkielégítést, és ennek fedezetét az üzem gépeinek ócskavasként történő értékesítéséből próbálja előteremteni, a gépek feldarabolásához pedig az elbocsátott munkások segítségét kérte. Az orosz tulajdonban levő Mechel csoport február végén közölte, hogy jelképes összegért, 230 lejért (52 euró) eladta romániai gyárait – két orosz állampolgár által Romániában bejegyzett – az Invest Nicarom társaságnak. A vásárló az öt üzem tetemes adósságállományát is átvállalta. Az aranyosgyéresi vasipari kombinátban 1989 előtt mintegy 11 ezer munkás dolgozott, a 2003-as magánosítás idején már csak 5600, 2012 júniusától pedig több szakaszban bocsátották el a megmaradt 1700 alkalmazottat; jelenleg mind­össze háromszázan maradtak. * Victor Ponta kormányfő a történtekkel kapcsolatban kijelentette: megérti az aranyosgyéresiek elégedetlenségét, de a jelenlegi törvények értelmében a kormánynak nincs joga közbelépni, mivel száz százalékban magánvállalatról van szó. Ezt maga is felhábo­rítónak tartja, ezért felkérte a gazdasági és az igazságügyi minisztériumot, találjanak jogi megoldásokat arra, hogy a jövőben a hasonló helyzeteket el lehessen kerülni. Ponta szerint meg kell hosszabbítani a 2006-ban elfogadott és 2009-ben meghosszabbított szociális védelmi rendszert, a jövőben pedig büntethetők kell legyenek a magánvállalatok vezetői is, ha nem tartanak be bizonyos kötelezettségeket.


Bűnvádi eljárás Kerekes Károly ellen
Érdekellentét miatt bűnvádi eljárást indított a főügyészség Sorin Constantin Lazăr szenátor és Kerekes Károly képviselő ellen, miután a két politikus saját fiát alkalmazta parlamenti irodájába. Az ügyészek szerint Lazăr javaslatára és jóváhagyásával 13 hónapig (2010 szeptemberétől 2011 októberéig) foglalkoztatták a fiát egyéni munkaszerződéssel, Kerekes pedig 31 hónapig (2006. október 3. és 2009. május 18. között) biztosított fizetést a fiának, a feleségével pedig három civil szerződést is kötött 2004 és 2009 között, melyekért szintén a képviselőház fizetett. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség 2011 szeptemberében jelentette fel a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék ügyészségénél Kerekes Károly RMDSZ-es képviselőt családtagjai alkalmazása miatt: a hatóság számításai szerint kettőjüknek hat év alatt 99 083 lejes (megközelítőleg 23 000 eurós) jövedelmük származott ebből (az összeget egyformán leosztva havi 688 lej jön ki fejenként). A Lazăr fia 2010 szeptembere és 2011 októbere között 6434 (havonta 495) lejt keresett.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1017
szavazógép
2013-03-19: Közélet - :

Năstase újra szabad

Nyolc hónapi raboskodás után – példaértékű magatartása miatt – tegnap feltételesen szabadlábra helyezték Adrian Năstase volt kormányfőt, akit tavaly júniusban A minőség trófeája ügyben befolyással való üzérkedés miatt ítéltek kétévi letöltendő börtönbüntetésre. A politikus szabadon engedését első fokon februárban hagyta jóvá a 4. kerületi bíróság, de a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fellebbezett a határozat ellen; ezt utasították most el.
 
2013-03-19: Belföld - :

Hírsaláta

HA LENNE TÖRVÉNY, LENNE ­BÁNYA. Több száz kérést nyújtottak már be a bezárt bányák újranyitására vonatkozóan, azonban Romániában még nincs törvényes keret, amely ezt lehetővé tenné, csak most dolgoznak rajta. Varujan Vosganian gazdasági miniszter szerint jövő hónapig benyújtják a módosító tervezetet a parlamentbe. „Számottevő parlamenti többségünknek köszönhetően már ebben az ülésszakban készen lehetünk a törvénnyel” – ígérte. (Népújság)