Hírsaláta

2013. március 19., kedd, Belföld

HA LENNE TÖRVÉNY, LENNE ­BÁNYA. Több száz kérést nyújtottak már be a bezárt bányák újranyitására vonatkozóan, azonban Romániában még nincs törvényes keret, amely ezt lehetővé tenné, csak most dolgoznak rajta. Varujan Vosganian gazdasági miniszter szerint jövő hónapig benyújtják a módosító tervezetet a parlamentbe. „Számottevő parlamenti többségünknek köszönhetően már ebben az ülésszakban készen lehetünk a törvénnyel” – ígérte. (Népújság)

NŐTT A GYERMEKEL­HAGYÁSOK SZÁMA. Mintegy 15 százalékkal nőtt 2010-hez képest a gyermekelhagyások száma. Ezzel párhuzamosan növekednek a csecsemőgyilkosságok is, január óta már nyolc eset került a sajtónyilvánosság elé. Januárban Szatmárnémetiben, Aradon és Nagyváradon is bukkantak szemétbe dobott csecsemőkre, alig tíz napja pedig Kolozsvár belvárosában találták meg egy újszülött holttestét. Tavaly országos viszonylatban mintegy 1530 csecsemőt hagytak el, ez majdnem százzal több, mint egy évvel korábban. A román büntetőtörvénykönyv értelmében a csecsemőgyilkosságért a szülőt 2 és 7 év közötti börtönbüntetésre ítélik, enyhítő körülménynek számít, ha a szülőanya kimutathatóan gyermekágyas pszichés zavarában végzett gyermekével. A csecsemőelhagyásról viszont nem rendelkezik a törvény, hanem általánosságban kezeli a családtagok elhagyásának bűncselekményét, illetve a rossz bánásmódot, amelyet hasonlóképp börtönnel büntetnek. (Hírkereső)
GAZDASÁGI ÁRVÁK. Közel 80 ezer romániai gyereknek kellett 2012-ben egy vagy akár mindkét szülőjét nélkülöznie amiatt, mert azok külföldön vállaltak munkát. A munkaügyi minisztérium összesítése szerint egy évvel korábban, 2011-ben 85 ezer gyereket hagytak hátra a szüleik. A kiskorúakat általában a nagyszülőkre bízzák. A Mediafax hírügynökség által lekért adatok szerint 57 304 családban az egyik, 15 889 esetben pedig mindkét szülő külföldön vállalt munkát, így 22 993 gyerek nem látta egész évben a szüleit. 21 911 kiskorút a rokonok nevelnek, 97 pedig állami gondozásba került. 7624 esetben kiskorú gyerekeiket egyedül nevelő szülők hagyták hátra a rokonok gondozásába kicsinyeiket.
TIZENKÉT MILLIÓ EURÓT VISSZAKÉRNEK. Az Európai Bizottság múlt kedden elfogadott határozata alapján 22 tagállamnak összesen 414 millió eurót kell vissza­fizetnie az unió agrárköltségvetéséből finanszírozott és a tagországok által jogosulatlanul felhasznált támogatásokból. Az úgynevezett záróelszámolási eljárás során Romá­niának 12,5 millió eurót kell visszafizetnie, mert felületesen vizsgálta át a támogatási pályázatokat, illetve nem büntetett kellőképpen akkor, amikor elmaradásokat tapasztalt a mezőgazdasági üzemek korszerűsítési folyamatában. (MTI)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2013-03-19: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Vita a schengeni csatlakozásról
Lezárult a schengeni csatlakozásról, illetve ennek elmaradásáról tartott vita tegnap a képviselőházban. A téma úgy került napirendre, hogy a Dan Diaconescu-féle néppárt egyszerű indítványt nyújtott be amiatt a kudarc miatt, amellyel ők Titus Corlăţean külügyminisztert vádolják.
2013-03-19: Közélet - Fekete Réka:

Pályázati igenre várva

Két romos épületének felújítását reméli a megyei gyermekvédelmi hivatal a munkaügyi minisztériumhoz benyújtott pályázatainak kedvező elbírálása esetén, ha igénylését elutasítják, a sepsiszentgyörgyi szociális napközi felújítására akkor is elő kell teremtenie rövid időn belül az anyagiakat, mert az épület nem biztonságos.