Belföldi hírek

2013. március 20., szerda, Belföld

Az eurózónához is később csatlakozunk
Romániának 2020 körül kellene csatlakoznia az euróövezethez, a jelenlegi hivatalos 2015-ös céldátum nem reális – jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök tegnap.

Álláspontja ez esetben egybecseng Traian Băsescu véleményével. Az államfő a parlamentben tartott beszédében arra is figyelmeztetett: túl sokáig nem halogathatja Románia az euró bevezetését, mert egyre több jel utal arra, hogy egyes országok kétsebességű Európában gondolkodnak, és Bukarest azt kockáztatja, hogy végleg az eurózónán kívül reked. Az államfő szerint Romániának mindent meg kell tennie, hogy három-négy éven belül teljesítse a feltételeket, és még a közös pénz bevezetése előtt versenyképessé tegye állami vállalatait.


Régiósítási munkacsoport
Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, az NLP első alelnöke irányítja azt a munkacsoportot, amelynek feladata a  liberálisok által támogatott régiósítási terv kidolgozása lesz. Erre megközelítőleg három hetet kaptak. A párt az önkormányzati képviselőkkel tartott ülés után döntött a munkacsoport létrehozásáról. Tagja lesz még Marian Petrache, Romeo Stavarache és Sorin Frunzăverde.


Elmarad a lusztráció
Nagy többséggel utasította el tegnap a képviselőház – döntő szervként – az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített lusztrációs törvénytervezetet. A 2005 nyarán benyújtott jogszabályt 2010-ben már elfogadta a parlament, de megtámadták az alkotmánybíróságon, és az 2012 márciusában alaptörvénybe ütközőnek ítélte. A törvénytervezet öt évig eltiltotta volna bizonyos tisztségektől azokat, akik 1945. március 6. és 1989. december 22. között a kommunista rendszer hatalmi struktúráinak és megtorló apparátusának tagjai voltak. Az RMDSZ javaslatára a lusztrált személyek körét azokra is kiterjesztették, akik az igazságszolgáltatáson belül vezető tisztséget töltötték be 1989 előtt, vagy ügyészek voltak – ez az ’56-os forradalom utáni eljárások miatt lett volna fontos, országszinten pedig 165 bírát és ügyészt érintett volna. * Hasonlóan elsöprő arányban vetették el az elmaradt schengeni csatlakozás miatt benyújtott ellenzéki indítványt is tegnap.


Álláskeretet a romáknak
Pozitív diszkriminációt kér a romák számára Victor Ponta kormányfő, aki több céggel is tárgyal arról, hogy bizonyos számú állást különítsenek el a roma munkavállalóknak. „Beszéltem a Renault, a Vivendi képviselőivel, más vállalatokkal is tárgyalni fogok, hogy alkalmazzunk pozitív diszkriminációt, szabjunk meg egy munkahelykvótát, melyekre romákat alkalmazunk, mivel másképp, közvetlen versenyben nem őket fogják felvenni” – fejtette ki. Ponta szerint Románia schengeni csatlakozását is azért ellenzi több tagállam, mert a romák integrációjával komoly gondok vannak, melyeket decemberig nem lehet megoldani.


Lóhús- és tejbotrány
Országszerte nagy gőzzel folynak az élelmiszer-ellenőrzések. Egy prahovai céget megbírságoltak, miután bebizonyosodott, hogy lóhússal helyettesítette termékeiben a marhahúst; a cég ügyvezetőjének felesége a megyei élelmiszer-biztonsági hivatal vezetője volt (már áthelyezték). Hatósági közlés szerint a vállalkozó csaknem kéttonnányi miccshúst adott el egy országos üzletláncnak, amely 36 megyében forgalmazta a terméket. Egyelőre egy bukaresti szupermarketből vett mintáról mutatták ki, hogy marhahús helyett lóhúst tartalmazott, ezért 30 ezer lejes bírságot szabtak ki. További három húsminta vizsgálata folyamatban, de ezeket sem a megyében, hanem Bukarestben végzik. A gyártó kérésére korábban leállították az Ardealul marhahúskonzervek értékesítését is, mert felmerült a gyanú, hogy lóhús került az összetevők közé. A laborvizsgálatok eredményét csütörtökre várják. * A Danone tejtermékgyártó vállalat bejelentette, hogy az üzletekből visszavont joghurtok egy magyarországi laboratóriumi vizsgálat szerint fogyasztásra alkalmasnak bizonyultak, aflatoxin-tartalmuk az Európai Unióban megengedett szintnél alacsonyabb. Ezt a bukaresti hatóságok is elfogadták, a tejtermelők szövetsége azonban azt állítja, hogy Romániában mások a szabályok. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter közlése szerint az ellenőrzések folytatódnak, a mulasztáson ért élelmiszer-biztonsági vezetőket pedig leváltják.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 963
szavazógép
2013-03-20: Közélet - :

Magyar zászlót égettek Kolozsváron

Egy magyar zászlót is elégettek a Bukaresti Rapid labdarúgócsapatának szurkolói a Kolozs­vári CFR elleni hétfő esti bajnoki mérkőzésen.
2013-03-20: Belföld - :

Hírsaláta

KULTÚRHARC BUKARESTBEN. Andrei Marga felemás kultúrpolitikája miatt nem jelenik meg a Párizsi Könyvszalon nyitóünnepségén – melynek Románia díszvendége, s melynek nyitóünnepségén részt vesz François Hollande és Victor Ponta is – Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu és Mircea Cărtărescu. Andrei Pleşu, amikor távolmaradásának okairól kérdezték, azt nyilatkozta: erkölcstelennek tartaná, ha egy olyan intézet programjában venne részt, mely megítélése szerint teljesen irányvesztett. (Antena3)