Hírsaláta

2013. március 20., szerda, Belföld

KULTÚRHARC BUKARESTBEN. Andrei Marga felemás kultúrpolitikája miatt nem jelenik meg a Párizsi Könyvszalon nyitóünnepségén – melynek Románia díszvendége, s melynek nyitóünnepségén részt vesz François Hollande és Victor Ponta is – Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu és Mircea Cărtărescu. Andrei Pleşu, amikor távolmaradásának okairól kérdezték, azt nyilatkozta: erkölcstelennek tartaná, ha egy olyan intézet programjában venne részt, mely megítélése szerint teljesen irányvesztett. (Antena3)

SÜKET FÜLEKRE TALÁLTAK. Bíró Rozália RMDSZ-szenátor szerint a Crin Antonescu vezette alkotmánymódosító bizottság nem túl fogadóképes az RMDSZ-javaslatokat illetően. Lesöpörték az asztalról ama javaslataikat, hogy tárgyaljanak a nemzetállamiságról. Így a továbbiakban arról sem lehet vita, hogy államalkotó tényezők-e a kisebbségek, és arról sem, hogy a magyar nyelv hivatalos státust kapjon bizonyos régiókban. Az RMDSZ legalább azt szeretné érvekkel alátámasztani, hogy Románia miért nem nemzetállam. (Maszol)
MONDJON LE AZ ELFOGULT MINISZTER!  Daniel Barbu kulturális miniszter lemondását követelik a Kolozs megyei elöljárók, miután a tárcavezető nyíltan Temesvár mellett foglalt állást az Európa Kulturális Fővárosa 2021 verseny kapcsán. Ugyanezt kérte Emil Boc kolozsvári polgármester is, aki megvetésre méltónak nevezte, hogy a miniszter nem tartja be a verseny szabályzatát. Nyílt levelet intézett Románia parlamentjéhez, a kormányhoz és a kulturális minisztériumhoz Daniel Barbu kijelentése kapcsán a Kolozsvár – Európa Kulturális Fővárosa Egyesület is, amelyben elfogadhatatlannak és jelenlegi tisztségével összeegyeztethetetlennek nevezte a tárcavezető állásfoglalását. Azt is kérik, a kormány hozza nyilvánosságra, hol tart a verseny megszervezése. (Ziare.com)
HÁRMAN ÉRDEKLŐDNEK. Megoldást keres az észak-erdélyi autópálya építésének folytatására Dan Şova infrastrukturális beruházásokért felelős miniszter. A tárcavezető szerint április 30-áig felbontják a szerződést az amerikai Bechtel vállalattal, ezzel párhuzamosan tárgyalnak az autópálya-kivitelezésben érdekelt lehetséges beruházókkal is. A miniszter azt is elmondta: három nagyon fontos vállalat érdeklődik a munka folytatása iránt.
SCHENGENRE VÁRVA.  Akár újabb öt évet is késhet Románia és Bulgária schengeni csatlakozása Hollandia romániai nagykövete, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel szerint. A diplomata úgy véli: azzal, hogy a két ország teljesít bizonyos technikai feltételeket, még nem juthat be a schengeni övezetbe. Románia és Bulgária csatlakozásáról leghamarabb év végén tárgyal az Európai Bizottság, miután a múlt héten nem kérte Románia, hogy döntsenek a csatlakozásáról. (Puterea)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 669
szavazógép
2013-03-20: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Az eurózónához is később csatlakozunk
Romániának 2020 körül kellene csatlakoznia az euróövezethez, a jelenlegi hivatalos 2015-ös céldátum nem reális – jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök tegnap.
2013-03-20: Közélet - Iochom István:

Szélhámos munkaközvetítő

Újabb munkaerő-közvetítési szélhámosságról számolt be lapunknak az egyik kézdivásárhelyi érintett. A forgatókönyv jól ismert: külföldi munkára keresnek jelentkezőket, akiktől pénzt vesznek el, majd a közvetítő nyomtalanul eltűnik.