Belföldi hírek

2013. március 21., csütörtök, Belföld

Halasztanák a visszaszolgáltatást
Újabb néhány hetes haladékot kér Románia az Emberi Jogok Európai Bíróságától a kommunizmus idején elkobzott ingatlanokkal kapcsolatos új jogorvoslati törvény elfogadására –  közölte Victor Ponta miniszterelnök tegnap, miután hivatalában fogadta Thorbjorn Jaglandot, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkárát.

Mivel több mint ezer, ingatlanját visszaigénylő tulajdonos beperelte Romániát az EJEB-nél, az ET-hez kötődő strasbourgi bíróság 2010 végén egy modell értékű ítéletet hozott Románia ellen, és – előbb 18, majd további 9 hónapra – felfüggesztette az azonos tartalmú ügyek tárgyalását, hogy Románia működőképessé tehesse jogorvoslati rendszerét. Ha Bukarest ennek nem tesz eleget, az EJEB minden hasonló perben automatikusan Románia ellen ítél. A második határidő április 12-én jár le. Ponta szerint azért van szükség a haladékra, hogy az új restitúciós törvény tervezetét elfogadása előtt az EJEB véleményezze. Jagland üdvözölte a hozzáállást.


Statútumtörvény, másodszor
Nagy többséggel fogadta el a parlamenti képviselők statútumát szabályozó törvényt a két ház együttes ülése tegnap. A tervezet a szakbizottságok által rögzített alakban ment át, miután az alkotmánybíróság által kifogásolt szakaszokat módosították. A DLP ennek ellenére elégedetlen, és már a szavazás után bejelentette, hogy újabb óvást nyújtanak be az alkotmánybíróságon. Az új jogszabályban a törvényhozók lemondtak az alkotmányellenesnek minősített 45 napos határidőről, de érvényben maradt az a szankció, mely szerint az érdekellentétben levő honatyák ideiglenesen nem vehetnek részt a munkaüléseken, ami alkotmányba ütközhet, mivel ezzel megakadályozzák őket mandátumuk gyakorlásában. A szenátus elnöke, Crin Antonescu úgy véli, a jogszabály kapcsán kifejlődött vita eltúlzott volt, és az államelnök ki fogja hirdetni a törvényt, mert nem igaz, hogy a honatyák a többi állampolgár fölé helyezték magukat.


A földekre öntik a tejet
A boltokban található teljes tejmennyiség fogyasztható – jelentette ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter tegnap, hozzáfűzve, hogy az elmúlt napokban az aflatoxint tartalmazó tejtermékek miatt csökkent az eladás, de nem növekedett az import. A fogyasztás terén vannak gondok, és úgy vélem, vissza kell nyernünk a fogyasztók bizalmát – jelentette ki. A miniszter úgy gondolja, hogy minden visszatér a normális kerékvágásba, miután az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság székhelyén beszámolnak a helyzetről. Több mint ezer mintát elemeztek, azonosítottak minden farmot, ahol gondok voltak, és jelenleg ezekből a gazdaságokból származó tej is nyugodtan fogyasztható. Constantin találkozót hívott össze a tejipar képviselőivel, hogy megoldásokat találjanak a kialakult helyzetre, az elkeseredett gazdák ugyanis a földekre öntötték a tejet, mert állításuk szerint nem vásárolják fel tőlük. Az eladás közel 45 százalékkal esett vissza az elmúlt két hétben, habár az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések során 700 gazdaságból mind­össze 20–25 helyen találtak szennyezett tejet. A hivatalos laboratóriumi eredményeket mára ígérték. A hazai tejtermelők arra gyanakodnak, hogy gazdasági és politikai érdekcsoportok állnak a tejbotrány mögött.


Tüntetnek a munkások
Harmadik napja zárták el tegnap a Kolozsvárt Maros­vásár­hellyel összekötő országutat az aranyosgyéresi Mechtel vasipari üzem elbocsátott munkásai, akik ezúttal gyertyákkal és koporsóval vonultak ki. A tiltakozás már három hete tart, de eddig nem koronázta siker. * A 12 000 embert foglalkoztató mioveni-i Dacia-gyárban tegnap leállt a munka, mert az alkalmazottak elégedetlenek a kollektív munkaszerződéssel. A szakszervezet 25 százalékkal, azaz mintegy 500 lejjel kér többet a jelenlegi fizetéseknél, a cég azonban csak 100 lejt hajlandó adni, bár a munkavállalók szerint a gyár igen nagy nyereséget termel, amiből ők is részesülni akarnak. A mioveni-i üzemet percenként egy-egy új Dacia hagyja el, az átlagfizetés pedig 3000 lej körül mozog. A kereslet az európai piacon a Dacia gépkocsik iránt a legmagasabb, az eladás idén 12 százalékkal nőtt. Béremelési tiltakozások minden évben kitörnek a román autógyártásban, olyan is volt, hogy hetekig elhúzódtak. A vállalat igazgatója reméli, hogy tárgyalások útján sikerül közös nevezőre jutni a munkásokkal.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 966
szavazógép
2013-03-21: Közélet - :

Elítélik a zászlóégetőket

Victor Ponta megengedhetetlennek tartja, és elítéli a bukaresti Rapid futballcsapat azon szurkolóinak tettét, „akik azt gondolták, hogy Magyarország zászlajának felgyújtásával buzdítják a csapatukat” a kolozsvári CFR ellen vívott bajnoki mérkőzésen.
2013-03-21: Belföld - :

Hírsaláta

SZOBOR SÜTŐ ANDRÁSNAK. Peti András marosvásárhelyi önkormányzati képviselő, városi RMDSZ-elnök határozattervezetében azt kéri a városi tanácstól, hogy a testület engedélyezze Sütő András-szobor elhelyezését a Színház téren.