Hírsaláta

2013. március 21., csütörtök, Belföld

SZOBOR SÜTŐ ANDRÁSNAK. Peti András marosvásárhelyi önkormányzati képviselő, városi RMDSZ-elnök határozattervezetében azt kéri a városi tanácstól, hogy a testület engedélyezze Sütő András-szobor elhelyezését a Színház téren.

Nem akármilyen szoborról, hanem az író padon ülő másáról lenne szó. Amennyiben a jövő héten tartandó tanácsülésen a városatyák rábólintanak a kérésre, a Sütő András Baráti Társaság Egyesület újabb pályázatot hirdet. Legutóbb a zsűri úgy döntött, hogy egyik terv sem felelt meg az elvárásoknak. (Székelyhon)
MEGVEZETTÉK A KORRUPT BÍRÓNŐKET. Nem kis ideig figyelte a korrupcióellenes ügyészség a nemrég korrupció alapos gyanújával letartóztatott Antonela Costachét és Viorica Dinut. Arra is volt idejük a beépített ügyészeknek, hogy még mélyebb gyanúba sodorják őket, ugyanis beadták a két hölgynek, hogy az alumíniumfalú liftekben a lehallgatókészülékek nem működnek, s így a bírónők további áldozataikkal kapcsolatos terveiket a liftekben beszélték meg, amit, természetesen, lehallgattak. A két tanult hölgy azt is bevette, hogy a régebbi típusú mobiltelefonokat sem tudják lehallgatni, ezért szaporán ilyeneket is beszereztek. (Ziare.com)
MEGBUHERÁLTÁK A VÉLETLENSZERŰT. Vizsgálatot indít a Legfelsőbb Bírói Tanács annak kiderítésére, hogy az ügyek véletlenszerű elosztása valóban működik-e. A kezdeményezés mögött a hét végén korrupció gyanújával őrizetbe vett két bírónő esete áll. Az ügyészség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a bukaresti törvényszéken sorozatosan megsértették a véletlenszerű ügyleosztás szabályait. Így a megfelelő pereket a gyanúsítottak által lefizetett bírák tárgyalták. Gyanú konkrétan két bíróval kapcsolatban merült fel, viszont az egész bukaresti törvényszéket átvilágítják. Daniel Morar ideiglenes legfőbb ügyész javasolta, hogy a vizsgálatot terjesszék ki országos szintre, de erről a bírói tanács több tagjának hiányzása miatt végül nem szavaztak.
MEGVÁSÁROLTÁK A TITKOS ÜGYNÖKÖKET IS. Előzmény nélküli per kezdődött Galacon: három titkos ügynököt azzal vádolnak, hogy elmulasztották követni egy vizsgálat alanyait. Feladatuk az lett volna, hogy lehallgassák és filmezzék egy jogosítványmaffia feltételezett tagjait. A hivatalnokok csúszópénz fejében többeknek adtak gépjárművezetői jogosítványt anélkül, hogy az illetők jogosultak lettek volna. A korrupciógyanú igazolására kellett volna bizonyítékot gyűjteniük a titkos ügynököknek, akik ezt elmulasztották. A három ügynöknek, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, a bíróság akadályoztatása miatt is felelnie kell a törvény előtt.
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 967
szavazógép
2013-03-21: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Halasztanák a visszaszolgáltatást
Újabb néhány hetes haladékot kér Románia az Emberi Jogok Európai Bíróságától a kommunizmus idején elkobzott ingatlanokkal kapcsolatos új jogorvoslati törvény elfogadására –  közölte Victor Ponta miniszterelnök tegnap, miután hivatalában fogadta Thorbjorn Jaglandot, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkárát.
2013-03-21: Közélet - Iochom István:

Csődbe mehet Kézdivásárhely (Ügyvédet fogad az önkormányzat)

Rendkívüli ülést tartott Kézdivásárhely önkormányzata, Bokor Tibor polgármester arról tájékoztatta a városatyákat, hogy a megyei törvényszéken március 27-re tűzték napirendre a számvevőszék ellen kezdeményezett per első tárgyalását. A számvevőszék 2 595 247 lejt szándékszik behajtani a városházán a 2011-es évben felfedezett és általuk törvénytelennek ítélt kifizetések fejében, ez hatalmas összeg, vesztés esetén csődközeli helyzetbe kerülhet a városháza, ha ki kell fizetniük, nem marad pénz beruházásokra.