Visszaszolgáltatott ingatlanokNégy tanodát eladnak

2008. január 3., csütörtök, Közélet

Háromszéken huszonnégy óvoda-, illetve iskolaépületet igényeltek vissza egykori tulajdonosaik. A visszajuttatott ingatlanokról folynak a tárgyalások az eladás, bérbeadás tekintetében, négy épület megvásárlásáról már döntöttek.

A kőröspataki Kálnoki Ludmilla-iskola és -óvoda, a nagyajtai Kriza János-iskola két épülete és a kisbaconi elemi iskola megvásárlására közel 2,7 millió lejt utalt ki az oktatási minisztérium a tanfelügyelőségen keresztül, az épületek a helyi köztulajdont gyarapítják majd.

Másik húsz épület sorsáról, melyeket többnyire egyházak igényeltek, illetve kaptak vissza, az erre a célra létrehozott bizottságok döntenek/döntöttek, melyeknek tagja a település polgármestere és az érintett iskolaigazgató, az ingatlan tulajdonosa, a tanfelügyelőség, valamint a prefektúra képviselője. Amit nem adnak el, azt bérbe, illetve használatba adják, jelenleg közel fele-fele arányban fizetési kötelezettséggel, illetve bérmentesen. Vannak esetek, amikor koncesszióban egyeznek meg, de míg a tulajdonosok inkább a középtávú haszonbérbe adást kedvelik, az igénylők több évtizedes használatra rendezkednének be, mert csupán akkor éri meg, hogy nagyobb javításra, korszerűsítésre költsenek. Az is előfordul, hogy az épület rossz állapotban van, nem éri meg a befektetést, ilyen esetekben a tanfelügyelőség új óvoda, iskola építését javasolja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2008-01-03: Közélet - Albert Levente:

Új év

Az új évet Sepsiszentgyörgy központjában közel ezer ember köszöntötte, egy órakor pedig a magyar himnusz is elhangzott az elmaradhatatlan tűzijátékkal kiegészítve.
2008-01-03: Közélet - Fekete Réka:

Esztendőforduló a megyei kórházban

Ha fiú az esztendő első szülötte, jó évnek nézünk elébe — szokták mondani.