Esztendőforduló a megyei kórházban

2008. január 3., csütörtök, Közélet

Ha fiú az esztendő első szülötte, jó évnek nézünk elébe — szokták mondani.

Nos, Sepsiszentgyörgyön éjfél után fél órával 3200 grammosan köszöntött e világra kiadós sírással a székelyszáldobosi Kalányos Iacob (felvételünk), szülei első gyermeke, aki édesanyjával együtt jól érzi magát a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház újszülöttosztályán, ahol a következő kisbabára másnap délutánig vártak, ő Árkosról érkezett, 2900 grammos kislány, majd tegnap estig még három legényke született vargyasi, nagybaconi és székelyszáldobosi családokban.

Szomorú statisztikát jegyeztek a sürgősségen, ahol szilveszter éjszakájától tegnap délutánig száz esetet láttak el, húsz pácienst beutaltak. Az idei évforduló sem telt el öngyilkossági kísérlet nélkül, egy negyven év körüli nő és ugyanolyan korú férfi, egymástól függetlenül, gyógyszer-túladagolással kívánt véget vetni életének, mindkettőt megmentették. Gyakori volt a depresszió, az alkohol miatti rosszullét, sőt, kómás eseteket is jegyeztek.

Elsején hajnalban három felsőcsernátoni fiatalember szenvedett autóbalesetet Maksánál, mindhárman ittasak voltak, combnyaktöréssel utalták őket kórházba.

A mentőszolgálaton is nagy volt a forgalom, szilveszter éjszakáján tizenöt hívásnak tettek eleget, a következő huszonnégy órában tizenháromszor mentek ki beteghez, részeg emberhez, tegnap reggeltől délutánig tizenhétszer fordult ki mentőautó a megyei kórház kapuján. A sepsiszentgyörgyi mentőszolgálathoz ötvenhárom falu tartozik, 2007-ben tizenhétezer kiszállást jegyeztek, ami jóval túlhaladta a korábbi évek hívásainak számát.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1271
szavazógép
2008-01-03: Közélet - Fekete Réka:

Négy tanodát eladnak (Visszaszolgáltatott ingatlanok)

Háromszéken huszonnégy óvoda-, illetve iskolaépületet igényeltek vissza egykori tulajdonosaik. A visszajuttatott ingatlanokról folynak a tárgyalások az eladás, bérbeadás tekintetében, négy épület megvásárlásáról már döntöttek.
2008-01-03: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Vihar előtti csend

Mintha valamelyest a normalitás állapotához közeledtünk volna: karácsony és újév között elnémultak a politikusok, különösebb közéleti botrányok nélkül jártak le az ünnepek (még a Ludovic Orban szállításügyi miniszter lemondását kérők is elhallgattak).