Belföldi hírek

2013. március 26., kedd, Belföld

Megrovás félretájékoztatásért
Az Országos Audiovizuális Tanács (OAT) büntetése nyomán az Antena 3 hírtelevíziónak háromszor kell főműsoridőben tájékoztatnia nézőit arról, hogy  a székelyzászló-ügyről szóló egyik adásában nem tartotta be a jóhiszemű, kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó törvényi előírásokat, és egyik meghívottja gyalázkodó hangnemet használt.

Az Antena 3 január 29-i adásában azt állította, Kovászna megye önkormányzatának honlapja nem érhető el román nyelven. Ennek alátámasztására a honlapnak egy olyan képét mutatták be, amelyen előzőleg letakarták a román nyelvű oldalra vezető RO feliratot. A műsor egyik meghívottja ugyanakkor gyalázkodó hangnemben bírálta Tamás Sándort, a háromszéki megyei tanács elnökét. A médiahatóság az ActiveWatch sajtófigyelő ügynökség panasza nyomán vizsgálta meg a kifogásolt adást, és hozott elmarasztaló ítéletet az Antena 3 televízió ellen.

Băsescu újabb levele
Traian Băsescu államelnök tegnap levelet küldött a parlament két házelnökének és a kormányfőnek, amelyben elismétli azon kívánságát, hogy együttműködjenek egy megszilárdult jogállam, az eurózónához, illetve a schengeni övezethez való csatlakozás érdekében, és egy azonnal alkalmazandó nyolcpontos intézkedési tervet javasolt ennek érdekében. Ezek többek között az ország főügyészének és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének azonnali kinevezésére, a parlamenti képviselők és szenátorok jogállására vonatkozó statútum elfogadására, a bírósági döntések betartására, az igazságszolgáltatás és a korrupcióellenes intézmények védelmére, a kormány azon tagjainak a visszahívására vonatkoznak, akik ellen bűnvádi eljárást indítottak.

Foglalkozzék a cigányokkal, ne a magyarokkal
Vangheliének az 5. kerület magyarjaival van baja? Az 5. kerületben a cigányok integrálása a gond, a polgármesternek ezzel kellene foglalkoznia. A magyarokkal foglalkozunk mi – válaszolta tegnap Victor Ponta kormányfő arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy a főváros 5. kerületének polgármestere azt javasolta, Bukarestben tartsanak az elhíresült kovásznai diáklánnyal szimpatizáló tüntetést. Ponta szerint a cigányok integrálására képtelen az ország hatékony programokat kidolgozni, holott ez a kérdés az ország egész lakosságát érinti. Felrótta Traian Băsescu államfőnek is, ahelyett hogy leveleket küld a schengeni csatlakozást sürgetve, a cigányintegráció ügyé­ben kellene segítséget nyújtania.

Főügyészből alkotmánybíró
Daniel Morart, a Korrupcióellenes Ügyészség volt vezetőjét nevezte ki az alkotmánybíróság tagjává tegnap Traian Băsescu államfő. Daniel Morar, aki 2005-től hét éven át vezette az ügyészséget, Axinte Gaspar alkotmánybírót váltja a testületben, akinek júniusban jár le a mandátuma. Morart a kormánykoalíció politikusai azzal vádolták, hogy a korrupcióellenes harcot Băsescu politikai érdekeinek megfelelően értelmezte, az Európai Bizottság Romániáról szóló igazságügyi országjelentései azonban kedvezően értékelték az általa vezetett testület tevékenységét. Az alkotmánybíróság idén megüresedő másik két helyére a parlamenti többség Mona Pivniceru igazságügy-minisztert és Valer Dorneanu korábbi házelnököt javasolta.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2013-03-26: Közélet - Bogdán László:

Az elnök és az alkotmány (Magasles)

Lezajlott a hét végén – óriási médiaérdeklődéssel – a román „jobboldal” reprezentatív alakulata, a Demokrata-Liberális Párt kongresszusa.
2013-03-26: Belföld - :

Hírsaláta

DRÁGA LESZ A HÚSVÉTI BÁRÁNY. Jó piacot találtak a hazai bárányoknak és juhoknak az állattenyésztők, emiatt a levágásra szánt bárányok 90 százaléka a görög és szaúd-arábiai piacokra kerül. Az előrejelzések szerint itthon 25–30 lej közötti áron forgalmazzák a bárányhús kilogrammját, ami 50 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. (Antena3)