Diakónia a betegekért

2013. március 27., szerda, Közélet

Havonta hét-nyolcszáz idős beteget ápolt tavaly otthonában a tíz éve működő sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztény Alapítvány, átlagban huszonöt személynek nyújtott biztonságot jelzőrendszeres szolgálata által, szociális mosodájában tisztították az egyedül élő betegek ruházatát, kétszáznál több segédeszközt kölcsönöztek – tájékoztatott Tóth Anna, az idős-, beteg- és családgondozó szolgálat igazgatója. Idén új programokat is indítanak, folytatják a gyűjtést az ötvenszemélyes gondozóotthon építésére.

  • Tavaly októberben avatták a Diakónia sepsikőröspataki táborát
    Tavaly októberben avatták a Diakónia sepsikőröspataki táborát

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Ke­resztény Alapítvány két fő ágazatban fejti ki tevékenységét: idős betegeket gondoz otthonukban, és fogyatékkal élőkért működtet különböző programokat. 2012-ben tizenhárom községben és három városban, a hozzájuk tartozó falvakkal együtt negyvenhat településen ápoltak, gondoztak idős betegeket az alapítvány munkatársai, amelyhez az érintett helyi tanácsok 348 ezer lejjel járultak hozzá, a megyei tanács 60 ezerrel, a sepsiszentgyörgyi 18 450-nel, a munka- és családügyi minisztériumon keresztül folyósított állami támogatás 230 ezer lej volt. Az alapítvány falu­napokon, szabadtéri rendezvényeken, a civil szervezetek mustráján elsősegélynyújtó sátrat működtetett, ingyenesen vérnyomást mértek, több alkalommal tartottak szakmai találkozót, konferenciát, tíz településen sikerült beszervezniük fiatal önkénteseket idősek háza tájának takarítására, három helyszínen tartották meg az idősek karácsonyát. Az alapítvány tavaly elindította a családsegítő szolgálatot, megszerezte az akkreditálást a segítő szakmában dolgozó szakemberek magyar nyelvű továbbképzésére, az első tanfolyamot az Alz­heimer-kórban szenvedők gondozása témakörben tartották, a másodikat idén februárban asszisztenseknek felfekvési sebek kezeléséről. Novem­ber­ben megünnepelték az alapítvány fenn­állásának tizedik évfordulóját. Az idős-, beteg- és családgondozó szolgálat tavalyi tevékenységi beszámolójában több mint 48 ezer kiszállás szerepel.
Az idei új programok között elsőként támogatócsoportot indítottak idős betegek hozzátartozói számára, amelynek célja: olyan biztonságos légkör megteremtése, melyben a családtagjukat gondozók megoszthatják érzéseiket, kételyeiket, gondjaikat hozzájuk hasonló helyzetben lévőkkel, információhoz jutnak, készségeiket fejleszthetik, megerősítést, bátorítást kaphatnak. Szintén múlt héten megrendezték azt a továbbképzőt ápolóknak és egészségügyi szakmát tanulóknak a felfekvési sebek kezeléséről, amit februárban asszisztenseknek tartottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 84
szavazógép
2013-03-27: Belföld - :

Hírsaláta

AZ RMDSZ-É MINDEN ROMÁNIAI TÁMO­GATÁS. A szövetség 18 millió lejt vesz fel idén a romániai kisebbségeknek szánt alapból, többet, mint amikor kormányon volt. A pénzt működési és személyi költségekre, kulturális események szervezésére, ingó- és ingatlanberuházásra, valamint EU-s pályázatok társtámogatására lehet felhasználni. Hogy miért az RMDSZ kapja a magyaroknak szánt teljes keretet, amikor a legutóbbi választások során az 1,2 millió magyarból csak 380 ezer szavazott rájuk? Hát azért, mert a jogi hátteret ők teremtették meg. Így egyértelmű, hogy idén is – akárcsak eddig – ők veszik fel a 18 millió lejt. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint: egyharmadát pályázatok formájában továbbosztják; kétharmadáról sejteni lehet, hogy az RMDSZ fizetésekre, azaz önmaga fenntartására használja. (Itthon.ma)
2013-03-27: Közélet - Mózes László:

Bemutatkozik a Tesztoszteron Zenei Alakulat (Színházi Világnap Sepsiszentgyörgyön)

Egyedi, teljesen újszerű produkcióval lépnek fel ma este a színházi világnapon a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színészei: a belőlük verbuválódott Tesztoszteron Zenei Alakulat mutatkozik be. Első fellépésük alkalmával hangoztatják: ami történik, az „régi álom, új megvalósulás”, hiszen három éve készülnek a különleges koncertre.