Belföldi hírek

2013. március 28., csütörtök, Belföld

Újabb feljelentés magyarellenességért
A Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz érkező jelzést követően az RMDSZ bűnügyi keresetet nyújtott be az ügyészséghez amiatt, hogy a román labdarúgó-válogatott március 26-i, keddi amszterdami mérkőzésén román szurkolók egy csoportja diszkriminatív feliratot függesztett ki: a március 18-i magyar zászlóégetésre utalva,

,,Egy rongyégetésért letartóztatni akarjátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikaként hangoztatott etnikai terrorizmusát” szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren, „ezáltal meggyaláztak egy magyar nemzeti szimbólumot, és nyíltan etnikai diszkriminációra uszítottak” – közölte Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára rámutatott, a szurkolók tette vét a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi szabályzatának 54/2. cikkelye ellen, valamint a büntető törvénykönyv 317. cikkelyének előírásai értelmében akár hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal is büntethető. „Az RMDSZ az ügyészségre eljuttatott, ismeretlen tettes ellen megfogalmazott feljelentés mellett felkéréssel fordult a Román Labdarúgó-szövetséghez is, amelyben arra kéri ennek vezetőségét, hogy a március 18-i esethez hasonlóan vizsgálja ki a mérkőzésen történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket az ügyben” – hangsúlyozta Kovács Péter.


Ponta átveszi az igazságügyi tárcát
Victor Ponta kormányfő veszi át ideiglenesen az igazságügyi minisztérium vezetését, miután Mona Pivniceru lemondott tisztségéről – közölték tegnap román hírforrások a miniszterelnök bejelentésére hivatkozva. Pivniceru a tegnapi kormányülésen nyújtotta be lemondását, miután a parlament őt nevezte ki júniustól az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére. Az alkotmány szerint legfeljebb 45 napig állhat ideiglenes vezető valamely minisztérium élén. Ponta rövid mandátumának legfontosabb tétje, hogy sikerül-e olyanokat jelölnie a hónapok óta betöltetlen legfőbb ügyészi és korrupcióellenes főügyészi posztra, akiket Traian Băsescu államfő is elfogad.


Van pénz, vagy nincs pénz?
Victor Ponta kormányfő cáfolta a liberális párti Sorin Frunzăverde, a Krassó-Szörény Megyei Tanács elnökének egy nappal korábban az országos költségvetésről tett kijelentését, leszögezve, a kormánynak van pénze a bérekre és nyugdíjakra, a Nemzetközi Valuta­alapnak (IMF) fizeten­dő részletre, de lehet, hogy a Krassó-Szörény Megyei Ta­nácstól megvonják a béralapokat, mivel ott „az emberek, legalábbis a vezetők, a televízióban akarnak szerepelni”. Ponta szerint a Román Nemzeti Banknak 3,8 milliárd eurót kell vissza­fizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak, a kormánynak pedig 993 millió eurót, melyből kifizetett már 128 milliót, és az egész összeg rendelkezésére áll. Sorin Frunzăverde a megyei tanács ülésén azt mondta: „Je­lenleg drámai az országos költségvetés helyzete. Nem tudjuk, miből fogjuk kifizetni júniusban a második részletet az IMF-nek. (...) Örüljünk, ha ki tudjuk fizetni a béreket és a nyugdíjakat.”


A kormányfő a hajpántügyről
Victor Ponta kormányfő megköszönte az oktatási miniszternek, hogy diplomatikusan és intelligensen kezelte a kovásznai diáklány ügyét, rámutatva, nem szeretné, ha a dolgok elfajulnának, és a szélsőségesek bátorítást kapnának, de a visszaéléseket sem szabad eltűrni egyik részről sem. „Nem akarom, hogy a dolgokat felszítsuk, de nem is hagyhatjuk büntetlenül a törvénysértéseket. Mindannyian egyenlőek vagyunk ebben az országban, a románok is, a magyarok is, a németek is, a romák is és bárki más, tiszteljük egymás jelképeit, nemzetieket és helyieket” – mondta Ponta a kormányülésen.


Udrea kibékült Blagával
Marad a Demokrata Liberális Pártban, az óvások témáját lezártnak tekinti – jelentette ki Elena Udrea a párt vezetőtanácsának tegnapi ülésén. Arra a kérdésre, hogy miért gondolta meg magát, meg sem várva a választ a benyújtott óvásra, Elena Udrea rámutatott: az őt támogató kollégákkal arra a következtetésre jutottak, hogy túl az elnökválasztáson elkövetett szabálytalanságokon – ahol olyan küldöttek is szavaztak, akik nem tagjai a pártnak, illetve olyanok is, akik nem voltak Bukarestben – „senkire nézve sem előnyös az, ahogyan kezdeményezésüket a párton kívül megítélik”.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2013-03-28: Közélet - :

Egységes erdélyi magyar tervezetről tárgyalnának (RMDSZ–EMNP-vita a régiósításról)

Az RMDSZ úgy véli, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szakértői csoportja tőle másolta az ország regionális átszervezésére vonatkozó tervezetét, amelyet kedden mutattak be az EMNP vezetői – jelentette ki Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.
2013-03-28: Belföld - :

Hírsaláta

NINCS BÉKE AZ ORVOSIN. A törvényszék szerint nem sértette meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógy­sze­részeti Egyetem (MOGYE) etikai kódexét Brassai Attila, az oktatási intézmény tanára azzal, hogy az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának (Intergroup) elmondta az egyetemen történteket.