Hírsaláta

2013. március 28., csütörtök, Belföld

NINCS BÉKE AZ ORVOSIN. A törvényszék szerint nem sértette meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógy­sze­részeti Egyetem (MOGYE) etikai kódexét Brassai Attila, az oktatási intézmény tanára azzal, hogy az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának (Intergroup) elmondta az egyetemen történteket.

A MOGYE rektorátusának ez természetesen nem tetszett, s elmarasztalta a tanárt. Brassai Attila a törvényszéken panaszt emelt a döntés ellen. A bíróság alapfokon a professzornak adott igazat, a döntést azonban megfellebbezte a MOGYE. Ezt március 20-án elutasította a bíróság, ezerlejes perköltség megtérítésére kötelezte az egyetemet. Az ügynek ellenben koránt sincs vége, április 11-én tárgyalják a törvényszéken a MOGYE azon öt magyar oktatójának  ügyét, akit a korrupcióellenes igazgatóság egy éven keresztül vizsgált egy Vasile Popa névvel aláírt feljelentés alapján, noha kiderült, ez a személy nem létezik. A feljelentés azt kifogásolta, hogy részt vettek azon a budapesti ünnepségen, amelyen Szabó Béla professzort kitüntette Schmitt Pál akkori magyar államfő, míg az egyetem dokumentumai alapján Maros­vásárhelyen tartózkodtak, és dolgoztak. „Fejenként háromszáz lejes adminisztratív bírságot róttak ki rájuk, többek között a kitüntetett Szabó Bélára is” – mondta Kincses Előd. (Krónika)
MÁS EGYENSÚLY AZ ALKOTMÁNY­BÍRÓ­SÁG­BAN. Három új tagja lesz az alkotmánybíróságnak: a kormány Mona Pivniceru igazságügyi minisztert nevezte ki, Traian Băsescu államfő Daniel Morart, a képviselőház Valer Dorneanu volt szocdem képviselőt, majd helyettes ombudsmant. Politikai elemzők szerint e változás révén ismét Traian Băsescu emberei kerültek fölénybe a testületben. A kilenc bíró közül öt Traian Băsescu táborát erősíti, három a kormánypártokét, és a kilencedik, Puskás Bálint Zoltán az RMDSZ jelöltje. Az új bírák megbízatása kilenc évre szól. Victor Ponta miniszterelnök azt nyilatkozta: kimondottan örül Morar kinevezésének, hiszen távozása után könnyebben tölthetik be a megüresedett főügyészi állásokat. (Adevărul)
BIZONYTALAN A KENYÉR ÁFÁJÁNAK CSÖKKEN­TÉSE. 120 millió lejes tartalékalapot kell létrehoznia a kormánynak ahhoz, hogy a második fél évben csökkenteni tudja a kenyér áfáját. A Ponta-kabinet az év második felében szeretné csökkenteni az áfát, de a Nemzetközi Valutaalap még nem hagyta jóvá az intézkedést. Ha a kenyér áfáját 9 százalékra csökkentik a jelenlegi 24-ről, ez 220–250 millió lejes bevételkiesést okozhat a kormánynak. Az adócsökkentésről a pénzintézet küldöttségének májusi látogatásakor határozhatnak. Amennyiben az intézkedés következtében mérséklődik a feketekereskedelem a pékiparban, a kormány jövőre más élelmiszereknél is csökkentheti az adót. (România liberă)
JOHANNIS KENYÉRBE ESETT. A kisebbségek jogállását szabályozó törvény nagyon fontos, ezért megoldást kell találni a párbeszéd folytatására az évek óta a parlamentben rostokoló tervezet elfogadása érdekében – jelentette ki Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke, miután a nemzeti kisebbségek képviselőivel találkozott Bukarestben. A liberális párt kétlépcsős régiósítást javasol. Ennek értelmében 2014. január elsejéig létrejönnének a régiók, amelyek már képesek lesznek az uniós források lehívására, és csak ezt követően választanák meg a régióvezetőket. A párt szerint a választásokig a megyék vezetőinek váltakozva kellene irányítaniuk a régiókat – tette hozzá Klaus Johannis, a liberálisok régiósítással foglalkozó bizottságának elnöke. (Ziare.com)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2013-03-28: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Újabb feljelentés magyarellenességért
A Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz érkező jelzést követően az RMDSZ bűnügyi keresetet nyújtott be az ügyészséghez amiatt, hogy a román labdarúgó-válogatott március 26-i, keddi amszterdami mérkőzésén román szurkolók egy csoportja diszkriminatív feliratot függesztett ki: a március 18-i magyar zászlóégetésre utalva,
2013-03-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hiányzik a magyar megnevezés! (Az EMI figyelmeztető kampánya)

Sajátos kezdeményezéssel figyelmeztet a magyar feliratok szükségességére az Erdélyi Magyar Ifjak helyi szervezete.