Mi, hol, mikor

2008. január 4., péntek, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Paul Schönthan—Franz Schönthan—Kellér Dezső A szabin nők elrablása című zenés bohózatát ma 19 órától játssza a színház nagytermében. Rendezte: Keresztes Attila, zenei vezető: Incze G. Katalin.

Holnap 19 órától a kamarateremben Ruszuly Éva egyéni műsora: Visky András: Júlia, vasárnap 19 órától a nagyteremben Friedrich Dürrenmatt A csendestárs, Zakariás Zalán rendezésében.

Jegyek a színház pénztárában kaphatók: ma 11―13 óráig, valamint az előadások előtt másfél órával. További információért forduljon a Tamási Áron Színház közönségszervező irodájához, telefon: 0267/312 104, 0745 589 214 és 0728 083 336. Színházjegyét a közönségszervezőktől telefonon is megrendelheti.

Filmklub

A Cabiria Filmklub ma 19.30 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központban (a volt Nemzeti Bank-épületben) bemutatja a Demokrácia a filmkészítésben II. című egri workshopon készült kísérleti kisfilmjeit. Házigazdák azok a háromszéki alkotók, akik 2007 augusztusában a német, svéd és magyarországi fiatalok mellett részt vettek Daniel Alegi olasz―amerikai és Király Attila filmrendező nemzetközi filmes workshopján: Spanyol Ádám Szabolcs, Pacurar Linda, Nagy Ödön Róbert, Már Zsolt, Szász Emmanuella, Kún Ákos, valamint Rátz Attila asszisztens és Demeter Gyula csoportvezető. Meghívott: Vargyasi Levente.

Hitvilág

Kézdivásárhelyen vasárnap 15 órától istentisztelet lesz az unitárius házban.

Ez az utca NEM (is) utca

― gondolhatná, aki Kézdivásárhelyen a Nemere utca sarkán lévő táblát látja. Az utcatábláról fokozatosan tűntek el, azaz kaparta le valaki a betűket. Előbb csak a Nemere utolsó betűje, majd a következő kettő is láthatatlanná vált. Így lett mára a Nemeréből Nem utca. A csonka táblát a városvezetés figyelmébe ajánljuk azzal a javaslattal, hogy a jövőben olyan utcatáblákat rendeljenek, amelyeket nem lehet ilyen könnyen lekaparni.

Kép és szöveg: Iochom István

Közlekedés

Súlyos baleset. Újév napjának hajnalán, háromnegyed öt óra tájt Maksa község területén baleset történt, amelyben három személy súlyosan megsérült. G. István (19) csernátoni lakos, akinek nincs jogosítványa, Brassó felől közlekedve figyelmetlenségből és tapasztalatlanságból elvesztette uralmát a kocsi fölött, lesodródott az útról, és hídfőnek ütközött. A balesetben a vezető láb- és medencecsont-törést, egy 18 és egy 20 éves utasa lábtörést szenvedett. Egy másik utas könnyebb sérülésekkel megúszta. Sem a vezető, sem utasai nem csatolták be a biztonsági övet. A baleset körülményeit vizsgálják.

Év eleji statisztika. A közlekedésrendészek december utolsó és január két első napján 39 esetben bírságoltak és figyelmeztettek, főként gyorshajtásért (9) és szabálytalan előzésért (2). Két kerékpárost is figyelmeztettek, mert a jeges úton karikáztak. A három napon négy koccanás történt. Tekintve, hogy még ma is érvényes a megye területére kiadott sárga figyelmeztetés, az időjárási viszonyokhoz kell igazodni a vezetéssel, rossz látási viszonyok között lényegesen csökkenteni a sebességet, legyenek óvatosak!

(Rendőrségi tájékoztató)

Sportközvetítések a televízióban

Péntek: Sport.ro: Férfi kézilabda-vb ― selejtező, Románia―Ciprus (9.30 óra); Tenisz ― Hopmann Kupa, Ausztrália―Egyesült Államok és Franciaország―India (11 óra); Tenisz ― Hopmann Kupa, élő közvetítés (13 óra); Tenisz ― Hopmann Kupa-döntő, elő közvetítés (20.45 óra); Telesport: Labdarúgás ― barátságos mérkőzés, Barcelona―Inter (22 óra); Sportklub: Labdarúgás ― Bundesliga, Hannover―Werder (19.45 óra); Eurosport: Sífutás ― Világkupa, férfi és női sprint, Asiago, Olaszország (13 óra); Rali ― Dakar rali (22.30 óra).

Szombat: Sport.ro: Női kézilabda ― Bajnokok Ligája, Slagelse―Győr (17.15 óra); Labdarúgás ― Angol Kupa, Aston Villa―Manchester United (19.15 óra); Telesport: Férfi röplabda ― Európa-bajnokság, Spanyolország―Finnország (12 óra); Sportklub: Labdarúgás ― Bundesliga, Hertha―Bayern (14.15 óra), Labdarúgás ― Dubai Kupa 2008 (16 és 19 óra); Eurosport: Sífutás ― Világkupa, Val di Fiemme, Olaszország (15.15 óra); Biatlon ― Világkupa, férfi sprint, Oberhof, Németország (16 óra); Rali ― Dakar rali, 1. szakasz (23 óra).

Vasárnap: Sport.ro: Labdarúgás ― Angol Kupa, Barnley―Arsenal (16 óra); Liverpool―Nottingham ― Luton Town (18 óra); Stoke City―Newcastle United (20 óra); Telesport: Férfi röplabda, Európa-bajnokság: Oroszország―Spanyolország (11.30 óra); Sportklub: Labdarúgás ― Dubai Kupa 2008 (16 és 19 óra); Eurosport: Alpesi síelés ― Világkupa, férfi szlalom, 2. futam, Abelboden, Svájc (14.45 óra); Darts ― Világbajnokság, 2. nap, Frimley Green, Egyesült Királyság (21.45 óra); Rali ― Dakar-rali, 2. szakasz (23 óra).

Polgár Judit harmincszor a világranglista élén!

Továbbra is Polgár Judit áll az élen a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) legfrissebb női világranglistáján, ami azt jelenti, hogy a magyar nagymester 30. alkalommal világelső! Polgár 2707 pontjával a férfiak között jelenleg a huszonkettedik. Rajta kívül még soha egyetlen hölgy sem tudta átlépni, de még csak megközelíteni sem a 2700-as Élő-ponthatárt, ami a férfi szuper-nagymesteri szint alsó vonala is. A harmincszoros elsőség jelentőségét jelzi: minden idők legeredményesebb férfi sakkozója, az orosz Garri Kaszparov csak 23-szor vezette a férfiranglistát. Polgár Judit 1988 óta, azaz húsz éve a legerősebb női játékos — bár hivatalosan 1989 januárjában került az élre. 1988-ban szerezte testvéreivel, Zsuzsával és Zsófiával, valamint Mádl Ildikóval első sakkolimpiai aranyérmét Szalonikiben, amit aztán 1990-ben Újvidéken újabb követett. Polgár Judit Szalonikiben tizenkét évesen a megszerezhető 13-ból 12,5 pontot gyűjtött! Az 1988-as magyar női aranyérem volt az első alkalom, amikor a szovjet hölgyek nem tudtak nyerni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2008-01-03: Közélet - Simó Erzsébet:

Politikusok szilvesztere

Karácsony a család, szilveszter a barátok ünnepe. Szilveszterkor kisebb vagy nagyobb társaságok verődnek össze, hogy — képzeletben legalábbis — lezárják az épp lepörgött esztendőt, s nagy reményekkel lépjenek át az újba, mely nyugodalmasabb lesz, sikeresebb, gazdagabb.
2008-01-04: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, nagyapa, dédnagyapa, após,
id. SZÁSZ MIKLÓS
életének 77., özvegységének ötödik évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2008. január 5-én 14 órakor lesz a komollói családi háztól.
A gyászoló család
T. K.