Belföldi hírek

2013. március 29., péntek, Belföld

Bojkottal fenyeget Băsescu
Az alkotmánymódosítás bojkottálására fog buzdítani, ha az új alkotmány tervezete nem egykamarás, háromszáz képviselős parlamentről szól majd – jelentette be Traian Băsescu államfő. Arra hivatkozott, hogy az általa kezdeményezett 2009-es népszavazáson az állampolgárok elsöprő többsége szavazott az egykamarás és legfeljebb háromszáz képviselős törvényhozásra.

„Ha ezt nem tartják be, arra fogom biztatni a románokat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson”, amellyel az új alkotmányt kell szentesíteni – közölte. Hoz­zátette: különben sem hiszi, hogy Románia polgárai elfogadnának egy olyan alaptörvényt, amely nem tartalmazza a korábban megszavazott kitételeket. Szerinte ezek nélkül az alkotmánybíróság sem fogadhatja el az alkotmánymódosítást, hiszen az nem tükrözné a népakaratot.

Több pénz kell a kisgazdáknak
Nem eredményezte a kis gazdaságok fejlődését a kormány azon intézkedése, amellyel egyenként 1500 eurót költött a saját megélhetésükért termelő gazdaságokra, azaz összesen több mint 400 millió eurót – állította tegnap Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter, aki szerint ezen változtatni kell. Constantin a gazdálkodóknak 30 000–50 000 eurós támogatást nyújtatna, hogy képesek legyenek istállókat építeni vagy fejőgépeket vásárolni. Azt is elmondta: tárgyalni akarnak a bankokkal, hogy a gazdák a megvásárolt földekkel kezeskedhessenek, ha hitelhez folyamodnak. Ez különösen a földpiac 2014. január 1-jei liberalizálása után segítené őket. A tárca olyan hitelezési alap létesítéséről is tárgyal a bankokkal, amelyhez azok a kisgazdák folyamodhatnak, akiknek nincs meg a pénzügyi hátterük bizonyos fejlesztésekre.

Újabb eljárás Năstase ellen
A börtönből alig pár napja szabadult Adrian Năstase volt kormányfő ellen ismét bűnvádi eljárás indult, ezúttal a lőfegyver- és tölténybirtoklásra vonatkozó törvény megszegése miatt. A politikust 399 töltény illegális birtoklásával vádolják, noha fegyverviselési engedélye mind­össze 50 darabra hatalmazta fel, kétféle töltényre pedig egyáltalán nem volt jogosult. Mindezt tavaly június 21-én találták a lakásán, amikor öngyilkosságot kísérelt meg. A besorolástól, esetleges súlyosbító körülményektől függően bírságot, felfüggesztett börtönbüntetést, legrosszabb esetben pedig 8 évig terjedő börtönt is kaphat, és ha letöltendő szabadságvesztésre ítélik, a most harmadolt büntetésének hátralevő részét is le kell ülnie. A politikusnak egy másik korrupciós pere, az úgynevezett Zambaccian II. ügy is folyamatban van: ebben azzal vádolják őt és feleségét, hogy 2002 és 2004 között több alkalommal összesen mintegy 630 ezer euró értékben kaptak különböző értéktárgyakat megvesztegetésként.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 966
szavazógép
2013-03-29: Közélet - :

MIÉRT-elnök lenne Grüman Róbert

A háromszáznál több erdélyi magyar ifjúsági szervezetet tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökségére pályázik Grü­man Róbert megyei tanácstag, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) elnöke.
2013-03-29: Belföld - :

Hírsaláta

A SÜTŐ-SZOBORRA MÉG VÁRNUNK KELL. Nem sikerült meggyőzniük Marosvásárhelyen a magyar tanácstagoknak román kollégáikat a Színház térre tervezett Sütő-szoborról. Az RMDSZ-es kezdeményezés mögül az SZLSZ több helyi politikusa is kihátrált. Több órán át kerülgették a témát, Ioan Sânpălean ülésvezető végül halasztást kért.