Hírsaláta

2013. március 29., péntek, Belföld

A SÜTŐ-SZOBORRA MÉG VÁRNUNK KELL. Nem sikerült meggyőzniük Marosvásárhelyen a magyar tanácstagoknak román kollégáikat a Színház térre tervezett Sütő-szoborról. Az RMDSZ-es kezdeményezés mögül az SZLSZ több helyi politikusa is kihátrált. Több órán át kerülgették a témát, Ioan Sânpălean ülésvezető végül halasztást kért.

A város főépítésze, Dana Miheţ a határozattervezet hiányosságaira, Cornel Brişcaru pedig a művelődési tárcára hivatkozva érvelt a tervezet ellen: „Amennyiben ma jóváhagytuk volna a határozattervezetet, beleütköztünk volna a Művelődési Minisztérium elutasításába, ugyanis a tárca nem engedélyezte volna a szobor elhelyezését.” A határozattervezet kezdeményezőjét, Peti Andrást meglepte az ellenállás, hiszen a Sütő-szobor elhelyezéséről korábban politikai megállapodás született. (Erdély TV)
NEM LESZ MAGYAR TAGOZAT AZ ORVOSIN A KÉTKEDDEN. Nem tartozik a MOGYE idei prioritásai közé a magyar tagozat létrehozása – derül ki Leonard Azamfirei legfrissebb nyilatkozatából. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora a Citynews.ro portálnak kijelentette: az egyetem szenátusi képviselőivel idén tárgyalni fognak a magyar tagozat létrehozásáról, de ennél sokkal fontosabb a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság júniusi akkreditációs látogatása.
ROSSZUL TELJESÍT AZ IGAZSÁG­SZOLGÁL­TATÁS. Románia utolsó előtti helyen áll a Brüsszelben most első ízben közzétett igazságügyi eredménytáblán, csak Szlovákia van mögöttünk. Az eredménytáblázat az egyes uniós tagországok igazságszolgáltatási teljesítményét értékeli számszerűsített módon, a polgári, a kereskedelmi és a közigazgatási jog területén. A World Economic Forum által a világ 144 országában készített felmérés szerint az unióban Finnország vezet, amely világviszonylatban második, majd Hollandia következik, amely harmadik az igazságszolgáltatási teljesítmény szempontjából az Európai Unió tagállamai közül.
ORVOSMENESZTÉS ÉS -VISSZAHÍVÁS VAJDAHUNYADON. Jogtalannak minősítette a Hunyad megyei prefektúra a vajdahunyadi polgármester és a helyi tanács döntéseit, amelyekkel menesztették a városi kórház igazgatóját, dr. Bende Barnát és az intézmény vezetőségét. A prefektúra közlése szerint a polgármester csupán a kórház igazgatóját menesztheti, a vezetőséget viszont csakis az intézmény vezetője. Amennyiben a polgármester és a helyi tanács is eleget tesz a prefektúra felszólításának, a kórháznál visszaáll a március 13-a előtti helyzet, vagyis dr. Bende Barna és csapata visszakerül az egészségügyi intézmény élére. Ellenkező esetben bírósághoz fordul a prefektúra. (Bukaresti Rádió)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2013-03-29: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Bojkottal fenyeget Băsescu
Az alkotmánymódosítás bojkottálására fog buzdítani, ha az új alkotmány tervezete nem egykamarás, háromszáz képviselős parlamentről szól majd – jelentette be Traian Băsescu államfő. Arra hivatkozott, hogy az általa kezdeményezett 2009-es népszavazáson az állampolgárok elsöprő többsége szavazott az egykamarás és legfeljebb háromszáz képviselős törvényhozásra.
2013-03-29: Közélet - Váry O. Péter:

Jár is, jut is (Pályázat többletadó visszafordítására)

Jól járhatnak a sepsiszentgyörgyi székhelyű, itt épület­adót fizető cégek: az idén ötven százalékkal megemelt több­letadójuk akár kétszeresét is visszakaphatják, amit fejlesztésre fordíthatnak, a pályázati rendszert pedig úgy dolgozták ki, hogy az a munkahelyteremtést ösztönözze.