Belföldi hírek

2013. április 6., szombat, Belföld

Lemondott az ideiglenes főügyész
Lemondott tegnap az országos főügyészség ideiglenes vezetői tisztségéről Daniel Morar. A korrupcióellenes ügyészség volt főügyésze a hét elején nyilvánosan tiltakozott az ellen, hogy Victor Ponta miniszterelnök és Traian Băsescu államfő politikai megállapodás alapján készül kinevezni a vádhatóság vezetőit.

Fellépése miatt mind a kormányfő, mind az államfő bírálta őt. Morar, akit az Európai Bizottság a romániai korrupcióellenes harc kulcsfigurájának tart, azzal indokolta lemondását, hogy jelezni kívánta: nem fűzik személyes ambíciók a vitatott ügyészségi tisztségekhez, de továbbra is érdekelt abban, hogy a lehető legalkalmasabb vezetők folytassák munkáját. Morart a kormányzó SZLSZ is támadja: azzal vádolja, hogy a korrupcióellenes harc ürügyén Băsescu politikai ellenfeleit hurcolta meg. Daniel Morar vezetése alatt a korrupcióellenes ügyészség az akkor kormányon lévő DLP több politikusát is börtönbe juttatta. Miután Morar tavaly kitöltötte a törvény által engedélyezett kétszer hároméves mandátumát, Băsescu azt javasolta, hogy cseréljenek Laura Codruţa Kövesivel, akinek szintén lejárt második hároméves legfőbb ügyészi mandátuma. Távozása előtt Kövesi ki is nevezte helyettesévé Morart, aki így tavaly október óta – mostani lemondásáig – a legfőbb ügyészség ideiglenes vezetője volt. Miután az SZLSZ nem fogadta el a cserét, és Băsescu is elutasította a kormányfő ügyészjelöltjeit, a vádhatóság hónapokig kinevezett vezetők nélkül maradt. A kiegyezés első jeleként az államfő március végén Morart nevezte ki az alkotmánybíróság egy június­ban megüresedő helyére, Ponta pedig Kövesit jelölte a Korrupcióellenes Ügyészség élére.

Gyorsítaná a kinevezéseket
Victor Ponta kormányfő ideiglenes igazságügyi miniszteri minőségében azt kérte a Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészosztályától, hogy elemezzék a hat javasolt ügyészjelölt felmérésére kiszabott határidő lerövidítésének lehetőségét. Erre azért lenne szükség, hogy „minél hamarabb biztosítani lehessen a közügyi minisztérium szintjén a stabilitást” – magyarázta, és megígérte, hogy az igazságügyi minisztérium a jövő hét elején átküldi a jelöltekkel kapcsolatos iratokat. A Legfelsőbb Bírói Tanács szerdán úgy határozott, hogy a jelölteket május végén hallgatják meg, döntésüket pedig június elején tudatják a kormánnyal.

Ígéretes földgázmező
Románia jelenlegi fogyasztásának csaknem felére elegendő földgázt lehet kitermelni a Fekete-tenger Neptun talapzatában tavaly felfedezett mélytengeri lelőhelyről – tudatta tegnap az OMV Petrom. Az osztrák cég az ExxonMobil társasággal együtt 2012 februárjában jelentette be, hogy jelentős földgáztartalékot fedeztek fel a Fekete-tengeren végzett közös kutatásaik során, most pedig azt közölték, hogy évi 6,5 milliárd köbméter földgázt lehet kitermelni a román parttól 170 kilométernyire. A teljes tartalék becslésük szerint 42–84 milliárd köbméter lehet. A két cég egymilliárd dollárt fektet be a szeizmikus kutatásba és a próbafúrásokba, amelyek az idei év végén kezdődnek. Amennyi­ben a kutatások igazolják a földgáz kereskedelmi hasznosításának lehetőségét, a kitermelés az évtized végén kezdődhet meg. A földgázmező jelentőségét növeli, hogy ez az első sikeres mélytengeri fúrás a Fekete-tengerben.

Dagad a Duna
A tegnapi áradások 15 megye 125 települését, illetve közel 8000 hektárnyi mezőgazdasági területét érintették. Az ár 27 házat öntött el, és a földcsuszamlások következtében 4 személyt ki kellett lakoltatni Aninósza bányatelepi házukból, őket rokonaiknál szállásolták el. Két országút, 23 megyei és 32 községi út is víz alá került. A kormány jelentése szerint Arad, Argeş, Bihar, Beszterce-Naszód, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Maros, Olt, Suceava, Vâlcea és Vrancea megyében van nagyobb gond. A hidrológusok narancssárgára enyhítették a Zsil folyóra kiadott piros jelzésű árvízriadót, ez most már Dolj, Szatmár, Temes, Krassó-Szörény, Gorj és Mehedinţi megyére érvényes. A Duna mentén a Vaskapu és Zimnicea között április 12-ig érvényes narancssárga árvízriadó, mellékfolyóin pedig sárga figyelmeztetés. A Duna vízhozama másodpercenként 10 200 köbméter volt tegnap, de elérheti a 12 000 köbmétert is; a sokéves áprilisi átlag 7900  köbméter.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1016
szavazógép
2013-04-06: Közélet - :

Eredményes a munka

Pontos és eredményes munkát végez a magyar állampolgárság megszerzését elősegítő Demokrácia Központ – nyilatkozta Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő tegnap Nyíregyházán.
2013-04-06: Belföld - :

Hírsaláta

DAN VOICULESCU ZSOLDOSAI ELLEN. Traian Băsescu inkább vállalta, hogy megszegi a szabályokat és az EU ajánlásait, mint hogy lehetővé tegye olyan ügyészek kinevezését vezető funkciókban, akik Dan Voiculescu zsoldjában állnak – írja a România liberă. E lépésre nemcsak pragmatizmusa taszította, hanem a rendszer ismerete, s annak felismerése, hogy az újratermeli embereit, s a független ügyészeket, akik ellenőrizhetetlenek. Az ügyészi testületnek az lenne a feladata, hogy szakmai tudásával, erkölcsi tartásával biztosítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét.