Hírsaláta

2013. április 6., szombat, Belföld

DAN VOICULESCU ZSOLDOSAI ELLEN. Traian Băsescu inkább vállalta, hogy megszegi a szabályokat és az EU ajánlásait, mint hogy lehetővé tegye olyan ügyészek kinevezését vezető funkciókban, akik Dan Voiculescu zsoldjában állnak – írja a România liberă. E lépésre nemcsak pragmatizmusa taszította, hanem a rendszer ismerete, s annak felismerése, hogy az újratermeli embereit, s a független ügyészeket, akik ellenőrizhetetlenek. Az ügyészi testületnek az lenne a feladata, hogy szakmai tudásával, erkölcsi tartásával biztosítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét.

FEKETE BÁRÁNY, MÉGIS RÁ SZAVAZNÁNAK. A Geopol március 25. és április elseje között végzett felméréséből az derül ki, hogy az SZLSZ-ből Victor Ponta miniszterelnök áll a legközelebb Traian Băsescu államfőhöz, és ő vált a pártszövetség fekete bárányává is. A megkérdezettek 25,2 százaléka gondolja úgy: a kormányfő a legérdekeltebb abban, hogy a szoclib szövetség szétszakadjon. Ennek dacára a megkérdezettek 25,6 százaléka szerint Victor Ponta a legmegfelelőbb személy a miniszterelnöki tisztségre. Ami az államfői posztot illeti, itt is Ponta vezet 43,6 százalékkal. (Realitatea)
OTTHON MARADNAK A MOLDOVAIAK. Románia 323 049 állampolgársági kérelmet dolgozott fel 1991 és 2012 között, ebben az időszakban összesen 449 783 ezer kérelmet nyújtottak be a román állampolgársági hatósághoz – közölte szerdán Bukarestben a Soros Alapítvány. 2012 volt az első esztendő, amikor a benyújtott kérelmek száma csökkent. Tavaly 87 ezret regisztráltak a 2011-ben jegyzett 100 ezerhez képest. A jelentés szerint az állampolgárságért folyamodó moldovaiak többsége nem kíván Romániába költözni, otthon marad, s az esküt is a román diplomáciai kirendeltségeken teszi le. A román kormány 2010-ben módosította az 1991 óta hatályban lévő állampolgársági törvényt. (MTI)
IDÉN SINCS PÉNZ ZÖLD HÁZ PROGRAMRA. Ebben az évben sem indítja újra a bukaresti kormány az úgynevezett Zöld ház programot, amelyben az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott azoknak, akik megújuló energiával működő fűtési rendszerek beszerelését vállalták háztartásaikban. Romániában 2010 közepén indult az alternatív fűtésrendszerek beszerelésének ösztönzésére irányuló program. Az állam 6 ezer lej és 8 ezer lej közötti vissza nem térítendő támogatást nyújtott azoknak a sikeres pályázóknak, akik vállalták, hogy napkollektorokat, valamint fával vagy termálvízzel működő fűtésrendszert szerelnek be házaikba. (Székelyhon)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 964
szavazógép
2013-04-06: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Lemondott az ideiglenes főügyész
Lemondott tegnap az országos főügyészség ideiglenes vezetői tisztségéről Daniel Morar. A korrupcióellenes ügyészség volt főügyésze a hét elején nyilvánosan tiltakozott az ellen, hogy Victor Ponta miniszterelnök és Traian Băsescu államfő politikai megállapodás alapján készül kinevezni a vádhatóság vezetőit.
2013-04-06: Közélet - Iochom István:

Ünnepelt a Nagy Mózes Líceum

Fennállásának 333. évfordulóját ün­nepelte tegnap a 333 év, ami összeköt jelszóval a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum.