Belföldi hírek

2013. április 9., kedd, Belföld

Áfacsökkentést szorgalmaz az RMDSZ
Az RMDSZ azt kéri a kormánytól, térjen vissza a 19 százalékos áfához, lévén, hogy az adó 24 százalékra eme­lése csupán „átmeneti” intézkedés volt annak érdekében, hogy „a gazdasági válság legnehezebb pillanatait átvészeljük” – jelentette ki tegnap Winkler Gyula EP-képviselő.

 Az RMDSZ Gazdasági Tanácsának elnöke szerint az áfa értékének módosítása nyomán „az adó begyűjtési szintje 60–62 százalékról 54 százalékra esett. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok fele feketén dolgozik” – mondta a politikus. Winkler úgy véli, két dolog hiányzott az intézkedés bevezetését követően: az adóbegyűjtés hatékonnyá tétele, tekintve, hogy az adócsalás jelenleg a bruttó hazai termék 40 százalékát teszi ki, valamint a gazdasági tevékenység ösztönzése.

Megszűnő díjmentes fogászati ellátás
Nem részesülhetnek ingyenes fogászati ellátásban a gyermekek és a hátrányos helyzetű betegek, miután az Országos Egészségbiztosító Pénztár áprilisban nem különítette el az ehhez szükséges keretet. A 2013–2014-es időszakra érvényes egészségügyi keretszerződés szerint a 18 év alatti fiatalok, valamint a hátrányos helyzetűek díjmentesen igényelhetnek bizonyos fogászati alap- és megelőző kezeléseket, a szolgáltatások ellenértékét teljes mértékben az egészségbiztosító fedezi. Az egészségbiztosító pénztár tájékoztatása szerint az anya­giak megvonásáról a szaktárca döntött: a 2013-as állami büdzsében az ágazatra szánt keret 13 millió lejre csökkent az előző évi 57,8 millióról. A forrás-megvonást Eugen Nicolăescu tárcavezető megerősítette, szerinte a hiányosságokat esetleg a költségvetés-kiegészítéskor korrigálhatják.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2013-04-09: Közélet - Kuti János:

Lesz-e háború? (A múlt hét)

Ezt találgatja minden politikai elemző, katonai szakértő. No, nem nálunk, hanem Délkelet-Ázsiában a két Korea között. Nekik könnyű egy háborút kirobbantani, tulajdonképpen még hadüzenet sem kell hozzá, ugyanis 1953-ban a koreaiak az akkori háború végén nem kötöttek békeszerződést egymással, csupán fegyverszünetet, és már azt is felmondták.
2013-04-09: Belföld - :

Hírsaláta

TÖBBET TEHETNE ROMÁNIA A MAGYAR KISEBBSÉGÉRT. Ha a románok szeretnék az egyesülést Moldova Köztársasággal, akkor első lépésként teljesíteniük kell a magyar kisebbség elvárásait – írta az Adevărul vasárnapi internetes kiadásában Cezar Maroti politikus-publicista. Maroti azt fejtegette, hogy Románia és Moldova Köztársaság esetleges egyesülésének útjában az utóbbiban élő orosz ajkú kisebbség jelenti az egyetlen komoly akadályt.