Hírsaláta

2013. április 9., kedd, Belföld

TÖBBET TEHETNE ROMÁNIA A MAGYAR KISEBBSÉGÉRT. Ha a románok szeretnék az egyesülést Moldova Köztársasággal, akkor első lépésként teljesíteniük kell a magyar kisebbség elvárásait – írta az Adevărul vasárnapi internetes kiadásában Cezar Maroti politikus-publicista. Maroti azt fejtegette, hogy Románia és Moldova Köztársaság esetleges egyesülésének útjában az utóbbiban élő orosz ajkú kisebbség jelenti az egyetlen komoly akadályt.

Szerinte nekik sokkal jobb a helyzetük, mint a romániai magyaroknak, és érthető, ha nem akarnak olyan államhoz tartozni, ahol nem használhatják anyanyelvüket a hivatalokban. „Amíg Romániának gondot okoz, hogy tiszteletben tartsa a magyar kisebbség elvárásait, addig nehezen hihető, hogy jobban fogunk viszonyulni az orosz kisebbséghez. Úgyhogy, ha a románok valóban szeretnék az egyesülést a Moldovai Köztársasággal, akkor első lépésként le kell mondaniuk az idegengyűlöletről, és tiszteletben kell tartaniuk minden romániai kisebbséget, különösképp a legnépesebbet közülük, a magyart” – írta Maroti. Hozzátette: egy olyan Nagy-Romániát szeretne látni, amelyben mind a magyar, mind az orosz nyelvet elismerik. A szombat este közzétett írás fél nap alatt a liberális beállítottságú lap legtöbbször kommentált cikkévé lépett elő, de a százötven olvasói reagálás túlnyomó többsége vehemensen elutasította a szerző nézeteit, és tagadta, hogy Románia többet tehetne a területén élő magyar közösségért.
TONNASZÁMRA HOZZÁK BE A VILÁG SZE­METÉT. Románia lassan a világ szemetesgödrévé alakul – állapítja meg a Jurnalul naţional –, a Természetvédelmi Hatóság a szakminisztérium tudtával futószalagon bocsátja ki az igazolványokat a szemétimportra. 2012-ben 2,3 millió tonna hulladék behozatalát engedélyezték. A számvevőszék jelentése szerint – mely már a tavaly elkészült, csak nem hozták nyilvánosságra – 1990 és 2011 között Ro­mániában 80 millió köbméter fát vágtak ki törvénytelenül, ami ötmilliárd euró veszteséget jelent az országnak. Hatása is megtapasztalható az évről évre ismétlődő árvizekben. A hivatalos jelentések szerint a legnagyobb pusztítást a magántulajdonba került zöld aranyban végezték.
SÚLYOSAN BÜNTETIK AZ ADÓCSALÁST. A néhány héttel ezelőtt életbe lépett 2013/50-es törvény számottevően megszigorította az adócsalásért kiróható büntetéseket. Ugyanakkor több, adócsalásra utaló tettet bűncselekménynek minősített, s a tett súlyosságának arányában növelte a szankciókat. Ha az adócsalással okozott kár értéke nagyobb, mint 100 000 euró, a törvény előírásai szerint öt évvel (két év helyett) nő a minimális és a maximális büntetés; ha pedig a kár meghaladja az 500 000 eurót, a börtönbüntetés hét évre nő (három év helyett). (Capital)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2013-04-09: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Áfacsökkentést szorgalmaz az RMDSZ
Az RMDSZ azt kéri a kormánytól, térjen vissza a 19 százalékos áfához, lévén, hogy az adó 24 százalékra eme­lése csupán „átmeneti” intézkedés volt annak érdekében, hogy „a gazdasági válság legnehezebb pillanatait átvészeljük” – jelentette ki tegnap Winkler Gyula EP-képviselő.
2013-04-09: Közélet - Fekete Réka:

Megérkeztek az európai biztosítókártyák

Tavaly októbertől kizárólag román nyelven kitöltött ideiglenes igazolványok helyettesítették az európai egészségbiztosítási kártyát. Nemrég megkezdték a kártyaigazolványok nyomtatását, az első csomag a napokban érkezett meg a Kovászna megyei egészségbiztosító pénztárhoz.