Belföldi hírek

2013. április 10., szerda, Belföld

Nemzeti kisebbségek védelmében
Az Európai Bizottság jogi főosztálya elfogadta, és az intézmény egy másik főosztályával együtt elemzi az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös kezdeményezését a nemzeti kisebbségek védelmével kapcsolatban – tájékoztatott tegnap közlemé­nyében a néppárt.

Az EB jogi bizottsága nemrég tájékoztatta a fejleményekről Szilágyi Zsoltot, a Néppárt külügyi alelnökét, aki a párt és az EMNT közös megbízásából március 22-én benyújtotta a testülethez a kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek védelméről szóló Európai Polgári Kez­deményezés szövegtervezetét. Az európai őshonos közösségek és kultúrák védelme című kezdeményezés kéri, hogy az EB indítványozzon egy jogszabályt, amely az Európai Unió őshonos közösségeihez tartozó egyének identitását, valamint e közösségek kulturális örökségét védi.


Százmilliós adócsalás
Az év első negyedében a pénzügyőrség által felfedezett adócsalás összege több mint 878 millió lejre rúg, a pénzügyőrök 856 személy ellen kérték a bűnvádi eljárás elindítását, illetve 354 döntést hoztak bizonyos összegek és javak zárolására, melyeknek értéke közel négyszázmillió lej – ismertette tegnap az intézmény. Szintén az említett időszakban a pénzügyőrök országszerte több mint 37 ezer ellenőrzést végeztek, melyek nyomán kihágásokat állapítottak meg; ezekért összesen 27,2 millió lej bírságot róttak ki, az elkobzott pénz és javak értéke több mint 12 millió lej.


Marad az árvízvédelmi készültség
Ma estig érvényben marad a közepes veszélyességet jelző, narancssárga árvízvédelmi készültségi szint a Tisza vízgyűjtő medencéjéhez tartozó Kraszna folyón – közölte tegnap a hidrológiai és vízgazdálkodási országos intézet. Szintén narancssárga jelzésű árvízvédelmi készültségi szint marad érvényben ma estig a Duna hazai szakaszán Me­hedinţi, Dolj, Olt, Călăraşi és Teleorman megyében, ahol megemelkedett Duna mintegy 15 ezer házat veszélyeztet. A vízgazdálkodási intézet ma este nyolc óráig hosszabbította meg a legenyhébb, sárga jelzésű árvízvédelmi készült­sé­get a Tisza vízgyűjtő medencéjéhez tartozó Túr folyón Kányaháza településnél, valamint a Szerbia felé tartó bánsági Óbéga folyón. Ma reggel hat órától sárga jelzésű készültségi szint van érvényben a Túr, a Kraszna és a Berettyó folyó vízgyűjtő medencéjében is Szatmár, Szilágy és Bihar megye területén.


Leépítések a központi közigazgatásban
A képviselőház tegnap 270 igen, 4 nem szavazattal és 50 tartózkodással elfogadta a 2013/2-es számú rendeletet, amely előírja az állások számának csökkentését a központi közigazgatásban működő magas rangú tisztségviselők kabinetjeiben. Az elfogadott előírások értelmében a miniszterelnöki kabinetben például 18 állás lesz, a tárcával rendelkező miniszterelnök-helyettes kabinetjében pedig 12.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1368
szavazógép
2013-04-10: Közélet - :

Nem valószínű tizenkét éven belül (Erdélyi területi autonómia)

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem dékánhelyettese szerint meglehetősen optimista vélekedés, hogy tíz-tizenkét éven belül megvalósulhat Erdélyben az etnikai alapú, területi autonómia. Salat Levente erről a Területi autonómiák Európában: megoldások és kihívások című nemzetközi kon­ferencia zárónapján, tegnap beszélt újságíróknak Buda­pesten egy előző nap megjelent felméréssel kapcsolatban.
 
2013-04-10: Belföld - :

Hírsaláta

ADÓKRA, ILLETÉKEKRE KÖLTÜNK A LEG­TÖBBET. Több pénzt fizetnek be az államkasszába különböző adók, illetékek és más hozzájárulások formájában, mint amennyi pénzt élelmiszerre költenek a romániai állampolgárok – derült ki az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adataiból.