Hírsaláta

2013. április 10., szerda, Belföld

ADÓKRA, ILLETÉKEKRE KÖLTÜNK A LEG­TÖBBET. Több pénzt fizetnek be az államkasszába különböző adók, illetékek és más hozzájárulások formájában, mint amennyi pénzt élelmiszerre költenek a romániai állampolgárok – derült ki az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adataiból.

Egy lakos havonta átlagosan 130 lejt fizet be adó- és illetékként. Ez az érték a munkavállalók esetében jóval magasabb: egy alkalmazott havonta jövedelmének körülbelül 25 százalékát, azaz 252 lejt kénytelen közvetve vagy közvetlenül az államkasszába juttatni. Ráadásul a háztartásban a rendszeres kiadásokra havonta a jövedelem 92 százaléka megy el, míg nyaralásra, illetve szórakozásra csupán 1,3 százalék jut.
A HARMINCEGYEDIK HELYEN. A hivatalosan közzétett statisztikák alapján az életminőségre vonatkozó adatokat összegezte megyénként a Gândul portál. Meg­lepetést okozott, hogy Bukarest elveszítette első helyét, azt Temesvár vette át. A harmadik, negyedik és ötödik Ilfov, Szeben és Kolozsvár. Kovászna megyéé a 31. hely. Lefelé húzta a rangsorolásban megyénket, hogy a háztartások 30 százalékában nincs fürdőszoba és angolvécé, kevés a városokban a zöldövezet, park, sportlétesítmény, és 25 százalékkal alacsonyabb az átlagbér, mint az országos.
NE TITKOLÓZZANAK! A verespataki bányaprojektre vonatkozó szerződés titkosságának feloldását kéri a környezetvédelmi minisztérium. A szaktárca már tavaly, a választási kampány előtt kezdeményezte a szerződések nyilvánosságra hozatalát, de ezt nem hagyta jóvá a kanadai beruházó, a Roşia Montană Gold Corporation. Rovana Plumb tárcavezető közölte: a környezetvédelmi minisztérium több tárcával együttműködve vizsgálja a beruházás előre látható következményeit, és ezek alapján döntenek arról, hogy engedélyezik-e a bánya megnyitását. (Adevărul)
A TERMELÉS ÚJRAINDÍTÁSÁT ÍGÉRIK. Közel négy­ezer alkalmazottja marad a Mechel üzemeknek, miután az ipari vállalat tulajdonost cserélt. A részvényesek azt ígérik, hogy hamarosan négy üzemben újraindul a termelés – derül ki Varujan Vosganian gazdasági miniszter hét végi nyilatkozatából. A târgoviştéi gyárban 1500 alkalmazott marad, a bu­zăui és a brăilai üzemek összevonva mintegy ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, az aranyosgyéresi kombinátnak két termelési vonalát indítják újra, itt 700 személy dolgozhat. A nán­dorhegyi (Oţelu Roşu) kombinát sorsa azonban bizonytalan, egyelőre nem indul újra a termelés. A helyi önkormányzat új beruházót keres a gyár fenntartásához. Az orosz tulajdo­nú Mechel társaság február közepén értékesítette romániai üze­meit, amelyeket a román Nikarom vásárolt meg. (Puterea)
 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1041
szavazógép
2013-04-10: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Nemzeti kisebbségek védelmében
Az Európai Bizottság jogi főosztálya elfogadta, és az intézmény egy másik főosztályával együtt elemzi az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös kezdeményezését a nemzeti kisebbségek védelmével kapcsolatban – tájékoztatott tegnap közlemé­nyében a néppárt.
2013-04-10: Közélet - Farkas Réka:

Nem örül a rétyi gyárnak a Néppárt

Szükség van térségünkben a befektetőkre, de nem mindenáron – nyilatkozta Derzsi Sámuel, az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki elnöke, hozzászólva a nagy osztrák fafeldolgozó vállalat rétyi beruházása kapcsán kirobbant vitához. Kifejtette: a Néppárt szolidarizál azokkal, akik tiltakoznak a környezetromboló vállalat felépítése ellen, és úgy vélik, ilyen mértékű befektetés esetében jó lett volna a helybeliek véleményét is kikérni.