Az amerikai választók a változásra szavaztak

2008. január 5., szombat, Világfigyelő

Barack Obama amerikai szenátor történelmet írt: a kulcsfontosságú iowai előválasztásokon fekete bőrű politikusként biztos győzelmet aratott Hillary Clinton szenátorral szemben a döntően fehér népességű középnyugati államban ― hangoztatta tegnap a CNN elemzője.

A hírtévé választási szakértőket, elemzőket és újságírókat kérdezett Obama váratlan győzelméről. Az egyik szakértő szerint az a tény, hogy a változást hirdető Obama, a washingtoni szenátus egyetlen afroamerikai tagja kilenc százalékkal előzte meg a hatalmas pénzügyi támogatást élvező és kampánygépezetet működtető Clintont, azt mutatja: talán eljött a pillanat, az Egyesült Államoknak első ízben fekete elnöke lehet.

A csütörtöki megmérettetés végeredménye: Obama illinois-i szenátor a szavazatok 37,6 százalékát kapta meg, második lett John Edwards volt észak-karolinai szenátor 29,7 százalékkal, Clinton a harmadik helyre szorult 29,5 százalékkal.

Az Egyesült Államokban mindkét nagy párt választói a változásra szavaztak az első, iowai előválasztásokon ― állapította meg a tegnapi The Washington Post. Az első forduló eredményéből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen egy kicsiny és az ország egészét nem reprezentáló államról van szó, ahol a republikánus szavazók konzervatívabbak, a demokraták pedig liberálisabbak az átlagnál ― hívta fel a figyelmet a liberális lap. A Post hangsúlyozta: Iowa megmutatta a nagy összegű kampányt folytató Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó sérülékenységét, a választóknak nem feltétlenül szimpatikus, hogy többször változtatott nézetein a bevándorlás, az abortusz, a fegyverjogok kérdésében és más ügyekben. Huckabee viszont, bár csekélyebb finanszírozással és szervezeti háttérrel szállt versenybe, a gazdasági populizmust a szociális konzervativizmussal ötvöző üzenete győzelemhez segítette, ami pár hónapja még elképzelhetetlennek tűnt. Iowa azt is megmutatta, hogy a demokraták talán jobban magukénak érzik Obama lendületet sugárzó, változást sürgető üzenetét, mint John Edwards volt észak-karolinai szenátor dühödt populizmusát vagy Hillary Clinton New York-i szenátor mérsékeltségét.

A liberális The New York Times szerkesztőségi cikkében arra figyelmeztetett, hogy Hillary Clintonnak hatalmas kampányösszegek állnak rendelkezésére, és Huckabee első győzelme nem tántorította el Mitt Romney-t, valamint Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert és John McCain arizonai szenátort, akik lényegében részt sem vettek az iowai fordulóban. A New York Times hangsúlyozta: Iowa népessége döntően fehér, sokkal több az idős és mezőgazdaságból élő választó, mint az Egyesült Államok többi részén, és szinte teljesen hiányzik a hispán lakosság.

A konzervatív The Wall Street Journal szerint Iowa a független szavazók fontosságára irányította a figyelmet. A következő nagy fordulóban, New Hampshire-ben 44 százalékos az egyik pártnál sem regisztrált szavazók aránya, akik a helyi szabályok szerint bármelyik párt előválasztásán voksolhatnak. A Journal szerint az iraki háborúval kapcsolatos csalódottság miatt a lakosság inkább demokrata érzelmű, és ha sok független a demokraták oldalára áll, akkor az valószínűleg Barack Obamának fog kedvezni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2008-01-05: Világfigyelő - x:

Slota szerint Szlovákiában nem élnek magyarok

,,Szlovákiában nem élnek magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul beszélnek" ― jelentette ki a SITA hírügynökségnek nyilatkozva Ján Slota.
2008-01-05: Világfigyelő - Magyari Lajos:

Esztendők fordultán

Anyaországunk immáron ellenőrizhetetlen szabad zuhanását szorongó szívvel figyeljük, halványan remélve, hogy egyszer csak vége lesz a szerencsétlen hátramenetelnek.