Slota szerint Szlovákiában nem élnek magyarok

2008. január 5., szombat, Világfigyelő

,,Szlovákiában nem élnek magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul beszélnek" ― jelentette ki a SITA hírügynökségnek nyilatkozva Ján Slota.

A hivatalos népszámlálási adatok szerint a félmilliónál nagyobb lélekszámú, magát magyarnak valló közösség tagjait a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt elnöke nem először próbálja elszlovákosítani.

,,Én azt állítom, hogy ezek nem magyarok: szlovákok, akik magyarul fejezik ki magukat" ― mondta a saját magyarellenes kijelentéseit folyton felülmúlni igyekvő nemzeti pártelnök.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke ,,primitív bunkóságnak" nevezte Slota nyilatkozatát. Ám ne feledjük ― figyelmeztetett a szlovákiai magyar politikus ―, Ján Slota a szlovák kormánykoalíció második embere. ,,Sajnos, ennek a kormánynak a minimális eleganciára sem futja a képességeiből. Bezzeg arra futja, hogy néhány nappal a schengeni csatlakozás után a szlovákiai magyar oktatásügy megcsonkításának lehetőségeiről tárgyaljon." Csáky szerint a jövőben is számítani kell arra, hogy a kormánykoalíció igyekszik majd feszültséget gerjeszteni. ,,Márpedig tetszik nekik vagy sem, mi, magyarok a demokrácia jogrendjének minden alkalmazható eszközével védekezni fogunk" ― mondta a magyar párt elnöke.

A kormányfő, Robert Fico Irány―Szociáldemokrácia nevű pártját az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) több mint egy éve nem tartja számon a tagjai között. A Smer tagságának felfüggesztését épp az indokolja, hogy Fico közösséget vállalt Ján Slotával.

Az ESZP hosszú ideje azt várja, hogy Fico előbb vagy utóbb elhatárolódik koalíciós partnerétől, de ennek a kormányfő eddig egyetlen jelét sem adta. Ellenkezőleg: a hé­ten, Szlovákia önállóságának évfordulós ünnepségén Fico olyan hazafias programot hirdetett meg, s tett tekintélyes történészek által ostobaságnak minősített kijelentéseket, aminek a hátterét az elemzők Ján Slota buzdításának szándékával magyarázzák.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2008-01-05: Múltidéző - x:

A székelyek áldozati pohara

A nagy történeti múlttal dicsekedő népek tulajdonában ritkán, de található egy-egy olyan szakrális tárgy, amelyet —féltve a megsemmisüléstől — évszázadok-évezredek óta rejtegetnek, és csak különös, sorsfordító napokon vesznek elő.
2008-01-05: Világfigyelő - x:

Az amerikai választók a változásra szavaztak

Barack Obama amerikai szenátor történelmet írt: a kulcsfontosságú iowai előválasztásokon fekete bőrű politikusként biztos győzelmet aratott Hillary Clinton szenátorral szemben a döntően fehér népességű középnyugati államban ― hangoztatta tegnap a CNN elemzője.