Mi, hol, mikor

2008. január 7., hétfő, Mi, hol, mikor?
Színház

A Tamási Áron Színház társulata holnap 17 órától a Kós Károly-bérleteseknek, csütörtökön 19 órától a Székely- és Ilyés-bérleteseknek játssza a nagyteremben Friedrich Dürrenmatt A csendestárs című előadását Zakariás Zalán rendezésében;

a John Steinbeck regényei alapján készült George és Lennie című drámai játékát Barabás Olga rendezésében szombaton 19 órától a Bródy- és Németh László-bérletesek, vasárnap 19 órától a Molnár Ferenc- és Örkény István-bérletesek láthatják a nagyteremben; Ruszuly Éva egyéni műsorát ― Visky András: Júlia ― pénteken 19 órától a kamarateremben láthatják; Váta Loránd Micsinyál maga rossz? című sanzonestjét szerdán 19 órától a kamarateremben adja elő.

Jegyek a színház pénztárában kaphatók, nyitvatartási rendje: kedden, szerdán és csütörtökön 11―15, pénteken 11―13 óráig, valamint másfél órával az előadás kezdete előtt is. További információért forduljon a Tamási Áron Színház közönségszervező irodájához, telefon: 312 104, 0745 589 214 és 0728 083 336. Színházjegyét a közönségszervezőktől telefonon is megrendelheti.

Kiállítás

Balázs István sepsiszentgyörgyi képzőművész egyéni kiállítását csütörtökön 18 órakor Salamon Ferenc nyitja meg a kézdivásárhelyi Vigadó­ban.

Megjelent

a sepsiszentgyörgyi kiadású Történelmi Magazin januári száma. A negyvenoldalas folyóiratban olvashatunk a kisebbségi lét mindennapjairól, választ lehet kapni a ,,székely haza" fogalmára. A száz éve született Wass Albert tiszteletére egy, a halála előtti évben írt visszaemlékezését közlik. A jeles szülöttek rovatban Szepes Mária író és Albert Schweitzer misszionárius orvos életét és munkásságát ismerhetjük meg. Bemutatják a gróf Teleki család történelmi, politikai, kulturális szerepét. Olyan személyiségekről olvashatunk, mint Teleki Mihály kancellár, a Teleki Tékát létrehozó Teleki Sámuel és a hasonnevű Afrika-kutató, Teleki Samu, az egyenjogúság harcosa, Teleki Blanka, a politikus-írók: Teleki József, Teleki László, valamint a tudós-geográfus Teleki Pál, az útleírásairól híressé vált Teleki Domokos. Folytatódik a Bolyai Tudományegyetemről szóló ismertető. Szakdolgozat mutatja be a kolozsvári Donát-mondát. A Diákmagazin rovatban a székely rovásírás titkait feltáró írások, a korai találmányok világa és a Dugovics Titusz hőstettét, illetve a Sobri Jóska betyárt bemutató olvasmányok kaptak helyet. A folyóirat megrendelhető a 0740 026 450-es, a 0722 308 635-ös telefonon, a gyula.kadar@gmail.com e-mail címen. Azok a sepsiszentgyörgyi megrendelők, akikhez korábban házhoz vitték a Történelmi Magazint, továbbá akik rendszeres olvasóvá szeretnének válni, a Sugás Áruház földszintjén, a mozgólépcső melletti könyvstandnál jelezzék e szándékukat. Számukra előfizetés nélkül félreteszik a folyóiratot. A Történelmi Magazin kapható a sepsiszentgyörgyi Diákboltban is.

Az oktatási törvény vitája

Az RMDSZ alsó-háromszéki területi és sepsiszentgyörgyi városi szervezete a közvitára bocsátott oktatási törvénytervezet kapcsán holnap 14 órától megbeszélést szervez a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Elvárják a magyar iskolák igazgatóit, szívesen látják a pedagógusokat és a szülőket is. A közvita célja a törvénykezdeményezéssel kapcsolatos helyi álláspont kialakítása és továbbítása, fenntartása az RMDSZ parlamenti képviselete által.

Duna-deltai kígyóbűvölő

Dr. Kiss J. Botond tudomá­nyos kutató, a Duna-delta Rezervátum egyik fő őre, világjáró ornitológus és vadász újévi üdvözletként olyan fotót küldött, amelyen sál vagy nyaklánc helyett ― lévén tél ― egy hatalmas kígyót visel. Biológushoz, környezetvédőhöz illő viselet ez, környezetbarátibb, mint aki kígyóbőr csizmát, cipőt visel, kígyóbőr erszényt hord kígyó­bőr táskájában, s akiknek és aminek láttán van, aki azt kívánja, hogy próbálna inkább valami nagymacskát, pumát, leopárdot venni a nyakába. Az üzenetküldő kifinomult esztétikai ízlésére vall, hogy ruházatával, a háttér kőfalával összhangban van a kígyó öltözete, bőrének színe, sőt, még a deresedő tudós kobakja is. Mivel a fotó újévi üdvözletként érkezett, elsősorban nem Brehm Állatvilágában és egyéb nagykönyvekben, hanem a népi hiedelemvilágban keressük az élő ,,kígyóviselet", a vedlett kígyóbőr szerepének magyarázatát.

A kígyó a néphit kiemelkedően fontos állatai közé tartozik, és újévi kapcsolata metaforikus is lehet. Vedlése megújulás, újjászületés. Érdekes, hogy a népi hiedelem félő tisztelettel övezi. Bőre a hiedelmekben mágikus eszköz. Van, ahol a ló hámjába varrták, hogy jobban húzzon az állat, ökrök igájába is helyezték ugyanezzel a szereppel, vályúba tették rontás ellen, ismeretes szerelmi mágiaként, kígyóbőrdarabkát tettek az erszénybe is pénzvarázslás céljával. A halászok hálójukba kötötték. A kígyó a ,,tudás" megszerzésének eszközeként is ismeretes, és Kiss J. Botond, úgy tűnik, azért is akasztja nyakába, hogy értsen az állatok nyelvén, amiről egyébként ez a fotó is tanúskodik. A ,,házi kígyó" kincsőrző, házőrző szerepet is vállal a hiedelemvilágban. (sylvester)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2008-01-05: Közélet - Hecser László:

Bardócz Orsolya új dalai

Sikernek örvendett Bardócz Orsolya karácsony vasárnapján bemutatott, Erdőt, mezőt hó takarja című harmadik lemeze.
2008-01-07: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, testvér, anyós és rokon, a sepsiszentgyörgyi
özv. LOVÁSZ ANDRÁSNÉ
MÁTÉ ILONA
86 éves korában rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2008. január 8-án 15 órakor lesz a vártemplomi református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés napján 14 órától.
Gyászoló családja
1158569