Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kőrösi Csoma Sándor szobra Marosvásárhelyen

2013. április 20., szombat, Múltidéző

1940-ben Marosvá­sár­helyen megalapítják a M. Kir. Állami Kőrösi Csoma Sándor Polgári Fiúiskolát. Az épület a Bernády György téren áll, ma a Petru Maior Egyetem működik benne. 1941-ben felkérték Dabóczy Mihály erdélyi származású budapesti szobrászművészt, készítené el Kőrösi Csoma Sándor egész alakos szobrát, melyet az iskola előtti kis térre állítanának fel. 1943. szeptember 26-án ünnepélyesen fel is avatták.

  • Plájás István felvétele
    Plájás István felvétele

Ez volt az akkori Magyar­országon Kőrösi Csoma Sándor első egész alakos szobra. Csupán pár hónappal élte túl felállítása első évfordulóját, mert 1944 végén a visszatérő román hatalom ledöntette, a fej letörött, a szobortestet sikerült a közüzemek udvarára menkíteni. A talapzat viszont a helyén maradt. Naponta elhaladtak mellette – az akkor még magyar nyelvű – Orvos­tudományi és Gyógysze­részeti Intézet hallgatói.
A magyar forradalmat megelőző 1956-os politikai enyhülés légkörében egy egyetemi gyűlésen az akkor hatodéves Toró Árpád mintegy testamentumként hagyta az alsóbb évesekre, hogy „addig ne nyugodjatok, amíg rendbe nem teszik a Bolyaiak sírját, amíg vissza nem állítják talapzatára Kőrösi Csoma Sándor szobrát, hadd tudja a világ, hogy kik vagyunk és mit akarunk”.
Egy hónap múltán – már a forradalom bukása után – a megyei pártbizottság ismét összehívta a diákság vezetőit, mintegy leszerelni az ellenséges hangulatot. Fazekas János jelenlétében a diákvezetők megint felsorolták elvárásaikat, köztük a Csoma-szobor visszaállításának gondolatát is, azzal érvelve, hogy nem politikus, hanem egyetemes, világhírű tudós volt.
Szilárd meggyőződésem: a diákok követelése nagy szerepet játszott abban, hogy a Maros Ma­gyar Autonóm Tarto­mány pártvezetése jóváhagyta a szobor újraállítását, és felkérték Kulcsár Béla szobrászművészt, faragja újra a fejet. Persze nem az eredeti helyen – a forgalmas utca mel­letti téren –, hanem a Bule­várdként ismert vársétányon, a Mészárosok bástyája közelében, ahol 1962 óta ma is áll. Ez az epizód is hozzá tartozik Kőrösi Cso­ma Sándor marosvásárhelyi szob­rának történetéhez.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2215
szavazógép
2013-04-20: Múltidéző - Jánó Mihály:

Sárkányölő Szent György

A Sepsiszentgyörgyön felállított Szent György-szobor kétségtelenül városunk egyik legszebb látnivalója. Az arany színben csillogó lovas szobor a város középkori védőszentjét ábrázolja. Írásunkban a műalkotás művészettörténeti hátterét szeretnénk röviden megvilágítani.
 
2013-04-20: Élő múlt - :

Dr. Kelemen András: Magyarok és törökök: Mit tudunk egymásról?

Gyökerek
Ha arra gondolunk, hogy a honfoglalás környékén a bizánci feljegyzések turkokról beszélnek, amikor a honfoglalókat említik, akkor máris megvan az első kapocs.