Gyurcsány védje meg a szlovákiai magyarokat

2008. január 8., kedd, Világfigyelő

Az MDF szerint a szlovák kormánykoalíció tagadja a szlovákiai magyar közösség létét, az ellenzéki párt ezért felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy védje meg a felvidéki magyarokat — hangsúlyozta Csapody Miklós MDF-es politikus tegnap az MTI-nek. Csapody Miklós szerint a szlovák kormánykoalíció a történelem programszerű meghamisítására törekszik, és tagadja a szlovákiai magyar nemzeti közösség létét.

Az MDF felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy a hallgatás helyett tegye meg a megfelelő lépéseket a szlovákiai magyar közösség védelmében — fogalmazott közleményében Csapody Miklós. Hozzá­tette: a demokrata fórum felkéri az Európai Parlament képviselőit, ítéljék el a szlovák kormányt az európai elvekkel ellentétes magatartása miatt. Egyben reményünket fejezzük ki, hogy az Európai Szocialisták Pártja a Smer felfüggesztését nem csupán fenntartja, de a pártot ki is zárja abból a politikai közösségből, amely a szociáldemokrácia elveit vallja magáénak — áll a közleményben. A kommüniké szerint az MDF felkéri az Európai Parlament magyar képviselőit és az Európai Néppárt frakcióját, foglaljon állást a szlovák koalíció fenti törekvéseivel kapcsolatban.

Az, hogy a Szlovák Nemzeti Párt álláspontja szerint ,,Szlovákiában nem élnek magyarok, csak elmagyarosított szlovákok, akik magyarul beszélnek", az egykori diktátor, Nicolae Ceauşescu politikai gyakorlatát idézi, ezt pedig megdöbbentőnek tartja a Magyar Demokrata Fórum — hangsúlyozta Csapody Miklós, aki emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában a magyarellenes nacionalizmus a Szlovák Nemzeti Párt és a Smer koalíciójával már korábban a kormánypolitika rangjára emelkedett.

Ján Slota, a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke múlt pénteken jelentette ki a SITA hírügynökségnek, hogy ,,Szlovákiában nem élnek magyarok, csak szlovákok, akik magyarul beszélnek. (...) Én azt állítom, hogy ezek nem magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul fejezik ki magukat."

A kormányfő, Robert Fico Irány — Szociáldemokrácia (Smer — SD) nevű pártja és az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) közötti együttműködés több mint egy éve szakadt meg. A Smer tagságának felfüggesztését éppen az indokolta, hogy Robert Fico közösséget vállalt a szélsőséges magyargyűlöletét nem leplező Ján Slotával.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2008-01-08: Közélet - x:

Búcsú a szegélykövektől

Fél évvel ezelőtt Kézdivásárhely főterén, a Függetlenség utca sarkán egyik napról a másikra szegélykövek jelentek meg, melyek még inkább akadályozták a járműforgalmat az egyébként is keskeny utcában.
2008-01-08: Világfigyelő - x:

Pakisztán nem enged külföldi erőket az ország területére

Pakisztán egyetlen országnak sem engedélyezi, hogy hadműveleteket hajtson végre területén — közölték iszlámábádi tisztségviselők, kijelentésükkel cáfolva a The New York Times korábbi értesülését, amely szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, felhatalmazást ad katonai erőinek, hogy Pakisztánban tevékenykedjenek.