Pakisztán nem enged külföldi erőket az ország területére

2008. január 8., kedd, Világfigyelő

Pakisztán egyetlen országnak sem engedélyezi, hogy hadműveleteket hajtson végre területén — közölték iszlámábádi tisztségviselők, kijelentésükkel cáfolva a The New York Times korábbi értesülését, amely szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, felhatalmazást ad katonai erőinek, hogy Pakisztánban tevékenykedjenek.

A lap vasárnapi értesülése szerint Bush biztonsági tanácsadói arról tárgyaltak, kiterjesszék-e a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az amerikai hadsereg hatáskörét Pakisztán törzsi területeire. Washington egy hírszerzői jelentés hatására vette fontolóra a kérdést, amelyben az állt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálib szélsőségesek Pakisztán destabilizálására törekszenek. A pakisztáni kormány és a hadsereg cáfolta a jelentést, és közölte, hogy nem engedélyezne ilyen akciót.

Az Egyesült Államok hosszú ideje hangoztatott feltételezése szerint a pakisztáni—afgán határ vidékén a tálib mozgalom szimpatizánsai tevékenykednek, s valószínűleg itt bujkál az al-Kaida vezére. Pervez Musarraf pakisztáni elnök szerint azonban ,,nincs rá bizonyíték, hogy itt van (Pakisztánban). Nem kutatunk utána kifejezetten, de ellene, az al-Kaida és a tálibok ellen munkálkodunk, és ebben az értelemszerűen összetett folyamatban talán őt is keressük." Oszama bin Laden és a tálib szélsőségesek azt követően tették át székhelyüket Pakisztánba, hogy az amerikai erők megdöntötték a tálibok hatalmát Afganisztánban. A pakisztáni biztonsági erők azóta rendszeresen fellépnek a szélsőséges fegyveres csoportok ellen, de az Egyesült Államokkal való szövetség Pakisztánban sokak körében egyáltalán nem népszerű, a pakisztániak többsége iszlám demokráciát szeretne hazájában, és bizalmatlan az Egyesült Államokkal s annak terrorizmus elleni harcával szemben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2008-01-08: Világfigyelő - x:

Gyurcsány védje meg a szlovákiai magyarokat

Az MDF szerint a szlovák kormánykoalíció tagadja a szlovákiai magyar közösség létét, az ellenzéki párt ezért felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy védje meg a felvidéki magyarokat — hangsúlyozta Csapody Miklós MDF-es politikus tegnap az MTI-nek. Csapody Miklós szerint a szlovák kormánykoalíció a történelem programszerű meghamisítására törekszik, és tagadja a szlovákiai magyar nemzeti közösség létét.
2008-01-08: Világfigyelő - x:

A hadsereget vetették be (Nápolyi szemétválság)

Az olasz hadsereget vetették be tegnap a Nápoly környékén két hete tartó szemétválság felszámolására. A katonák buldózerekkel érkeztek a helyszínre, hogy összeszedjék a délolasz nagyvárosban és a környező Campania tartománybeli településeken december 21. óta felhalmozódott szemetet, miközben a helyi lakosok úttorlaszokkal akadályozták a rendőrök munkáját, akik régen bezárt szeméttárolókat akartak kinyitni.