Mexikói szinten a magyar oktatás

2008. január 9., szerda, Világfigyelő

A kormány ,,önfelélő módon" az óvodáktól, iskoláktól, tanulni akaró fiataloktól veszi el a pénzt és a lehetőséget, oktatáspolitikája szembemegy az európai úttal — jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A fideszes szakpolitikus azt mondta, nem elég szakmai reformokat csinálni, jelentős forrásokra is szükség van az oktatásban. Nálunk ennek az ellenkezője történik: Magyarország a török, illetve a mexikói útra lépett — tette hozzá, utalva a PISA-felmérésben foglalt megállapításokra.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérés szerint a 6—11 éves korosztály oktatásához jelenleg csak Mexikó és Törökország járul hozzá kisebb arányban, mint Magyarország.

A korábbi oktatási miniszter kifejtette: a közoktatásban folytatódik a normatívák felmenő rendszerű csökkentése, és a mostani tanévben már 25—30 milliárd forinttal lesz kevesebb a támogatás. Eközben Magyarországon az oktatási kiadások GDP-hez viszonyított aránya jelentősen elmarad az OECD-országokétól, és az egy tanulóra jutó kiadások is alacsonyabbak az uniós átlagnál — mondta a Fidesz alelnöke. Hozzátette: Magyarországon az állam több mint 10 százalékkal kevesebb oktatási időt finanszíroz, mint az OECD-átlag.

Pokorni Zoltán kifogásolta, hogy a korábbi kiegészítő támogatások — amilyen a kistelepülési, bejáró, társulási normatíva — az idei tanévtől megszűntek, és a jövőben ilyen támogatásra csak azok az intézmények lesznek jogosultak, amelyek fenntartója tagja kistérségi társulásnak.

Mint elhangzott, veszítenek értékükből a pedagógusbérek is. Ahogy Pokorni Zoltán fogalmazott, a Gyurcsány-kormány többszörösen visszavette, amit a Medgyessy-kormány az ötvenszázalékos béremeléssel adott. Közölte: kiderült az is, hogy az elbocsátások miatti megtakarításból 2007-ben egyetlen fillért sem szánt a kabinet béremelésre, és 2008-ban is csak minimális mértékben változnak a bérek.

A Fidesz értékelése szerint a felsőoktatásban — ha a népszavazás nem akadályozza meg kivetését — 2008 a tandíj éve lesz. Pokorni Zoltán úgy számolt, ha a kormány szembemenve választási ígéretével valóban kiveti a tandíjat, akkor egy diploma a legkedvezőbb esetben is 200—500 ezer forintba kerül majd, ez az összeg azonban várhatóan emelkedik, és a felsőoktatási tanulmányok számlája végül akár a több millió forintot is elérheti majd. A korábbi oktatási miniszter kitért arra, hogy az intézkedés hatásai már érzékelhetők: 2007-ben csak 108 000-en jelentkeztek a felsőoktatásba, négy év alatt a jelentkezők száma harmadával csökkent. Szólt arról, hogy Magyarország ezen a téren is szembemegy a világgal: a felsőoktatásban végzettek aránya (17 százalék) jelentősen elmarad az OECD-átlagtól (26 százalék), és a bővülés is lassúbb, mint az OECD átlagos növekedése. Ugyanakkor hazánkban éri meg a legjobban diplomát szerezni, hiszen a felsőfokú végzettséggel az elhelyezkedés valószínűsége 83 százalék, míg alapfok esetén csupán 38 százalék.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2008-01-09: Közélet - x:

Szennyvízcsatorna a Víz utcába

Partnerségi szerződést kötött a baróti önkormányzat, valamint a Víz utcai felső bánya és a volt termelőszövetkezet melletti híd között lakók kezdeményező csoportja.
2008-01-09: Világfigyelő - x:

Wass Albert-megemlékezések országszerte

Magyarország több pontján tartottak megemlékezéseket Wass Albertről tegnap, az erdélyi író születésének 100. évfordulóján. A Magyarok Világszövetsége az alkotó budapesti szobránál tartott megemlékezést, a Kráter Műhely Egyesület kulturális gálaestet rendezett a fővárosban, Sárospatakon kihirdették a Wass Albert-pályázat eredményét, Szolnokon emléktáblát avattak, Bonyhádon pedig megkoszorúzták az író szobrát.