Wass Albert-megemlékezések országszerte

2008. január 9., szerda, Világfigyelő

Magyarország több pontján tartottak megemlékezéseket Wass Albertről tegnap, az erdélyi író születésének 100. évfordulóján. A Magyarok Világszövetsége az alkotó budapesti szobránál tartott megemlékezést, a Kráter Műhely Egyesület kulturális gálaestet rendezett a fővárosban, Sárospatakon kihirdették a Wass Albert-pályázat eredményét, Szolnokon emléktáblát avattak, Bonyhádon pedig megkoszorúzták az író szobrát.

Üzenet haza — 100 éve született Wass Albert címmel tartott megemlékezést a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a Magyarok Házában, Wass Albert szobránál. Az író életútját Medvigy Endre irodalomkutató méltatta. Az íróval való személyes találkozásáról Rácz Sándor, az MVSZ tiszteletbeli elnöke beszélt.

A Kráter Műhely Egyesület, amely Wass Albert-emlékévet hirdetett 2008-ra, az évforduló alkalmából kulturális gálaestet rendezett a Magyar Kultúra Alapítvány székházában. Ünnepi beszédet Szászfalvi László, az Országgyűlés emberjogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának alelnöke, záróbeszédet pedig Turcsány Péter, az egyesület elnöke mondott.

A Wass Albert-pályázat eredményhirdetését és a sárospataki Wass Albert-emlékév megnyitóját szintén tegnap tartották Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Sárospataki Református Kollégium Imatermében.

Szolnokon, a Damjanich Múzeum falán emléktáblát helyeztek el, Lelkemben tiszta ég ragyog címmel pedig Wass Albert-emlékestet rendeztek az Aba-Novák Kulturális Központban.

A Wass Albert centenáriumi napok keretében tegnap koszorúzás volt a Tolna megyei Bonyhádon az író szobránál, majd Koltay Gábor Adjátok vissza a hegyeimet! című dokumentumfilmjét vetítették a Vörösmarty Művelődési Központban. Ugyanitt rendezik meg szombaton a Wass Albert vers- és prózamondó verseny Kárpát-medencei döntőjét.

Wass Albert az erdélyi magyar irodalom Magyarországon elfeledett, majd halála után újra felfedezett alakja. 1908. január 8-án született Válaszúton. Pályakezdő verseskötetei az 1920-as évek végén jelentek meg. Egy időre szakított az irodalommal, de 1934-ben kiadott, Farkasverem című, Baumgarten-díjjal jutalmazott regénye sikerét követően több, a korabeli Erdély jelenével és regényes múltjával foglalkozó könyve jelent meg. A II. világháború végén nyugatra emigrált. 1952-ig Németországban, majd haláláig, 1998. február 17-ig az Egyesült Államokban élt. Hangadó szerepet töltött be a magyar szellemi emigráció életében. Nicolae Ceauşescu elnökségének éveiben Romániában könyveit betiltották. Műveit — Magyarországon is — a rendszerváltás óta jelentetik meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2008-01-09: Világfigyelő - x:

Mexikói szinten a magyar oktatás

A kormány ,,önfelélő módon" az óvodáktól, iskoláktól, tanulni akaró fiataloktól veszi el a pénzt és a lehetőséget, oktatáspolitikája szembemegy az európai úttal — jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A fideszes szakpolitikus azt mondta, nem elég szakmai reformokat csinálni, jelentős forrásokra is szükség van az oktatásban. Nálunk ennek az ellenkezője történik: Magyarország a török, illetve a mexikói útra lépett — tette hozzá, utalva a PISA-felmérésben foglalt megállapításokra.
2008-01-09: Világfigyelő - x:

Feltételekkel támogatják a magyarok Tadicot

Boris Tadic államfő csak akkor számíthat a magyarok támogatására a szerbiai elnökválasztás második fordulójában, ha pozitív választ ad követeléseikre — jelentette ki Pásztor István, a Magyar Koalíció elnökjelöltje.