Röviden

2008. január 9., szerda, Világfigyelő

Kormányzati negyed majd később

A kormányzatinegyed-beruházást megállítja a kormány, de az új városközpont tervezése nem áll le — jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. A kabinet, miután áttekintette a helyzetet, megállapította, hogy a beruházás megtervezése óta felvetődött városrendezési tervek nagyban megdrágítják a kivitelezést, a közbeszerzési eljárás jelen állása szerint nem garantált a többszereplős, árcsökkentő verseny, valamint kétséges az eredetileg kitűzött határidők teljesülése — közölte a szóvivő.

Hangsúlyozta: a kormánykabinet nem presztízs-, hanem városfejlesztési és gazdasági szempontokat mérlegelt a döntésnél, mert elfogadhatatlan lett volna, ha a kormányzati negyed nem a legtakarékosabb módon épül meg. A kormányzati negyed ugyan lekerült a napirendről, de a kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre, ezért azt javasolja Budapestnek és a VI. kerületnek, hogy folytassák a városrendezési programot a területen — emelte ki a szóvivő.

Gyurcsány szerint csillapodnak a feszültségek

Az idei évet a feszültségek és az indulatok csillapodását hozó évnek, a megértés, a megnyugvás és elfogadás kezdetének gondolom, amolyan ciklusfelezőnek — írta Gyurcsány Ferenc idei első blogbejegyzésében. A miniszterelnök úgy fogalmazott: életéből a nagy, január elsejei fogadalomtételek kimaradtak, de jó néhány éve ugyanazokkal a barátokkal végigbeszélik az elmúlt évet, és azt is, hogy mit várnak a következőtől. Gyurcsány Ferenc internetes naplójában azt kívánta mindenkinek, hogy ha tett fogadalmat, legyen ereje megtartani azt, emellett mindenki életében legyen több a derű és a nyugalom.

Obama behozta Clinton előnyét

Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiránsnak sikerült behozni legerősebb, párton belüli riválisa, Hillary Clinton korábbi előnyét egy tegnap közzétett, országos közvélemény-kutatás eredményei szerint. A Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Obama és Clinton támogatottsága jelenleg egyaránt 33 százalékos, míg decemberben a volt first ladynek még 18 százalékpontos előnye volt afro-amerikai riválisával szemben. Hillary Clinton ugyanakkor arra hívta fel a választókat: ne szavazzanak vetélytársára, Barack Obamára, mert ,,az al-Kaida figyel", s ezért Amerika nem kockáztathatja egy tapasztalatlan politikus elnökké választását.

Benazir Bhutto fia ENSZ-vizsgálatot kér

Az ENSZ által felügyelt vizsgálatot kért tegnap Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni exkormányfő fia anyja halála ügyé­ben, mondván, hogy nem bízik a pakisztáni vezetőkben. ,,Nem hisszük, hogy a pakisztáni kormány fennhatósága alatt folyó vizsgálat kellően átlátható" — mondta londoni sajtóértekezletén Bilaval Zardari. ,,Már eddig is megsemmisült számos bizonyíték" — tette hozzá. A The Washington Post című amerikai lap hét végi értesülése szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa valószínűleg nem fogja kivizsgálni a Benazir Bhutto elleni december 27-i merénylet körülményeit, s a testületben még arra sem mutatkozik hajlandóság, hogy fontolóra vegye az ügy kivizsgálását. Pervez Musarraf pakisztáni elnök tegnap kijelentette, kormánya mindenképpen ki akarja deríteni az igazságot a terrormerényletről, és hangsúlyozta, hogy a gyilkosok elnyerik büntetésüket. Az államfő találkozott a Scotland Yardnak a nyomozást segítő csapatával, teljes támogatásáról biztosította a nyomozás résztvevőit, s közölte, hogy teljesen szabad kezet kapnak vizsgálódásukhoz, senki sem fog beavatkozni munkájukba.

A grúz ellenzék tüntetéssel fenyegetőzik

A grúz ellenzék tegnap azzal fenyegetőzött, hogy az utcára viszi ,,egész Grúziát", ha szombatig nem írják ki az előrehozott elnökválasztás második fordulóját. A kilenc ellenzéki pártot tömörítő Nemzeti Tanács közleménye szerint az ellenzék ,,a békés megmozdulással a január 5-i elnökválasztás törvényes eredményének" közzétételét kívánja elérni. Az ellenzék szerint a hatóságok és a központi választási bíróság meghamisítja a január 5-i elnökválasztás végeredményét, amelyet legkésőbb egy héttel a szavazás után, január 13-án kell közzétenni. A központi választási bizottság eddig csak a szavazás előzetes eredményét tette közzé, amely szerint Mihail Szaakasvili jelenlegi elnök győzött a szavazatok 52 százalékával. Az ellenzék jelöltje, Gacsecsiladze a szavazatok 25 százalékát kapta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2008-01-09: Világfigyelő - x:

Rendkívüli intézkedések Nápolyban

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Romano Prodi olasz kormányfő a nápolyi szemétválság rendezése érdekében, miután Pianura külvárosban az éjszaka is folytatódtak az összecsapások a helyi lakosok és a hatóságok között. Prodi közölte, három szemétégető gépet küldenek Nápolyba, s esetleg más olaszországi körzetek önkéntes segítséget nyújthatnak a dél-olaszországi nagyvárosban két hete egyre dagadó szemétkupacok eltüntetésében.
2008-01-09: Faluvilág - Sylvester Lajos:

A táj és a tél kérdez

Bagoly Vilmos nyugalmazott igazgató-tanítóval, nevelő tanárral együtt utazunk a háromszéki hófoltos, szélfúvásos tájon. Egy meghatározott témát követek majd partneremmel kapcsolatosan, de egyelőre hagyom, hogy ne én kérdezzek, hanem maga a táj tegye fel a kérdéseket. A medence téli képe átveszi tőlem a szerepet, és kérdez. Bagoly Vili — 82 éves — a nagy idő távlatából, s mint aki nagy időket megélt, válaszol a táj kérdéseire: