Rendkívüli intézkedések Nápolyban

2008. január 9., szerda, Világfigyelő

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Romano Prodi olasz kormányfő a nápolyi szemétválság rendezése érdekében, miután Pianura külvárosban az éjszaka is folytatódtak az összecsapások a helyi lakosok és a hatóságok között. Prodi közölte, három szemétégető gépet küldenek Nápolyba, s esetleg más olaszországi körzetek önkéntes segítséget nyújthatnak a dél-olaszországi nagyvárosban két hete egyre dagadó szemétkupacok eltüntetésében.

Prodi a rendkívüli lépések mellett hosszú távú intézkedésként kilátásba helyezte elegendő számú új szemétlerakó kijelölését Nápoly környékén. Az olasz miniszterelnök bejelentései előtt, keddre virradóra folytatódtak az összecsapások a helyi lakosok és a hatóságok között a két hete tartó szemétválság miatt Nápoly Pianura külvárosában. A helyiek szemétkupacokat, autókat, buszokat gyújtottak fel, és kövekkel dobálták meg a rendőröket, illetve a lángok eloltására kivonuló tűzoltókat, akik közül néhányan könnyebben megsérültek. A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen. Nápolyban még mindig 5200 tonnányi hulladék vár elszállításra. A hulladékot december 21. óta nem viszik el a városból, mert megteltek a szemétlerakók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 432
szavazógép
2008-01-09: Világfigyelő - x:

Feltételekkel támogatják a magyarok Tadicot

Boris Tadic államfő csak akkor számíthat a magyarok támogatására a szerbiai elnökválasztás második fordulójában, ha pozitív választ ad követeléseikre — jelentette ki Pásztor István, a Magyar Koalíció elnökjelöltje.
2008-01-09: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Kormányzati negyed majd később
A kormányzatinegyed-beruházást megállítja a kormány, de az új városközpont tervezése nem áll le — jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. A kabinet, miután áttekintette a helyzetet, megállapította, hogy a beruházás megtervezése óta felvetődött városrendezési tervek nagyban megdrágítják a kivitelezést, a közbeszerzési eljárás jelen állása szerint nem garantált a többszereplős, árcsökkentő verseny, valamint kétséges az eredetileg kitűzött határidők teljesülése — közölte a szóvivő.