Hírbörze

2008. január 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Kamatot emelt a jegybank

Január 7-én a Román Nemzeti Bank megtette a lépést, melyet már tavaly év végén esedékesnek tartottak: 0,50 százalékponttal emelte az irányadó kamatlábat, mely így nyolc százalékra nőtt. Több elemző ezt kevésnek tartja, s februárban hasonló mértékű növelést lát szükségesnek ahhoz, hogy kivédjék az inflációs nyomást, és igazodjanak a gazdasági mutatók alakulása által diktált helyzethez.

Az irányadó kamatláb emelése valószínűleg, a kereskedelmi bankoknál is megmutatkozik, ahol növekedhetnek mind a betéti, mind a hitelkamatok. A jegybank ugyanakkor nem változtatta meg a kormánnyal közösen kitűzött idei inflációs célt, mely 3,8 plusz-mínusz egy százalékpont (a legrosszabb esetre tehát 4,8 százalék). Abban reménykednek, hogy a megszorító pénzpolitikai és gazdasági intézkedések eredményesek lesznek. A jegybank vezetőtanácsa legközelebb február 4-én ül össze, akkorra készül el a tavalyi utolsó negyedévi jelentés az inflációról. 2007 novemberében az éves hígulás 6,67 százalék volt, jóval meghaladta a kitűzött cél felső határát is. (incze)

Tőkeemelés a kályhacsempegyárnál

A brassói Transilvania befektetési társaság (SIF3) december 20-án 1,52 millió lejre 611 747 részvényt jegyzett tőkeemelés keretében a sepsiszentgyörgyi Bazalt utódaként működő Terracotta részvénytársaságnál. A befektetési társaság elővásárlási jogával élt, amikor igényt tartott az újonnan kibocsátott részvények 95 százalékára. A közgyűlés által novemberben eldöntött tőkeemelés során a kályhacsempegyár törzstőkéje 2,86 millió lejről 4,46 millióra emelkedik. A Transilvania befeketetési társaság a sepsiszentgyörgyi vállalat részvényeinek 95,59 százalékát tartja a kezében, 2,72 százalék az állami vagyonkezelőé, 1,69 százalék a kisrészvényeseké. A tömeges privatizáció keretében magánkézbe került Bazalt utódvállalata papírjai hivatalból szerepelnek a felügyelt piacon, a Rasdaq-on adják-veszik (szimbóluma BAZL). A cég 2,5 lej névértékű részvényeivel elég kevés tranzakció történt, az utóbbi évben tizennégy, összesen 449 papírt adtak el gazdáik. A legmagasabb ár 4,20, a legkisebb 1 lej volt, az utolsó adásvételt tavaly december 13-án jegyezték, amikor egy részvényért 3,27 lejt fizetett a vevő. (incze)

Töretlen a bizalom

Az eurózóna gazdaságába vetett bizalom nem tört meg a múlt év végére: az EU bizottsága által kiadott mutató szerint a gazdasági bizalmi index decemberben 104,7 pont volt a novemberi 104,8 után, gyakorlatilag nem változott.

Hitelválság — nincs egyszerű megoldás

Rendkívül mélyre nyúlnak a jelenlegi globális likviditáspiaci válság gyökerei, mivel a pénzpiaci rendszer exponenciális ütemben vált egyre bonyolultabbá az elmúlt évtizedben, ezért nem lesz egyszerű kiutat találni a piacokon kialakult helyzetből — áll a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban kiadott elemzésében. A borúlátást osztják a brit vállalati szféra vezetői is egy ugyancsak hétfőn Londonban megjelent felmérés szerint.

Az euró bevezetése emelte az inflációt

Tavaly Szlovéniában kétszer akkora volt az euró bevezetésének inflációgerjesztő hatása, mint az Európai Bizottság előzetesen jósolta. Az Európai Bizottság azt becsülte, hogy az áttérés csak 0,3 százalékpontot tesz hozzá az inflációhoz, azonban az euró tavaly januári bevezetésének következményei ténylegesen 0,6 százalékponttal járultak hozzá a teljes dráguláshoz — mondta Janez Jansa szlovén miniszterelnök hétfőn sajtóértekezleten.

Informatikai és nyelvi oktatás

Sikeres évet zárt 2007 végén a sepsiszentgyörgyi Eurocenter oktatási központ. Ötven százalékkal nőtt a hallgatók száma (1524 résztvevő Kovászna és Hargita megyében), másfélszeresére az ECDL-vizsgák száma, hét egyetemmel bővült az ECL országos vizsgahálózat, Bukarestben sikeres ECL-konferenciára került sor, Sepsiszentgyörgyön — az országban elsőként — gróf Batthyány Lajos ifjúsági klub néven megnyílt a GTP klub, melynek első programja Az oktatás a mi országunkban (Education in our country) volt, egyiptomi, ghánai, lettországi, nigériai, kanadai és hollandiai, valamint a Mikó, Mikes és Református Gimnázium csoportjainak részvételével.

A technikai fejlesztésnek köszönhetően korszerűsödött az informatikai és nyelvi oktatás. A szokásos felnőttképzési programok mellett az oktatási központ képzéseket bonyolított le a közigazgatásban, oktatásban, valamint az igazságszolgáltatásban dolgozók számára, háromszéki civil szervezeteket készít fel a strukturális alapok programjaira való sikeres pályázásra.

A 2008-as tervek között kiemelt helyen szerepel a nemzetközi vizsgáztatás, vizsgákra való felkészítés, valamint a képzések továbbfejlesztése, új oktatási formák bevezetése és didaktikai anyagok, saját fejlesztésű tankönyvek kiadása.

(Amőba-tájékoztató)

Képzés és bál

Január 9-én 10—14 óra között a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban Szügyi György szegedi szakember csapatépítés és sikerorintáltság témakörben tart képzést. * Január 19-én az Asimcov vállalkozói szövetség rendezésében évnyitó bálra kerül sor az inkubátorház nagytermében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2008-01-09: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A bankok és a pénzmosás

A bankok világszerte egyre többet költenek a pénzmosás elleni védekezésre és megelőzésre, miközben folyamatosan szigorodnak a szabályozási követelmények ― derül ki a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, vezetési és adótanácsadó cég felméréséből.
2008-01-09: Riport - B. Kovács András:

Munkahelytermő falvak

A főkút a turulmadár szobrával
Imaház, kápolna, kolostor
Málnásfürdőn a Semseyné bugyogója néven ismert borvizes ősmedence óta minden a gyógyhatású források körül forgott, s ha az aquapark terve, melyről a minap adtunk hírt, megvalósul, a település életadó szívévé ismét a fürdőzéssel és a borvizekkel kapcsolatos tevékenységek válnak.