Az igazságügy agóniája

2008. január 10., csütörtök, Máról holnapra

Tudor Chiuariu miniszter lemondása után gazdátlanul maradt a román igazságügyi tárca, s Tăriceanu miniszterelnök nem sietett az űrt betölteni. A minap aztán csak rávette magát, s jelöltjének azt a Norica Nicolait nevezte meg, akire mindenki számított. Kormányberkekben biztosan.

Számított rá Traian Băsescu államelnök is, egyáltalán nem késlekedett a kormányfő tudomására hozni, hogy ő egyáltalán nem ért egyet a jelölt személyével, keresne helyette mást Tăriceanu. Neki viszont eszében sincs ilyesmi, s az alkotmányos rendelkezéseket tekintve egyedül ő jogosult kabinetje tagjait kiválasztani. Az államfő esetleg csak véleményt nyilváníthat, a végső szó a kormányfőé és a parlamenté. De Traian Băsescu néha túllép az alkotmányos kereteken, s megpróbálja akaratát autoriter módon érvényesíteni. Ezt tette Chiuariu és Cioroianu miniszterek kinevezésekor is, ezt az előbbi lemondásakor, s ezt fogja tenni a miniszterelnök valamennyi személyi jellegű döntésekor.

Norica Nicolai elleni kifogását azzal a malőrnek számító parlamenti incidenssel indokolja, amikor a szenátor asszony beültette egyik unokahúgát a törvényhozók foghíjas padsorába, s az ifjú hölgyemény még szavazott is valamelyik hiányzó honatya helyett. Tényleg példa nélküli parlamenti szabálytalanság, de inkább nevetséges, mint tragikus, tekintve, hogy szenátoraink, képviselőink rendszeresen szavazgatnak eltekergett társaik helyett, s ezért jobb helyeken akár mandátummegvonás is járna, nálunk csak cinkos mosoly az elnökség asztalától.

Băsescu kifogása tehát nem igazán komoly. Államelnökünket inkább az bántja, hogy a jelölt asszony kebelkegyeltje az olajmilliárdos Dinu Patriciunak, akit ő szívéből utál.

Szóval, ez az újabb fejezet a ,,paloták háborújában", s nem is ez lenne a nagy baj, hanem az, hogy a román igazságügy a rendszerváltás óta nem változott és nem korszerűsödött igazán: toldozták-foldozták, de lényegében az maradt, ami volt, politikailag irányított, befolyásolt rendszer. Ez pedig igen nagy baj, mert az uniós szerződés védzáradékában éppen ennek a reformját követelik a leghatározottabban, s akár büntetés is járhat az örökös halogatásért. Annyi igazságügy-miniszterünk volt, akár a rosta lika, de egyik sem tett érdemben a korszerű igazságszolgáltatás megteremtéséért, a rendszer politikamentesítéséért, tehát a hatalmi ágak igazi szétválasztásáért. Volt e miniszterek között neves jogászprofesszor is, volt zugügyvédből avanzsált politikus, de akárki lett légyen, mindent hagytak a régiben: a jog szögesdrótjain csak a kis bűnözők akadtak és akadnak fenn, a nagykutyák soha, s így azon sem kell csodálkozni, ha a testületekben ugyanúgy jelen van a korrupció, mint az élet sok más területén.

Nyilván, Norica Nicolai vajkeveset tud tenni a választásokig (menesztéséig) hátralévő hónapokban, de valakinek tényleg cselekednie kellene.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2242
szavazógép
2008-01-10: Sport - x:

Fair Play Kupa (Minifoci)

Január 19—20-án a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokban Fair Play Kupa néven minifocitornát szervez Bende Lajos és Pál József. A torna nyílt, bármely csapat nevezhet. A nevezési díj 400 lej csapatonként, a nevezési határidő január 16., 20 óra. Nevezni a következő telefonokon lehet: 0740 817 618 (Bende) és 0742 271 525 (Pál Józsi). (á)
2008-01-10: Közélet - Mózes László:

Év eleji nyugdíjemelés

A háromszéki nyugdíjasok szinte mindenikének több pénzt visz januárban a postás, miután év elejétől 7,5 százalékkal nőtt a nyugdíjpont értéke, s az eddigi 541 lejes érték után most 581,3 lejjel számolnak.