Év eleji nyugdíjemelés

2008. január 10., csütörtök, Közélet

A háromszéki nyugdíjasok szinte mindenikének több pénzt visz januárban a postás, miután év elejétől 7,5 százalékkal nőtt a nyugdíjpont értéke, s az eddigi 541 lejes érték után most 581,3 lejjel számolnak.

Ez azt jelenti, hogy a megyében élő 48 885 nyugdíjas közül 48 255 (vagyis az érintettek közel 99 százaléka) több pénzt kap ebben a hónapban, esetükben az átlagos emelkedés 7,3 százalékos. Háromszázhú­szan 0,1—7,2 százalék közötti többlettel számolhatnak, míg kétszáznyolcvanan (zömmel utódnyugdíjasok) nem kapnak több pénzt — közölte lapunkkal Bartók Gabriella, a megyei nyugdíjpénztár igazgatója.

Az elmúlt esztendőt az illetékesek a nyugdíjemelések éveként emlegetik, hiszen csak szeptembertől mostanáig háromszor csengetett több pénzzel a postás. A háromszéki állami átlagnyugdíj a legutolsó novemberi összesítés szerint 518 lej, ezzel szemben 2007 elején mindössze 359 lej volt. Összesen 42 802 állami nyugdíjat kézbesít a postás, emellett még 6336 mezőgazdasági nyugdíjat is folyósítanak. A mezőgazdasági nyugdíjasoknak (többnyire hetven fölötti, falun élő emberek), noha szeptembertől szinte kétszer annyit kapnak, mint addig, változatlanul kevés pénzből kell megélniük, az átlag most 212 lej, szemben a tavaly januári 133 lejjel.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2008-01-10: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Az igazságügy agóniája

Tudor Chiuariu miniszter lemondása után gazdátlanul maradt a román igazságügyi tárca, s Tăriceanu miniszterelnök nem sietett az űrt betölteni. A minap aztán csak rávette magát, s jelöltjének azt a Norica Nicolait nevezte meg, akire mindenki számított. Kormányberkekben biztosan.
2008-01-10: Közélet - Váry O. Péter:

Keresztelő szépséghibával (Új utcanevek Sepsiszentgyörgyön)

Múlt évi utolsó ülésén Sepsiszentgyörgy önkormányzata jóváhagyta néhány utca új megnevezését — de mint a névadással nálunk megesni szokott, ez a történet sem előzmények nélküli.