Új utcanevek SepsiszentgyörgyönKeresztelő szépséghibával

2008. január 10., csütörtök, Közélet

Múlt évi utolsó ülésén Sepsiszentgyörgy önkormányzata jóváhagyta néhány utca új megnevezését — de mint a névadással nálunk megesni szokott, ez a történet sem előzmények nélküli.

A városi utcanévadó bizottság ugyanis még tavaly októberben ült össze, hogy annak a néhány utcácskának, mely ez idáig névtelen volt, nevet ötöljenek ki. Kónya Ádám terjesztette elő a javaslatokat: Kilyénben a főúttal keletről párhuzamos utca legyen a Tanorkapu, ezen a környéken állott egy 1630-as oklevél szerint az ilyen nevű kapu, helynevet őriznénk így meg.

A Cigaretta utcából nyílik néhány újonnan keletkezett utca: az Energia utcával párhuzamosan a város vége felé haladva az első neve legyen Bányai János a kézdivásárhelyi születésű geológus, balneológus, szerkesztő, a Szé­kely Nemzeti Múzeum külső munkatársa emlékére, a következő pedig Kisszék, csakúgy helynévi emlékként; aztán van még egy régi zsákutca, szintén a Cigaretta utcából nyíló, a dohánygyár mögött, ennek megnevezésére Románia első királynőjének írói álnevét javasolta, Carmen Sylva ugyanis Európa-szerte ismert volt a kulturális közéletben, még a Székely Nemzet is számos írását közölte. Új utca nyílott a Stadion utca felett, párhuzamosan a Koréh Endre nevűvel, ennek a tavaly elhunyt Beke György író, műfordító, riporter nevét ajánlotta. És végül javasolta, hogy a Szemerja negyedben, a Dózsa György utcából nyíló, a Budai Nagy Antalba belefutó utcát nevezzék el Bogáts Dénes helytörténészről, ki ugyan Nagyszebenben született, de Sepsiszentgyörgyön telepedett le, a Székely Nemzeti Múzeum önkéntes külső munkatársa volt, megírta Sepsiszentgyörgy történetét, s nem mellékesen, a közelben lakott, a Nagy-Bogáts műemlék kúriában.

A bizottság tagjai ellenvetés nélkül elfogadták az előterjesztést, erről jegyzőkönyv készült, mely annak rendje s módja szerint járta a hivatalos utat: közzététel újságokban és a városháza hirdetőjén, rábólintásra továbbítás a megyei névadó bizottsághoz. A leendő Beke György utca lakói azonban kifogást emeltek: minek egy jó magyar emberről elnevezni utcájukat — ki mellékesen jó néhány román író műveit fordította magyarra —, miért ne lehetne olyan jó semleges nevet adni neki, mint például Csukás? A városi utcanévadó bizottság nevében Kónya Ádám névcserét javasolt, a Beke Györgyé helyett a Carmen Sylvát, ezt az ellenvetést megfogalmazó lakók elfogadták, így hát Beke György „átköltözött" a Cigaretta utcából nyíló kicsinyke zsákutcába, Carmen Sylva pedig – királynőhöz méltóan – fel a hegyre. Ez lenne a kecske jóllakásának és a káposzta megmaradásának esete sepsiszentgyörgyi módra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2242
szavazógép
2008-01-10: Közélet - Mózes László:

Év eleji nyugdíjemelés

A háromszéki nyugdíjasok szinte mindenikének több pénzt visz januárban a postás, miután év elejétől 7,5 százalékkal nőtt a nyugdíjpont értéke, s az eddigi 541 lejes érték után most 581,3 lejjel számolnak.
2008-01-10: Közélet - Fekete Réka:

Közömbösségből jeles (Vita az oktatási törvénytervezetről)

Megérdemeljük azt az oktatási törvényt, mely szerint az előkészítő csoport iskolához csatolása miatt elsorvadnának kis létszámú falusi óvodák, lehetetlenné válna a tanítás összevont elemi osztályokban, ahol az eddigi négy helyett öt évfolyam tanulna; továbbra is egységes tanterv szerint tanítanák a román nyelv és irodalmat ötödik osztálytól érettségiig, az V—IX. osztályban megkülönböztetett, utána egységes tankönyvből, az érettségin pedig maradna az egységes követelményrendszer és értékelés; a fejkvóta szerinti alapfinanszírozás miatt bezárhatnánk a kis iskolákat.